Πως ο Κριστιάνο εκτοξεύει τα εμπορικά έσοδα της Γιουνάιτεντ

Η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποδεικνύεται μια επιτυχημένη -σε πρώτη φάση- επιχειρηματική κίνηση της οικογένειας Γκλέιζερ πριν ο ίδιος προλάβει να …μπει στο γήπεδο.

Χωρίς υπερβολή, η απόσβεση για τους Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους –ιδιοκτήτες των «κόκκινων διάβολων» της Premier League- άρχισε πριν καλά, καλά ο Πορτογάλος σταρ υπογράψει το συμβόλαιο του με τη νέα του ομάδα. Τι επιφυλάσσει η συνέχεια, βέβαια, είναι νωρίς για να το προβλέψει κανείς, γιατί και στην Γιουβέντους του μεγαλοβιομήχανου Αντρέα Ανιέλι παρά τον ενθουσιασμό του πρώτου καιρού από την παρουσία του παίκτη, δεν «βγήκε» τελικά το στοίχημα με τον CR7.

Στον απόηχο των γεγονότων των προηγούμενων ημερών, οι αναλυτές προχωρούν όπως αναφέρουν μεγάλα βρετανικά media στην πρόβλεψη ότι η Γιουνάιτεντ θα «ανακτήσει το κόστος της απόκτησης του Κριστιάνο Ρονάλντο» και περιμένουν μάλιστα ότι λόγω της απήχησης του στην αγορά ο σύλλογος θα καταφέρει να συγκεντρώσει επιπλέον έσοδα ύψους τουλάχιστον 30 εκατ. λιρών (ή 35 εκατ. ευρώ) από νέες εμπορικές συμφωνίες με χορηγούς μέσα στους προσεχείς 12 μήνες.

Όταν, λοιπόν, θα ξοδέψει τμηματικά 15+ bonus 8 εκατ. ευρώ=23 εκατ. ευρώ (ή «πακέτο» 25 εκατ. ευρώ αν ισχύει η εκδοχή του Guardian) για την εξαγορά του τελευταίου χρόνου του συμβολαίου του από τους Ιταλούς, τότε υπάρχει ήδη κέρδος μόνο από μια πηγή.

Το επόμενο θέμα που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι η απίστευτη επιρροή που διατηρεί ο 37χρονος άσος στα social media θα αυξήσει τα έσοδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και θα την βοηθήσει να ενισχύσει την θέση της απέναντι στο νεανικό φίλαθλο κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Πετούν το μπαλάκι», πάντως, και στον προπονητή, με την επισήμανση ότι η άφιξη του Ρονάλντο στο Μάντσεστερ θα αυξήσει σχεδόν αμέσως όλες τις ροές εισοδήματος και αν ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ μπορέσει να βρει την «φόρμουλα της νίκης», τότε θα συμβεί το ίδιο και με τις επιδόσεις της ομάδας στο γήπεδο…

Ο Δρ Ρομπ Γουίλσον, ειδικός στα οικονομικά του αθλήματος στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam, πιστεύει ότι τα οφέλη που απορρέουν από την υπογραφή του Ρονάλντο είναι δυνατόν να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή κυριαρχίας στο αγγλικό ποδόσφαιρο για την Γιουνάιτεντ.

Μισό δισ. followers

«Κλειδί» για την εμπορική επιτυχία της μεταγραφής χαρακτηρίζεται η δύναμη του προσωπικού brand του Κριστιάνο, ικανή να επεκτείνει την εμβέλεια και την ελκυστικότητα του συλλόγου, γράφει η Daily Mail, επισημαίνοντας ότι τον Φεβρουάριο έφθασε το μισό δισ. ακόλουθους στα social media, κάτι που τον καθιστά έναν από τους πιο δημοφιλείς ανθρώπους στον κόσμο: 261 εκατ. followers στο Instagram, άλλους 147 εκατ. στο Facebook και 91 εκατ. στο Twitter.

Αντίθετα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν ξεπερνούσε τα 140 εκατ. φίλους στα δικά της μέσα κοινωνικής δικτύωσης (πηγή: Deloitte Football Money League 2021), αλλά μόνο η είδηση της …υπογραφής του Ρονάλντο της απέφερε π.χ. 1 εκατ. followers σε λίγα λεπτά στο Instagram.

Ποια μεγάλα deals έρχονται

Ποια είναι τα νέα deals που έρχονται για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στη «νέα εποχή του Κριστιάνο Ρονάλντο» στο Ολντ Τράφορντ;

Ναι μεν οι «μπέμπηδες» δεν έπαψαν ποτέ θα αποτελούν ένα super brand των ευρωπαϊκών γηπέδων –παρά τις αγωνιστικές αποτυχίες τους σε πρωτάθλημα και Champions League, μετά την αποχώρηση του sir Αλέξ Φέργκιουσον από τον πάγκο τους-, μα «κενά» πάντα υπάρχουν. Το βρετανικό «θηρίο» πιστώνεται την πιο προσοδοφόρα συμφωνία με βασικό χορηγό που υπογράφηκε στην διάρκεια της πανδημίας, όταν οι τζίροι της «ποδοσφαιρικής βιομηχανίας» κατέρρεαν, αυτή με τη γερμανική εταιρεία τεχνολογίας TeamViewer (έναντι 54,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο ή 273 εκατ. ευρώ συνολικά μέχρι το 2026).

Όμως, η ομάδα δεν έχει χορηγό για τις …προπονήσεις της. Τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε το συμβόλαιο των 180 εκατ. λιρών (210 εκατ. ευρώ) με την ασφαλιστική εταιρεία ΑΟΝ που «έτρεχε» από το 2013 και δεν ανανεώθηκε. Οι πληροφορίες ήθελαν την διοίκηση της Γιουνάιτεντ σε συζητήσεις με την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, The Hut Group, για 10ετές deal 200 εκατ. λιρών (234 εκατ. ευρώ), που φάνηκε να διακόπτονται απότομα εξ’ αιτίας των ανησυχιών του …υποψηφίου χορηγού για τις διαμαρτυρίες των οπαδών κατά της ιδιοκτήτριας οικογένειας Γκλέιζερ. Η αγορά εκτιμά ότι οι Αμερικανοί billionaires θα κατευνάσουν τα πνεύματα με «συμπαίκτη» τους τον Ρονάλντο και όχι μόνο θα προσελκύσουν νέους χορηγούς, αλλά και θα επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις μαζί τους. Σε αυτό συνηγορεί και το ότι υπάρχει μια σειρά παλαιότερων εμπορικών συμβάσεων που έχει συνάψει η Γιουνάιτεντ και οδεύουν προς την λήξη τους.

Υπενθυμίζουν οι ειδικοί πως και στην περίπτωση της Γιουβέντους, έναν χρόνο μετά από την μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο, οι Ιταλοί είδαν την αξία της συμφωνίας τους με την Adidas να διπλασιάζεται!
Στην Μάντσεστερ αν κι είχαν λύσει το θέμα του κεντρικού χορηγού τους και της εταιρείας που ντύνει την ομάδα τους πριν από την έλευση του Πορτογάλου σταρ (άρα δεν έχουν περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης) προσδοκούν αυξημένες πωλήσεις και στις φανέλες τους σε ένα ποσοστό +20% ή και περισσότερο.

Παράλληλα, αν βοηθήσει η καλή αγωνιστική πορεία της οι Γκλέιζερ δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν …πρόωρα τις επαφές για ένα νέο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με χορηγό ένδυσης, καθώς αυτό με την Adidas που αποφέρει 75 εκατ. λίρες ετησίως (87,75 εκατ. ευρώ) εκπνέει το 2025.

Αύξηση 9,8% στην μετοχή και +212 εκατ.

Στο άμεσο οικονομικό αντίκτυπο της ιστορικής επιστροφής του CR7 για την Γιουνάιτεντ συμπεριλαμβάνεται και το …limit up της μετοχής της στο Αμερικανικό χρηματιστήριο (NYSE), η τιμή της οποίας αυξήθηκε σε μερικές ώρες κατά 9,8%, προσθέτοντας 212 εκατ. λίρες στην αποτίμηση του βρετανικού συλλόγου. Πιο ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν σε αυτό το σκέλος σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τις διακυμάνσεις. Ο Ρονάλντο δεν παύει, ωστόσο, να αποτελεί το πιο «βαρύ χαρτί» του «ποδοσφαιρικού χρηματιστηρίου»…

Δισεκατομμυριούχος …προ φόρων

Ο 36χρονος ποδοσφαιριστής θα αμείβεται με 560.000 λίρες (653.508 ευρώ) την εβδομάδα και αυτό τον φέρνει στην κορυφή της σχετικής λίστας της Premier League, κατά τα ρεπορτάζ των αγγλικών media. Στο σύνολο της καριέρας του ο Κριστιάνο Ρονάλντο υπολογίζεται πως έχει εισπράξει ποσά άνω του 1 δισ. ευρώ από τις Ρεάλ, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γ., αν και διευκρινίζεται ότι είναι …προ φόρων billionaire.

Το portfolio του περιλαμβάνει υπερπολυτελή ακίνητα και αυτοκίνητα, σκάφη, ένα τζετ και πολλές επενδύσεις σε επιχειρήσεις με το δικό του brand (ξενοδοχεία, ένδυση, αρώματα, γυμναστήρια, εστιατόρια με συνεταίρους τους Ράφαελ Ναδάλ-Πο Γκασόλ-Ενρίκε Ιγκλέσιας, μέχρι …ενοικίαση αεροσκαφών, κλινική εμφύτευσης μαλλιών κ.α.), με την αξία του να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα Forbes φιγουράρει στην θέση νο 3 για το 2021 με απολαβές 120 εκατ.$ το χρόνο (πίσω από τον Κόνορ Μακ Γκρέγκορ και τον Λίονελ Μέσι), εκ των οποίων τα 50 εκατ.$ από χορηγούς (DAZN, Herbalife, MTG, Nike, Unilever κ.λ.π.) και «εκτός γηπέδων δραστηριότητες».

Για τον επίλογο: Κόντρα στην Ιρλανδία πέτυχε δυο γκολ, συμπλήρωσε τα 111 τέρματα σε 140 εμφανίσεις με το πορτογαλικό εθνόσημο και κέρδισε μια θέση στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες, ως κορυφαίος σκόρερ σε εθνικό επίπεδο.

(newmoney)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί