Καμίλα Βαλίεβα: Υποστηρίζει ότι ντοπαρίστηκε κατά λάθος από τα φάρμακα που παίρνει ο παππούς της

Η Καμίλα Βαλίεβα υποστηρίζει ότι μάλλον ντοπαρίστηκε… κατά λάθος, από την ιατρική αγωγή που λαμβάνει ο παππούς της!

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπή επέτρεψε στη 15χρονη αθλήτρια του πατινάζ να συνεχίσει να αγωνίζεται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, έπειτα από τον σάλο που προέκυψε καθώς βρέθηκε να έχει καταναλώσει τον Δεκέμβριο μια απαγορευμένη ουσία.


Ο Ντένις Όσβαλντ, μέλος της πειθαρχικής επιτροπής της ΔΟΕ, επιβεβαίωσε ότι μάλλον η ουσία τριμεταζιδίνη που βρέθηκε στον οργανισμό της προέκυψε από τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει ο παππούς της, ο οποίος έχει καρδιακό πρόβλημα.

Μιλώντας μετά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο, o Όσβαλντ επιβεβαίωσε ότι η εξήγηση της 15χρονης Ρωσίδας για το γεγονός ότι το τεστ της για το ντόπινγκ βγήκε θετικό στο απαγορευμένο φάρμακο για τη στηθάγχη τριμεταζιδίνη ήταν «μόλυνση από ένα προϊόν που έπαιρνε ο παππούς της».

Πώς η Καμίλα Βαλίεβα… πήρε κατά λάθος το φάρμακο του παππού της
Η ρωσική εφημερίδα Pravda ανέφερε ότι η δικηγόρος της Βαλίεβα, Anna Kozmenko, προέβαλε ένα παρόμοιο επιχείρημα κατά την ακρόαση της πατινέζ στο αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, η νομική ομάδα της Καμίλα Βαλίεβα υποστήριξε ότι το θετικό τεστ στο ντόπινγκ μπορεί να προήλθε από ένα μολυσμένο ποτήρι νερό που περιείχε ίχνη από το φάρμακο για την καρδιά που παίρνει ο παππούς της.

«Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το πώς μπήκε στο σώμα της», φέρεται να είπε η Kozmenko. «Για παράδειγμα, μπορεί ο παππούς της να ήπιε κάτι από ένα ποτήρι, να έμεινε το σάλιο του και το ποτήρι αυτό να χρησιμοποιήθηκε με κάποιο τρόπο αργότερα από την αθλήτρια. Ή μπορεί το φάρμακο να έπεσε σε κάποια επιφάνεια, να έμειναν ίχνη και στη συνέχεια να πέρασαν στην αθλήτρια».

Η Καμίλα Βαλίεβα θα συνεχίσει να αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς, αλλά δεν θα γίνει απονομή αν πάρει μετάλλιο
Τη Δευτέρα, το CAS έδωσε άδεια στη Valieva να αγωνιστεί στο ατομικό πατινάζ γυναικών, το οποίο ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη, και για το οποίο είναι το μεγάλο φαβορί για το χρυσό.

Ωστόσο, αν κερδίσει μετάλλιο, η ΔΟΕ έχει ήδη πει ότι δεν θα γίνει απονομή. Εν τω μεταξύ, η υπόθεση ντόπινγκ της Ρωσίδας βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πόντοι -και τυχόν μετάλλια- από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου θα της αφαιρεθούν τους επόμενους μήνες.

Βαλίεβα: Εκλαψα, κουράστηκα συναισθηματικά με την υπόθεση με το ντοπάρισμα
Την Τρίτη η Valieva, η οποία βοήθησε τη ρωσική ομάδα να κερδίσει το χρυσό την περασμένη εβδομάδα στο ομαδικό, έσπασε τη σιωπή της λέγοντας ότι το σκάνδαλο ντόπινγκ με την τριμεταζιδίνη της έχει προκαλέσει συναισθηματική κούραση.

Η Βαλίεβα δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Channel One: «Αυτές οι μέρες ήταν πολύ δύσκολες για μένα, συναισθηματικά. Είμαι χαρούμενη, αλλά συναισθηματικά κουρασμένη. Γι’ αυτό και αυτά τα δάκρυα χαράς και λίγη θλίψη. Αλλά, φυσικά, είμαι χαρούμενη που συμμετέχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να εκπροσωπήσω τη χώρα μας».

«Προφανώς, αυτό είναι ένα στάδιο που πρέπει να περάσω», πρόσθεσε. «Ακούω τόσο πολλές καλές ευχές. Έχω δει υπαίθρια πανό στη Μόσχα. Είναι πολύ ευχάριστο, αυτή η υποστήριξη είναι πολύ σημαντική για μένα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Νόμιζα ότι ήμουν μόνη μου, αλλά οι πιο στενοί μου φίλοι και η οικογένειά μου δεν θα με εγκαταλείψουν ποτέ».

Το CAS επιβεβαίωσε ότι η Valieva κατέθεσε στη σχετική επιτροπή μετά το θετικό της τεστ. Η Valieva δήλωσε ότι παρακολούθησε ολόκληρη την ακρόαση μέσω βιντεοκλήσης από το Ολυμπιακό Χωριό.

«Καθόμουν εκεί για επτά ώρες, είχαμε ένα διάλειμμα 20 λεπτών και καθόμουν εκεί και παρακολουθούσα. Ήταν πολύ δύσκολο, αλλά προφανώς είναι μία από τις στιγμές, από τις φάσεις, που πρέπει να περάσω», δήλωσε η Valieva, προσθέτοντας ότι η όλη διαδικασία τής δίδαξε ότι η ενήλικη ζωή «μπορεί να είναι άδικη σε κάποιο βαθμό».

Η Valieva και το περιβάλλον της θα ερευνηθούν από τη ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ και την παγκόσμια υπηρεσία αντιντόπινγκ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά ακόμη και αν η ρωσική έρευνα την απαλλάξει, η απόφαση πιθανότατα θα εφεσιβληθεί.

Τι λέει η ΔΟΕ για τη Βαλίεβα και τη Ρωσία
Εν τω μεταξύ, ο Όσβαλντ επιβεβαίωσε ότι η ΔΟΕ δεν έχει λάβει ακόμη την αιτιολογημένη απόφαση από το CAS για τη Βαλίεβα. Υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση της ΔΟΕ να μην αποκλείσει εντελώς τη Ρωσία και τους αθλητές της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την ανακάλυψη ενός μαζικού κρατικά υποστηριζόμενου προγράμματος ντόπινγκ το 2016.

Ο Όσβαλντ δήλωσε ότι η ΔΟΕ έκανε ό,τι μπορούσε και ότι οι κυρώσεις έπρεπε να είναι ανάλογες. «Λάβαμε πολύ σκληρά μέτρα μετά τους Αγώνες του 2014, όταν ήρθε στο φως η κατάσταση με το ντόπινγκ στη Ρωσία», πρόσθεσε. «Και 29 αθλητές τιμωρήθηκαν. Δεν μπορούμε να τιμωρήσουμε τους καθαρούς αθλητές, ακόμη και αν είναι Ρώσοι».

iefimerida/ photo vid screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί