Ο Βρετανός αθλητής που έκανε το απίστευτο: Κολυμπούσε επί 157 σερί μέρες

Από την 1η Ιουνίου του 2018, ο 33χρονος Βρετανός υπεραθλητής, Ρος Εντγκλεϊ, βρισκόταν καθημερινά στην ανοιχτή θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου, καταφέρνοντας έτσι να πραγματοποιήσει το αδιανόητο.

Κολυμπούσε 157 συνεχόμενες μέρες και εντέλει, κατέρριψε όλα τα ρεκόρ, καθώς έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην Ιστορία που συμπλήρωσε πάνω από 2.800 χιλιόμετρα κολυμπώντας στην ανοιχτή θάλασσα.

Από τις πρώτες ημέρες του ταξιδιού, ο ίδιος κάλυψε αρκετή απόσταση, καθώς κολυμπούσε δώδεκα ώρες την ημέρα, με περιόδους ανάπαυσης στο σκάφος που τον συνόδευε. Και είναι εξωπραγματικό ότι δεν διέκοψε την προσπάθειά του ούτε για μία ημέρα από ασθένεια ή τραυματισμό, παρά μόνον λόγω των μεγάλων κυμάτων και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Κατά τη διάρκεια της απίστευτης αυτής εμπειρίας, ο Εντγκλεϊ «πολεμούσε» τα θαλάσσια ρεύματα, τα παγωμένα νερά (στις ακτές της Σκωτίας), τις καταιγίδες, τα μεγάλα κύματα (τριών μέτρων) και τα τσιμπήματα μεδουσών.

Η παραμονή του στη θάλασσα για μεγάλες περιόδους δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στα χέρια και στα πόδια του, καθώς το δέρμα του είχε αρχίσει να αποδομείται.

Επίσης, μετά μόλις έναν μήνα, είχε αποκτήσει το «στόμα αλατιού»: η διαρκής παραμονή στη θάλασσα δεν του επέτρεπε να φάει, να καταπιεί ή ακόμα και να μιλήσει με άνεση, λόγω της ακραίας ξηρότητας του στόματος και του λαιμού του.

Το πίσω μέρος του λαιμού του (παρά τη συνολική χρήση τριών κιλών βαζελίνης και πέντε ταινιών gaffer), έφερε ουλές εκτεταμένης φθοράς, ή όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος, τον «λαιμό του ρινόκερου», κάτι που έκανε το έργο του ακόμη πιο δύσκολο. Εκτός από αυτά τα εμπόδια, το πολύ κρύο νερό (15-20 βαθμούς Κελσίου), του δημιουργούσε υποθερμία και σπασμούς όταν επέστρεφε στο σκάφος για να ξεκουραστεί. Η καλύτερη προστασία και συντροφιά γι’ αυτόν ήταν οι κουβέρτες και το ζεστό φαγητό.

Αφού λοιπόν πέρασε περισσότερους από πέντε μήνες στη θάλασσα, σε οριζόντια θέση και σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, είχε σχεδόν χάσει την ικανότητα να περπατήσει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως τις τελευταίες εβδομάδες του ταξιδιού του, είχε χάσει μυϊκή μάζα και οστική πυκνότητα.

Ο 33χρονος κολυμβητής έκαιγε 15.000 θερμίδες την ημέρα (περίπου 2,3 εκατ. σε όλο του το ταξίδι) και έτσι ήταν σε θέση να φάει αρκετές πίτσες, μπιφτέκια και παγωτά. Η πιο αξιόπιστη πηγή φαγητού, ωστόσο, ήταν οι μπανάνες. Από τη στιγμή που ο Εντγκλεϊ ξεκίνησε τον άθλο του, καταναλώθηκαν περισσότερες από 500 μπανάνες.

Το ιστορικό ταξίδι ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ο ίδιος τόνισε: «Αισθάνομαι λίγο παράξενα που είμαι στη Γη. Σχεδόν έπεσα όταν άρχισα να τρέχω στην ακτή. Το ταξίδι αυτό δεν ήταν ένα παραδοσιακό αθλητικό γεγονός».

(Καθημερινή)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...