Ιστορική στιγμή: Τέσσερις γυναίκες θα διαιτητεύσουν αγώνα του Copa Africa! (vid)

Στο Copa Africa έχουν αποφασίσει έπειτα από δεκαετίες να κάνουν βήματα προόδου.

Λίγες ημέρες μετά τον ορισμό της Σαλίμα Ραντία Μουκανσάνγκα σε ρόλο τέταρτης διαιτητή στην αναμέτρηση της Γουινέας με το Μαλάουι, η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε όχι μόνο να ορίσει τη διαιτητή απ’ τη Ρουάντα ως πρώτη διαιτητή στην επερχόμενη (Τρίτη 18/1) αναμέτρηση της Ζιμπάμπουε με τη Γουινέα, αλλά την πλαισιώνει και με μια αμιγώς γυναικεία ομάδα!

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, όχι μόνο για το αφρικανικό ποδόσφαιρο αλλά συνολικά για το ποδόσφαιρο καθώς είναι η πρώτη φορά που σε ένα μεγάλο και ιστορικό ποδοσφαιρικό τουρνουά ανδρών, τη διαιτητική ομάδα θα απαρτίζουν αποκλειστικά γυναίκες. Βοηθοί της Σαλίμα θα είναι η Καρίνα Ατεμζαμπόνγκ από το Καμερούν και η Φατιχά Ζερμουμί από το Μαρόκο, ενώ επικεφαλής στο VAR ορίστηκε η Μαροκινή Μπουχρά Καρμπουμπί.

Ποια είναι η Σαλίμα Μουκανσάνγκα
Η Σαλίμα Μουκανσάνγκα συνεχίζει να γράφει ιστορία στο ποδόσφαιρο. Μεγαλώνοντας φτωχικά στη Ρουάντα ονειρευόταν να γίνει αθλήτρια. Της άρεσε το μπάσκετ κι ήθελε να παίξει επαγγελματικά. Ήθελε να γίνει γνωστή. Μεγάλη και τρανή. Να γράψει ιστορία. Προτού ενηλικιωθεί όμως, απογοητεύτηκε. Το όνειρο του μπάσκετ άρχισε να σβήνει, να χάνεται. Όμως δεν τα παράτησε. Κυνήγησε ένα νέο όνειρο, πιο δύσκολο, πιο άπιαστο. Σε μια κοινωνία προκατειλημμένη και σ’ ένα περιβάλλον σκληρό, άκρως ανδροκρατούμενο, σχεδόν εχθρικό προς τις γυναίκες. Αποφάσισε να γίνει διαιτητής ποδόσφαιρου. 15 χρόνια μετά, έγραψε ιστορία!

Το κορίτσι απ’ τη Ρουάντα μεγάλωσε κι έγινε η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε διαιτητική ομάδα του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, γνωστότερου ως Copa Africa. Ένα… σχεδόν απόρθητο κάστρο έπεσε. Ορίστηκε ως τέταρτη διαιτητής στην αναμέτρηση της Γουινέας με το Μαλάουι και έγινε θρύλος. Ποτέ άλλοτε γυναίκα διαιτητής δεν είχε περπάτησει δίπλα σε άντρες σε αγώνα της μεγαλύτερης διοργάνωσης στην αφρικανική ήπειρο. Η Σαλίμα το έκανε πράξη και το αφρικανικό ποδόσφαιρο -όπως και η αφρικανική κοινωνία- έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την ισότητα των δύο φύλων. Και ο θρύλος της μεγαλώνει…

Εκλεκτή του Κολίνα
Η Μουκανσάνγκα είναι διεθνής ρέφερι έχοντας λάβει το σήμα της FIFA. Αποτελεί την εκλεκτή του θρύλου της διαιτησίας, πλέον μεγαλοστελέχους της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα, ο οποίος διέκρινε πάνω της στοιχεία απ’ το δικό του παιχνίδι όπως έχει δηλώσει κατά το παρελθόν. Η 33χρονη Σαλίμα έχει ήδη διαγράψει μια σημαντική πορεία στη διαιτησία καθώς είναι επαγγελματίας απ’ το 2012. Έλαβε μέρος στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο σφυρίζοντας παιχνίδια τού γυναικείου τουρνουά (ήταν τέταρτη και στον τελικό), συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών που έγινε στη Γαλλία το 2019, ενώ έχει σφυρίξει -ως πρώτη διαιτητής- αντρικούς αγώνες στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής κάτω των 23 ετών και φυσικά στην πρώτη κατηγορία της Ρουάντα, όπου χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης.

ethnos/ photo vid screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί