• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ποιο ελληνικό γήπεδο είναι και επίσημα υποψήφιο για να φιλοξενήσει τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης;

Ποιο ελληνικό γήπεδο είναι και επίσημα υποψήφιο για να φιλοξενήσει τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης;

Κατατέθηκε σήμερα (Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου) από ΓΓΑ και ΕΠΟ στην UEFA ο φάκελος υποψηφιότητας της χωρας μας για τον τελικό του Conference League 2022 ή 2023 στο Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου.

Η είδηση είχε γίνει γνωστή τον Νοέμβριο. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης στις συναντήσεις που είχε τότε με αξιωματούχους της UEFA είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον να διεξαχθεί διοργάνωση ή κάποιος τελικός τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Ενα ενδιαφέρον το οποίο το μετέφερε και στην ΕΠΟ, ο Λευτέρης Αυγενάκης. Μέσα από εκείνες τις συζητήσεις προέκυψε η ιδέα η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα το Παγκρήτιο Στάδιο να εκδηλώσουν επίσημο ενδιαφέρον για τον τελικό της νεοσύστατης οργάνωσης της UEFA. Το Europa Conference League το οποίο θα μπει στις ζωές μας από την σεζόν 2021/2022.

Σε αυτό έπαιξε τον ρόλο του και το γεγονός ότι τον Ιούλιο είχε «ξεπαγώσει» το κονδύλι που είχε εγκριθεί για το στέγαστρο στο Παγκρήτιο στάδιο, το οποίο δεν είχε απορροφηθεί από την ΕΠΟ με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να μετακομίσει και η Εθνική στην Κρήτη για τα προκριματικά του Euro 2020.

Οι συζητήσεις του Νοέμβριου έγιναν φάκελος και αυτός ο φάκελος κατατέθηκε σήμερα (20/02) στην UEFA!

Για την ακρίβεια το Παγκρήτιο Στάδιο είναι υποψήφιο για να διοργανώσει τον τελικό του Europa Conference League είτε το 2022 είτε το 2023!

Ποιες πόλεις είναι αντίπαλες;
Τα Τίρανα (Π.Ο. Αλβανίας)
Τα Σκόπια (Π.Ο. Βόρειας Μακεδονίας)
Η Σεντ Ετιέν (Π.Ο. Γαλλίας)

Για την σύνταξη του φακέλου το Υπουργείο είχε την συνδρομή των:
Υπουργείου Πολιτισμού
Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Υπουργείου Εξωτερικών
Υπουργείου Ανάπτυξης
Υπουργείου Οικονομικών
Υπουργείου Εργασίας
Υπουργείου Υγείας
Υπουργείου Ναυτιλίας
ΕΣΚΑΝ
Περιφέρεια Κρήτης
Δήμου Ηρακλείου
7η Υγειονομική Περιφέρεια
Ενωση Ξενοδόχων Ηρακλείου
Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας
ΠΑΕ ΟΦΗ (που παραχωρεί δωρεάν τα προπονητικά του κέντρα)
Η επεξεργασία του φακέλου κράτησε 4 ολόκληρους μήνες. Ολος ο φάκελος εκπονήθηκε από στελέχη της ΓΓΑ, της ΕΠΟ, του Δήμου Ηρακλείου και Ηρακλειώτες τεχνοκράτες εθελοντές χωρίς κανένα κόστος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΓΑ:

«Κατατέθηκε σήμερα, 20 Φεβρουαρίου 2020, στην UEFA από την ΕΠΟ ο φάκελος υποψηφιότητας για τον τελικό του Conference League 2022 ή 2023 στο Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο.

Για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας, πέρα από τη στενότατη συνεργασία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και τον Δήμο Ηρακλείου, απαιτούνταν – και ανταποκρίθηκαν άμεσα, και τους ευχαριστούμε- η συνδρομή Υπουργείων, Αυτοδιοίκησης και φορέων, όπως:

Τα Υπουργεία Πολιτισμού, Προστασίας του Πολίτη, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας, Ναυτιλίας, το ΕΣΚΑΝ, η Περιφέρεια Κρήτης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια, η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η ΠΑΕ ΟΦΗ που παραχωρεί τα προπονητήριά της κ.ά.
Για τη διοργάνωση των τελικών του Conference League 2022 και 2023 ενδιαφέρον έχουν εκφράσει τα Τίρανα (Π.Ο. Αλβανίας), τα Σκόπια (Π.Ο. Βόρειας Μακεδονίας) και η Σεντ Ετιέν (Π.Ο. Γαλλίας).

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινώσει η UEFA, η διαδικασία τεχνικής αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων και επισκέψεων στις υποψήφιες πόλεις θα ολοκληρωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ η απόφαση ανάθεσης της διοργάνωσης των δύο τελικών από την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA θα ανακοινωθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2020.

Ο φάκελος υποψηφιότητας του Ηρακλείου εκπονήθηκε από στελέχη και ειδικούς εμπειρογνώμονες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της ΕΠΟ, του Δήμου Ηρακλείου αλλά και από Ηρακλειώτες τεχνοκράτες εθελοντές. Τους ευχαριστούμε».

(gazzetta – φωτο:pexels)