Οι αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου: Οφσάιντ, έξτρα χρόνος και άλλα!

Αρκετές αλλαγές σε κανονισμούς ποδοσφαίρου και σε διάφορα θέματα που απασχολούν, ανακοίνωσε η IFAB.

Αρκετές αλλαγές σε κανονισμούς ποδοσφαίρου και σε διάφορα θέματα που απασχολούν, ανακοίνωσε η IFAB.

Μερικές από αυτές τις αλλαγές αφορούν σε πρόσφατα γεγονότα που έγιναν και πλέον αποσαφηνίζονται. Όπως για παράδειγμα το να μπει ένα γκολ από μια ομάδα και παίκτες από τον πάγκο ή αξιωματούχοι βρίσκονται εντός αγωνιστικού χώρου (σσ. το παράδειγμα από τον τελικό του Αργεντινή-Γαλλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο).

Υπάρχει, επίσης, τροποποίηση στον κανονισμό για τις καθυστερήσεις, αφού θα προσμετρώνται έξτρα λεπτά για την καθυστέρηση που υπάρχει στους πανηγυρισμούς για τα γκολ, ενώ πλέον δεν θα επιτρέπεται οι τερματοφύλακες να καθυστερούν την εκτέλεση ενός πέναλτι ή να κινούνται πάνω στη γραμμή και να χτυπούν τα δοκάρια.

Νόμος 3 – Οι παίκτες



Γκολ που σημειώθηκε με επιπλέον άτομο στον αγωνιστικό χώρο (διευκρίνιση σχετικά με επιπλέον άτομο(α) στον αγωνιστικό χώρο όταν σημειώνεται ένα γκολ).

Εάν, αφού σημειωθεί ένα γκολ, ο διαιτητής συνειδητοποιήσει, πριν από την επανέναρξη του παιχνιδιού, ότι ένα επιπλέον άτομο ήταν στον αγωνιστικό χώρο όταν σημειώθηκε το γκολ και αυτό το άτομο παρενέβη στο παιχνίδι:

*Ο διαιτητής πρέπει να ακυρώσει το γκολ εάν το επιπλέον άτομο ήταν:
– Ένας παίκτης, αναπληρωματικός, αντικατασταμένος παίκτης, παίκτης που αποβλήθηκε ή υπάλληλος ομάδας της ομάδας σημείωσε το γκολ. Το παιχνίδι ξαναρχίζει με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα από τη θέση του επιπλέον ατόμου.
– Ένας εξωτερικός παράγοντας που παρενέβη στο παιχνίδι, εκτός εάν προκύψει ένα γκολ όπως περιγράφεται παραπάνω στην ενότητα «Επιπλέον άτομα στον αγωνιστικό χώρο». Το παιχνίδι ξαναρχίζει με πεσμένη μπάλα.

*Ο διαιτητής πρέπει να επιτρέψει το γκολ εάν το επιπλέον άτομο ήταν:
– παίκτης, αναπληρωματικός, αντικατασταμένος παίκτης, παίκτης που αποβλήθηκε ή υπάλληλος ομάδας της ομάδας που δέχθηκε το γκολ
– Ένας εξωτερικός παράγοντας που δεν παρενέβη στο παιχνίδι.

ΕΞΗΓΗΣΗ:Διευκρίνιση ότι ο διαιτητής πρέπει να λαμβάνει μέτρα εναντίον ενός επιπλέον ατόμου στον αγωνιστικό χώρο όταν σημειώνεται γκολ μόνο εάν το άτομο επηρέασε το παιχνίδι, π.χ. Ο Νόμος δεν αναμένει από τον διαιτητή να τιμωρήσει την καταπάτηση στον αγωνιστικό χώρο εάν δεν επηρεάσει το παιχνίδι.

Νόμος 6 – Οι Άλλοι Διαιτητές Αγώνα



(Ο έφεδρος βοηθός διαιτητή (RAR) έχει πλέον το δικαίωμα να βοηθάει τον διαιτητή με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άλλοι διαιτητές στο γήπεδο).


Άλλοι διαιτητές του αγώνα (δύο βοηθοί διαιτητές, ένας τέταρτος διαιτητής, δύο επιπλέον βοηθοί διαιτητές, ένας έφεδρος βοηθός διαιτητή, ένας βοηθός διαιτητής βίντεο (VAR) και τουλάχιστον ένας βοηθός VAR (AVAR) μπορεί να οριστεί σε αγώνες.

Ο διαιτητής, οι βοηθοί διαιτητές, ο τέταρτος διαιτητής, οι πρόσθετοι βοηθοί διαιτητές και ο αναπληρωματικός βοηθός διαιτητής είναι οι «επί του γηπέδου» διαιτητές του αγώνα.

Oι άλλοι «επί του γηπέδου» διαιτητές του αγώνα βοηθούν τον διαιτητή σε παραβάσεις όταν έχουν πιο ξεκάθαρη άποψη από τον διαιτητή.

ΕΞΗΓΗΣΗ: Η χρήση των εφεδρικών βοηθών διαιτητών έχει αυξηθεί σημαντικά και, επομένως, είναι λογικό να μπορούν να παρέχουν την ίδια βοήθεια στον διαιτητή με τους άλλους διαιτητές «στο γήπεδο».

Νόμος 7 – Η διάρκεια του αγώνα



Καθυστερήσεις (Οι πανηγυρισμοί των γκολ γίνονται ξεχωριστό κεφάλαιο στη λίστα των αιτιών χαμένου χρόνου για τις οποίες ο διαιτητής λαμβάνει υπόψη).

Δίνεται από τον διαιτητή σε κάθε ημίχρονο για όλο τον χρόνο παιχνιδιού που χάθηκε σε αυτό το ημίχρονο για:
-αντικαταστάσεις (σσ. αλλαγές)
– πανηγυρισμοί γκολ
-Οποιαδήποτε άλλη αιτία, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε σημαντικής καθυστέρησης στην επανεκκίνηση (π.χ. πανηγυρισμοί γκολ λόγω παρέμβασης εξωτερικού παράγοντα)

Εξήγηση: Οι πανηγυρισμοί γκολ στο εξής θα αναφέρονται ξεχωριστά για να τονιστεί ότι συχνά οδηγούν σε απώλεια σημαντικού χρόνου, για τον οποίο ο διαιτητής λαμβάνει υπόψη.

Νόμος 10 – Καθορισμός του αποτελέσματος ενός αγώνα



2. Νικήτρια ομάδα (Τροποποιημένο κείμενο)

Όταν οι κανόνες του διαγωνισμού απαιτούν μια νικήτρια ομάδα μετά από ισόπαλο αγώνα, οι μόνες επιτρεπόμενες διαδικασίες για τον προσδιορισμό της νικήτριας ομάδας είναι:

– Κανόνας εκτός έδρας γκολ
– δύο ίσες περιόδους επιπλέον χρόνου που δεν υπερβαίνουν τα 15 λεπτά η καθεμία
– λακτίσματα από τα πέναλτι (διαδικασία πέναλτι)
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός των παραπάνω διαδικασιών.

3. Λακτίσματα από το σημείο του πέναλτι (διαδικασία πέναλτι)

Ο όρος «λάκτισμα από το σημείο του πέναλτι» να αντικατασταθεί από τον όρο «πέναλτι» (διαδικασία των πέναλτι). Διευκρίνιση ότι οι προειδοποιήσεις και οι επιφυλάξεις (σσ. warnings and cautions) για τους υπεύθυνους των ομάδων, καθώς και για τους παίκτες, δεν μεταφέρονται στα πέναλτι (σε πέναλτι)

Λακτίσματα από το σημείο των πέναλτι Τα πέναλτι (διαδικασία πέναλτι) εκτελούνται μετά το τέλος του αγώνα, οι προειδοποιήσεις και οι προειδοποιήσεις που δίνονται στους παίκτες και τους διαιτητές της ομάδας κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν μεταφέρονται σε λακτίσματα από τα πέναλτι (διαδικασία πέναλτι).

Διαδικασία

-Πριν από τα λακτίσματα από τα πέναλτι (σε πέναλτι)
-Κατά τη διάρκεια των λακτισμάτων από τα πέναλτι (σε πέναλτι)
-Με τις προϋποθέσεις που εξηγούνται παρακάτω, και οι δύο ομάδες εκτελούν πέντε λακτίσματα
-Λακτίσματα από το σημείο του πέναλτι (σε πέναλτι) δεν πρέπει να καθυστερούν για παίκτη που εγκαταλείπει τον αγωνιστικό χώρο.
Αλλαγές και αποβολές κατά τη διάρκεια των λακτισμάτων από τα πέναλτι (διαδικασία πέναλτι)

Η αλλαγή από «λάκτισμα από το σημείο του πέναλτι» σε «πέναλτι (σε διαδικασία πέναλτι)» θα ισχύει επίσης για τα ακόλουθα:

-Οδηγίες για προσωρινές απολύσεις (sin bins)
-Νόμος 2.2 – Αντικατάσταση ελαττωματικής μπάλας
-Νόμος 3.5 – Αδικήματα και κυρώσεις
-Νόμος 5.3 – Εξουσίες και καθήκοντα
-Νόμος 12.3 – Πειθαρχική δίωξη
-Γλωσσάρι
-Πρακτικές οδηγίες για τους διαιτητές του αγώνα
Εξήγηση
-Ο όρος «λάκτισμα από το σημείο του πέναλτι» είναι ξεπερασμένος και χρησιμοποιείται σπάνια. Πλέον
οι άνθρωποι αναφέρονται σε «πέναλτι» ή «σε πέναλτι»
-Διευκρίνιση ότι προειδοποιήσεις και επιφυλάξεις για τους υπεύθυνους της ομάδας, καθώς και για
παίκτες, δεν μεταφέρονται στα πέναλτι (σε πέναλτι)

Νόμος 11 – Οφσάιντ



2. Παράβαση οφσάιντ (Διευκρίνιση των κατευθυντήριων γραμμών για τη διάκριση μεταξύ «σκόπιμου παιχνιδιού» και «εκτροπής», όπως περιγράφεται στην εγκύκλιο 26 – Ιούλιος 2022)

Ένας παίκτης σε θέση οφσάιντ που λαμβάνει την μπάλα από έναν αντίπαλο που εσκεμμένα έπαιξε* την μπάλα, συμπεριλαμβανομένης του σκόπιμου χάντμπολ (σσ. χέρι), δεν θεωρείται ότι κέρδισε πλεονέκτημα, εκτός εάν ήταν σκόπιμη απόκρουση από οποιονδήποτε αντίπαλο.

*«Εσκεμμένο παιχνίδι» (εξαιρουμένου του σκόπιμου χάντμπολ) είναι όταν ένας παίκτης έχει τον έλεγχο της μπάλας με δυνατότητα:
-Πασάρισμα της μπάλας σε συμπαίκτη.
-απόκτηση της κατοχής της μπάλας.
-απομάκρυνση της μπάλας (π.χ. κλωτσώντας ή με κεφαλιά)

Εάν η πάσα, η προσπάθεια να αποκτήσει την κατοχή ή την απομάκρυνση από τον παίκτη που έχει τον έλεγχο της μπάλας είναι ανακριβής ή ανεπιτυχής, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο παίκτης «έπαιξε σκόπιμα» την μπάλα.

Τα ακόλουθα κριτήρια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, κατά περίπτωση, ως ενδείξεις ότι ένας παίκτης είχε τον έλεγχο της μπάλας και, ως εκ τούτου, μπορεί να θεωρηθεί ότι «έπαιξε σκόπιμα» την μπάλα:
-Η μπάλα ταξίδεψε από απόσταση και ο παίκτης είχε καθαρή θέα
-Η μπάλα δεν κινούνταν γρήγορα
-Η κατεύθυνση της μπάλας δεν ήταν απροσδόκητη
-Ο παίκτης είχε χρόνο να συντονίσει την κίνηση του σώματός του, δηλ. δεν επρόκειτο για ενστικτώδη διάταση ή άλμα ή κίνηση που πέτυχε περιορισμένη επαφή/έλεγχο
-Μια μπάλα που κινείται στο έδαφος είναι πιο εύκολο να παίξει από μια μπάλα στον αέρα

Επεξήγηση: Η πρόσθετη διατύπωση διευκρινίζει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διάκριση μεταξύ «σκόπιμου παιχνιδιού» και «εκτροπής» με βάση την προσδοκία ότι ένας παίκτης που είναι σαφώς σε θέση οφσάιντ δεν θα πρέπει να μπαίνει στο πλάι σε όλες τις περιπτώσεις όταν ο αντίπαλος κινείται και αγγίζει την μπάλα. Αυτή η διατύπωση δημοσιεύτηκε στην εγκύκλιο της IFAB 26 (Ιούλιος 2022).

Νόμος 12 – Φάουλ και ανάρμοστη συμπεριφορά



3. Πειθαρχική δίωξη (Διευκρίνιση ότι εάν ο διαιτητής υποδείξει ένα πέναλτι για παράβαση που περιελάμβανε παίκτη της αμυνόμενης ομάδας που μάρκαρε έναν αντίπαλο για την μπάλα (εξαιρείται το κράτημα, το τράβηγμα, το σπρώξιμο, η μη δυνατότητα να παίξει η μπάλα κ.λπ.), η ίδια κύρωση θα πρέπει να επιβληθεί στον παίκτη ως προς μια προσπάθεια να παίξει την μπάλα, δηλαδή εάν η επίθεση σταματήσει ή παρεμβαίνει σε μια πολλά υποσχόμενη επίθεση – χωρίς προσοχή (χωρίς κίτρινη κάρτα). Παράβαση DOGSO – προσοχή (κίτρινη κάρτα))

Προφυλάξεις για αντιαθλητική συμπεριφορά

Υπάρχουν διαφορετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας παίκτης πρέπει να προειδοποιείται για αντιαθλητική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου εάν ένας παίκτης:

-χειρίζεται την μπάλα για να παρεμβαίνει ή να σταματήσει μια πολλά υποσχόμενη επίθεση.
-διαπράττει οποιοδήποτε άλλο παράπτωμα που παρεμβαίνει ή σταματά μια πολλά υποσχόμενη επίθεση, εκτός εάν ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι για παράβαση που ήταν προσπάθεια να παίξει την μπάλα.
-αρνείται σε έναν αντίπαλο μια προφανή ευκαιρία για γκολ διαπράττοντας μια παράβαση που ήταν προσπάθεια να παίξει την μπάλα ή πρόκληση για την μπάλα και ο διαιτητής καταλογίζει ένα πέναλτι.

Άρνηση σε έναν αντίπαλο μια προφανή ευκαιρία για γκολ (DOGSO)

Όταν ένας παίκτης διαπράττει παράβαση εναντίον ενός αντιπάλου μέσα στη δική του περιοχή πέναλτι, η οποία αρνείται στον αντίπαλο μια προφανή ευκαιρία για γκολ και ο διαιτητής καταλογίζει ένα πέναλτι, ο δράστης προειδοποιείται εάν η παράβαση ήταν
Προσπαθήστε να παίξετε την μπάλα ή πρόκληση για την μπάλα. σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (π.

Εξήγηση: Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο αν μια ενέργεια ήταν μια προσπάθεια να παίξει η μπάλα ή μια πρόκληση για την μπάλα (ή και τα δύο). Η ίδια αρχή θα πρέπει να ισχύει για την πρόκληση για την μπάλα όπως η προσπάθεια να παίξει η μπάλα. Όταν ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι για παράβαση του DOGSO, ο παίκτης που παραβιάζει αποβάλλεται μόνο εάν η παράβαση διαπράχθηκε χωρίς τη δυνατότητα να παίξει την μπάλα.

Νόμος 12 – Φάουλ και ανάρμοστη συμπεριφορά



3. Πειθαρχική δίωξη (Συμπληρωματικό κείμενο)

Αξιωματούχοι της ομάδας

Σε περίπτωση που διαπράττεται παράβαση από κάποιον από τον τεχνικό χώρο (αναπληρωματικός, αντικατασταμένος παίκτης, αποβλημένος παίκτης ή υπάλληλος ομάδας) και ο δράστης δεν μπορεί να εντοπιστεί, ο ανώτερος προπονητής της ομάδας που βρίσκεται στον τεχνικό τομέα θα λάβει την κύρωση.

Εξήγηση: Διευκρίνιση ότι ο ανώτερος αξιωματούχος της ομάδας μπορεί να τιμωρηθεί μόνο για παράβαση που διαπράχθηκε από «άγνωστο παραβάτη» που βρίσκεται εντός/από τον τεχνικό χώρο, δηλαδή αυτό δεν ισχύει για παράβαση που διαπράχθηκε από «άγνωστο παίκτη».

Νόμος 14 – Το Πέναλτι



Διαδικασία (Διευκρίνιση ότι ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με τρόπο που να μην δείχνει σεβασμό για το παιχνίδι και τον αντίπαλο, δηλαδή αποσπώντας άδικα την προσοχή του παίκτη)

Ο αμυνόμενος τερματοφύλακας πρέπει να παραμείνει στη γραμμή του τέρματος, στραμμένος προς τον εκτελεστή, ανάμεσα στα δοκάρια, χωρίς να αγγίξει τα δοκάρια, το δοκάρι ή το δίχτυ του τέρματος, έως ότου η μπάλα κλωτσηθεί. Ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με τρόπο που αποσπά άδικα την προσοχή του παίκτη, π.χ. καθυστερήστε την εκτέλεση του λακτίσματος ή αγγίξτε τα δοκάρια, τα δοκάρια ή τα δίχτυα του τέρματος.

Εξήγηση: Διευκρίνιση ότι ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με τρόπο που να μην δείχνει σεβασμό για το παιχνίδι και τον αντίπαλο, δηλαδή αποσπώντας άδικα την προσοχή του παίκτη.

Πρωτόκολλο βίντεο βοηθού διαιτητή (VAR)



3. Πρακτικές (Τροποποιημένο κείμενο)

Η χρήση VAR κατά τη διάρκεια ενός αγώνα περιλαμβάνει τις ακόλουθες πρακτικές ρυθμίσεις:

– Το VAR παρακολουθεί τον αγώνα στην αίθουσα βίντεο (VOR) με τη βοήθεια ενός ή περισσότερα βοηθητικά VAR (AVAR) και χειριστή επανάληψης (RO).
-Ανάλογα με τον αριθμό των γωνιών της κάμερας (και άλλες εκτιμήσεις) που υπάρχει, μπορεί να είναι περισσότεροι από ένας AVAR και ένας ή περισσότεροι τελεστές επανάληψης (RO).

Εξήγηση: Η τροποποιημένη διατύπωση αντικατοπτρίζει το σύστημα VAR, το οποίο δεν περιλαμβάνει χειριστής επανάληψης.

sportfm/eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί