Η Νιούκαστλ στα χέρια των Αράβων!

Η αλλαγή σελίδας στη Νιούκαστλ είναι πια και επίσημη, καθώς η Premier League επιβεβαίωσε ότι ενέκρινε τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών στον Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν (φωτό), που πλέον αποτελούν τους πιο πλούσιους ιδιοκτήτες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ενώ και η ομάδα ενημέρωσε για τις εξελίξεις. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται […]

Η αλλαγή σελίδας στη Νιούκαστλ είναι πια και επίσημη, καθώς η Premier League επιβεβαίωσε ότι ενέκρινε τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών στον Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν (φωτό), που πλέον αποτελούν τους πιο πλούσιους ιδιοκτήτες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ενώ και η ομάδα ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η 14χρονη θητεία του Μάικ Άσλεϊ στην ομάδα, που πλέον αποτελεί παρελθόν.

Η συμφωνία ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ, με την έγκριση από τη διοργανώτρια αρχή να δίνεται έπειτα από 18 μήνες στους οποίους σημειώθηκαν πολλές ανατροπές στην υπόθεση. Σημειώνεται ότι πριν από την επίσημη μορφή της αγοραπωλησίας, η Σαουδική Αραβία είχε άρει την τετραετή απαγόρευση στο αθλητικό τηλεοπτικό δίκτυο beIN Sports. Με αυτόν τον τρόπο τα ματς της Premier League, της UEFA και της FIFA θα μεταδίδονται νόμιμα και θα καταργηθούν οι «πειρατικές» ιστοσελίδες.

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις ώστε να δοθεί η έγκριση της διοργανώτριας αρχής, ήταν η οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν ότι το κράτος της Σαουδικής Αραβίας δεν θα εμπλέκεται στη διοίκηση της Νιούκαστλ, καθώς η εξαγορά έχει πραγματοποιηθεί από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF), που είναι το κρατικό ταμείο πλούτου του κράτους που εποπτεύεται από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Σαουδάραβας υπουργός εμπορίου και υπηρεσιακός υπουργός ΜΜΕ, Ματζίντ μπιν Αμπντάλα αλ Κασάμπι, θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να προχωρήσει η συμφωνία και ο Γιασίρ αλ-Ρουμαγιάν, κυβερνήτης της PIF, θα είναι ο μη εκτελεστικός πρόεδρος. «Η Premier League έχει πλέον λάβει δεσμευτικές διαβεβαιώσεις ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν θα ελέγχει τη Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ», αναφέρει μεταξύ άλλων η Premier League σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας: «Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία που δίνει βεβαιότητα και διαύγεια στη Νιούκαστλ και στους οπαδούς της».

Ο Ρουμαγιάν στις πρώτες του δηλώσεις στην ιστοσελίδα της Νιούκαστλ, είπε: «Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που γίναμε οι νέοι ιδιοκτήτες της Νιούκαστλ, ενός από τους πιο διάσημους συλλόγους στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Ευχαριστούμε τους οπαδούς της Νιούκαστλ για την εξαιρετικά πιστή υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε μαζί τους».

Οι αντιδράσεις

Από εκεί και πέρα, σαφώς αυτή η αλλαγή ιδιοκτησίας έχει σκορπίσει ενθουσιασμό στους οπαδούς της Νιούκαστλ, που χαίρονται πολύ περισσότερο για την αποχώρηση του μισητού, Μάικ Άσλεϊ, αλλά στο προσκήνιο έρχονται οι αντιδράσεις από οργανώσεις που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνησία σε ανακοινώσεις προηγούμενων ετών είχε τονίσει ότι απώτερος στόχος του σαουδαραβικού καθεστώτος είναι να στρέψει τα βλέμματα άλλου και όχι στη συνεχή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς, με αυτή την τοποθέτηση να αποτελεί και δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου του Ηνωμένου Βασιλείου, Σάτσα Ντεσμούκχ.

SPORTFM

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί