Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα νέα αυστηρά μέτρα για ασφαλείς Αγώνες

Ποια μέτρα συμφωνήθηκαν σήμερα για την εξασφάλιση της ασφαλούς διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ενώ απομένουν 86 ημέρες μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 και 118 ημέρες μέχρι την «αυλαία» των Παραολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC), η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο (Tokyo 2020), η Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο και η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας συμφώνησαν σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη (28/4) τα ακόλουθα μέτρα για την εξασφάλιση της ασφαλούς διοργάνωσης των Αγώνων, όπως ανακοίνωσε σχετικά η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020», μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης:

«1) Τα αντίμετρα COVID-19 που περιλαμβάνονται στα Playbooks (βιβλία κανόνων) που δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους έχουν αναθεωρηθεί και έχουν ενημερωθεί σημαντικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εμφάνιση νέων μεταλλαγμένων στελεχών κορωνοϊού και η εξελισσόμενη κατάσταση της πανδημίας. Νέοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται από όλους όσοι συμμετέχουν στους Αγώνες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ιαπωνία έχουν ενσωματωθεί και άλλοι ενημερώθηκαν, έτσι ώστε οι Αγώνες του Τόκιο 2020 να μπορούν να διεξαχθούν με ασφάλεια.

Τα πιο σημαντικά μέτρα, τα οποία συμφωνήθηκαν και από τα πέντε μέρη σήμερα και εμφανίζονται στη δεύτερη έκδοση των «Playbooks», έχουν ως εξής:

  • Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να κάνουν δύο εξετάσεις COVID-19 πριν από την πτήση τους στην Ιαπωνία.
  • Οι αθλητές και όλοι όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με αθλητές θα εξετάζονται καθημερινά, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μη εντοπισμένων θετικών κρουσμάτων που θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό. Οι ημερομηνίες και οι ώρες θα καθοριστούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.
  • Όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες στους Αγώνες θα εξετάζονται καθημερινά για τρεις ημέρες μετά την άφιξή τους. Μετά τις πρώτες τρεις ημέρες και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους, θα εξετάζονται τακτικά, με βάση τη λειτουργική φύση του ρόλου τους και το επίπεδο επαφής τους με τους αθλητές.
  • Όλοι οι συμμετέχοντες στα παιχνίδια πρέπει, κατ’ αρχήν, να ακολουθούν μόνο τις δραστηριότητες που έχουν περιγράψει στο σχέδιο δραστηριοτήτων τους. Πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την επαφή εντός ενός μέτρου από τους συμμετέχοντες στους Αγώνες που είναι ήδη στην Ιαπωνία για περισσότερες από 14 ημέρες και τους Ιάπωνες κατοίκους.
  • Όλοι οι συμμετέχοντες στους Αγώνες πρέπει, κατ’ αρχήν, να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα ειδικά οχήματα μετακινήσεων και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν δημόσιες συγκοινωνίες.
  • Όλοι οι συμμετέχοντες στους Αγώνες πρέπει, κατ’ αρχήν, να τρώνε μόνο σε ορισμένες τοποθεσίες όπου υπάρχουν αντίμετρα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων τροφοδοσίας σε χώρους Αγώνων, στο εστιατόριο του καταλύματος και στα δωμάτιά τους, χρησιμοποιώντας υπηρεσία δωματίου ή παράδοση φαγητού.

Οι στενές επαφές ορίζονται ως εκείνες που έχουν παρατεταμένη επαφή (για 15 λεπτά ή περισσότερο) με ένα άτομο που έχει επιβεβαιωμένο θετικό τεστ COVID-19, εντός ενός μέτρου, χωρίς να φοράει μάσκα προσώπου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τέτοια επαφή συμβαίνει σε κλειστούς χώρους, όπως δωμάτια ξενοδοχείου ή οχήματα. Τα κρούσματα θα επιβεβαιωθούν από τις ιαπωνικές υγειονομικές αρχές.

Τα Playbooks έχουν αναπτυχθεί με βάση την επιστήμη, επωφελούμενα από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19. Εκτός από την εφαρμογή των πιο αποτελεσματικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη την κοινωνία, όπως η χρήση μάσκας, η προσωπική υγιεινή και η σωματική απόσταση, βασίζονται επίσης στην εμπειρία εκατοντάδων αθλητικών διοργανώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που τελέστηκαν με ασφάλεια, με ελάχιστο κίνδυνο για τους συμμετέχοντες και τον τοπικό πληθυσμό. Βασίζονται στο συνεχιζόμενο έργο της Ειδικής Ομάδας Συνεργατών, η οποία περιλαμβάνει την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας, τη Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο, την Οργανωτική Επιτροπή του Τokyo 2020, την IOC, την IPC, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και οργανισμούς από όλο τον κόσμο. Μια τρίτη έκδοση των Playbooks αναμένεται να δημοσιευθεί τον Ιούνιο. Όπως με όλες τις προηγούμενες εκδόσεις, θα λάβει υπόψη τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.

2) Καθώς εξετάζουμε την εξελισσόμενη κατάσταση με τις εγχώριες λοιμώξεις που περιλαμβάνουν νέα στελέχη, συμφωνήσαμε ότι μια απόφαση σχετικά με την χωρητικότητα των θεατών στις Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές εγκαταστάσεις θα ληφθεί τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη γενική οδηγία της κυβέρνησης σχετικά με το ανώτατο όριο χωρητικότητας σε αθλητικές εκδηλώσεις. Αυτό ακολουθεί τη σημαντική απόφαση του Μαρτίου, όταν η ΔΟΕ και η IPC πληροφορήθηκαν για την απόφαση να μην επιτραπεί η είσοδος στην Ιαπωνία για τους θεατές από το εξωτερικό για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, λόγω της επικρατούσας παγκόσμιας πανδημίας COVID-19. Στο μεταξύ, η ΔΟΕ, η IPC και το «Τόκιο 2020» συνεχίζουν να εργάζονται για τη βελτιστοποίηση του αριθμού των συμμετεχόντων που παρευρίσκονται στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμμόρφωση με αυτούς τους κανονισμούς θα διασφαλίσει την ασφάλεια των αθλητών, των αξιωματούχων των αγώνων και των θεατών, καθώς και των ανθρώπων του Τόκιο, άλλων τόπων υποδοχής και της Ιαπωνίας. Μπαίνουμε ήδη σε φάση λειτουργίας. Όλα τα μέρη στη σημερινή συνάντηση ανανέωσαν την πλήρη δέσμευσή τους για ασφαλείς Αγώνες για όλους τους συμμετέχοντες και τους Ιάπωνες».

photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί