Ολυμπιακοί Αγώνες: Αυτές είναι οι χώρες που θα τους φιλοξενήσουν έως το 2032

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Η καταγωγή των αγώνων είναι η Αρχαία Ελλάδα, και έχουν αναβιώσει από τον βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και τον Δημήτριο Βικέλα στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η Ιαπωνία φιλοξενεί τη σημαντικότερη παγκόσμια αθλητική διοργάνωση φέτος, αλλά ήδη είναι γνωστές οι χώρες που θα φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς μέχρι το 2032, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022: Κίνα, Πεκίνο

Η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, φιλοξένησε πριν από δεκατρία χρόνια τους Θερινούς Αγώνες. Το Πεκίνο ανακηρύχθηκε το πρώτο αστικό κέντρο που πρόκειται να πραγματοποιήσει τόσο Θερινούς, όσο και Χειμερινούς Αγώνες, αφήνοντας πίσω το Αλμάτι του Καζακστάν. Έχοντας ήδη διαθέσιμες τις εγκαταστάσεις, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη του χιονιού. Με τα ορεινά αγωνίσματα, να λαμβάνουν χώρα σε δύο τοποθεσίες (περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από το Πεκίνο), όπου, η στάθμη του χιονιού δεν ξεπερνά τα πέντε εκατοστά κατά μέσο όρο.

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Γαλλία, Παρίσι

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα επιστρέψουν στη γαλλική πρωτεύουσα, ακριβώς έναν αιώνα μετά (1900 και 1924). «Προσωρινές & υπάρχουσες εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν σε ποσοστό 95%», σύμφωνα με τους ιθύνοντες για να αποφευχθούν παραδείγματα όπως της Αθήνας, το 2004 όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Σκοπός η «ξεκάθαρη και καθορισμένη κληρονομιά» που θα αφήσει στη χώρα, η διεξαγωγή του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος. Το νέο Ολυμπιακό Χωριό αναμένεται να απέχει μόλις 15 λεπτά από το κέντρο του Παρισιού και τον Πύργο του Άιφελ.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2026: Ιταλία, Μιλάνο | Κορτίνα

Η οριστική απόφαση ελήφθη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, το 2019. Ακόμη τέσσερις πόλεις διεκδίκησαν τους Χειμερινούς Αγώνες του 2026: Η Γιούτα (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), η Σιόν (Ελβετία), το Σαπόρο (Ιαπωνία) και το Κάλγκαρι (Καναδάς). Ντεμπούτο για το Μιλάνο, ενώ η Κορτίνα ντ΄Αμπέτσο είχε φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Αγώνες του 1956. Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στη Βερόνα.

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2028: Λος Άντζελες, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Σε μία ασυνήθιστη κίνηση, η ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την τελική νίκη του Λος Άντζελες και την ανάθεση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2028, προήλθε ελάχιστες στιγμές αργότερα από την κατάληξη του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος για το 2024, στο Παρίσι, το οποίο, διεκδικούσαν και οι δύο πόλεις. Η «Πόλη των Αγγέλων» είχε φιλοξενήσει άλλες δύο φορές τους Αγώνες στο παρελθόν (1932 και 1984 αντίστοιχα). Οι χώροι όπως και τα Μέσα Μεταφοράς της πόλης θα αναβαθμιστούν εν όψει του μεγάλου ραντεβού σε επτά χρόνια από σήμερα προκειμένου να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2032: Αυστραλία, Μπρίσμπεϊν

Δύο ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, γνωστοποιήθηκε το γεγονός ότι το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας θα είναι ο επόμενος προορισμός της Ολυμπιακής φλόγας μετά το Λος Άντζελες. Εδώ και μερικούς μήνες, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε παραχωρήσει αποκλειστικό δικαίωμα διαπραγματεύσεων στους υπευθύνους από τη χώρα της Ωκεανίας.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δήλωσε ότι το εκτελεστικό συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη, την πρόταση για την υποψηφιότητα, που έχει την υποστήριξη τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας, όσο και εκείνης της πολιτείας του Κουίνσλαντ. «Δεν είναι μια απόφαση ενάντια σε άλλες υποψηφιότητες, αλλά μια απόφαση υπέρ μίας υποψηφιότητας».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας, Τζον Κόατς, υποστήριξε ότι πρέπει ακόμη να γίνει δουλειά, καθώς προχωρά η διαδικασία της διεκδίκησης.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, σε έναν συνεχιζόμενο διάλογο με την επιτροπή μελλοντικών διοργανωτών. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να σκιαγραφήσουμε το όραμά μας για επιτυχείς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες το 2032»

Τέλος να σημειωθεί πως δεν είναι λίγες οι πόλεις και χώρες που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Ανάμεσά τους είναι το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, η Ινδονησίας, η Βουδαπέστης, η Κίνας, η Ντόχα και της κοιλάδας του Ρουρ στη Γερμανίας.

(Sputniknews)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί