Η βαθμολογία της UEFA: Δεν πάμε πουθενά έτσι!

Το ελληνικό ποδόσφαιρο «κατάφερε» τα τελευταία χρόνια να κατρακυλήσει τόσο πολύ, που η χώρα μας φέτος έφτασε να ξεκινήσει τη μάχη της στη βαθμολογία της UEFA από τη 19η θέση με 20.200 βαθμούς και τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη.


Από αυτές, και πλην του πρωταθλητή Ολυμπιακού, ο οποίος άρχισε από τον β’ προκριματικό του Champions League την ευρωπαϊκή του πορεία για τη νέα σεζόν, οι τρεις, ο Κυπελλούχος ΠΑΟΚ, δηλαδή, η ΑΕΚ και ο Άρης, συμμετέχουν στο Europa Conference League. Τη νέα -τρίτη τη τάξει- διοργάνωση της UEFA, που, όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για χώρες σαν τη δική μας, προκειμένου να πάρουν τα πάνω τους ξανά.
Με τα αποτελέσματα, ωστόσο, απόψε (22/07), στην πρεμιέρα της νέας διοργάνωσης, και ενώ στόχος του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι να μπορέσει να φτάσει ξανά στη 15η θέση και να έχει και πάλι από τη σεζόν 2023-24 πέντε ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δύο στο Champions League, την επιστροφή μιας ομάδας στο Europa League και δύο στο Europa League Conference, δεν πάμε πουθενά! Ειδικά, φυσικά, αν η «Ένωση» και η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν καταφέρουν να ανατρέψουν τις ήττες τους σε Βοσνία και Καζακστάν και γνωρίσουν οδυνηρούς αποκλεισμούς την άλλη εβδομάδα.
Πιο αναλυτικά, ο Ολυμπιακός πήρε χθες (21/07) προβάδισμα πρόκρισης για τον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League, επικρατώντας στο Φάληρο 1-0 της Νέφτσι Μπακού και έδωσε τους πρώτους 250 βαθμούς στην Ελλάδα.
Θυμίζουμε, κάθε νίκη δίνει 1.000 βαθμούς στη χώρα (οι οποίοι διαιρούνται με τον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν) και κάθε ισοπαλία 500 βαθμούς. Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις διοργανώσεις ούτε φυσικά διαχωρισμός στις προκριματικές φάσεις (είτε είναι 1ος προκριματικός γύρος, είτε play off). Οπότε κάθε νίκη των ελληνικών ομάδων θα δίνει στη χώρα μας 250 βαθμούς και κάθε ισοπαλία 125 βαθμούς. Όσο έχουμε τέσσερις ομάδες…
Η Ελλάδα, λοιπόν, από τους 20.200 βαθμούς, έφτασε με τη νίκη του Ολυμπιακού στους 20.450, αλλά έμεινε εκεί, καθώς δεν προστέθηκαν άλλοι πόντοι στο… σακούλι και μάλιστα υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν οι εκπρόσωποί μας νωρίς νωρίς!
Την ίδια στιγμή, δε, από πάνω μας στη 16η, 17η και 18η θέση βρίσκονται Τσεχία, Τουρκία και Ελβετία, που, δεδομένα, θα έχουν θέσει ως στόχο και αυτές τη 15η θέση, στην οποία βρίσκεται τώρα η Κύπρος, η οποία, ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό να χάσει τη μία της ομάδα μετά την εντός έδρας ήττα (1-3) του Απόλλωνα Λεμεσού από τη Ζίλινα.
Εν κατακλείδι, για να γίνει ρεαλιστικός ο στόχος της 15ης θέσης, πρέπει οι ελληνικές ομάδες και προκρίσεις να κάνουν και νίκες να φέρνουν. Ειδάλλως θα συνεχίσουμε για καιρό να ονειρευόμαστε περασμένα μεγαλεία…

sportfm

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί