Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η μεγάλη απόφαση για το μέλλον της καριέρας του

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι πιθανό να επηρεάσει το πλάνο των Μπακς για τον Greek Freak. Ομάδες του ΝΒΑ έχουν ξεκινήσει σταδιακά να επιστρέφουν (ανά γκρουπ) στις προπονήσεις χωρίς ακόμη να έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με την οριστική επανέναρξη του πρωταθλήματος. Την ίδια στιγμή Μιλγουόκι Μπακς και Γιάννης Αντετοκούνμπο γνωρίζουν πως πλησιάζει η στιγμή που […]

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι πιθανό να επηρεάσει το πλάνο των Μπακς για τον Greek Freak.


Ομάδες του ΝΒΑ έχουν ξεκινήσει σταδιακά να επιστρέφουν (ανά γκρουπ) στις προπονήσεις χωρίς ακόμη να έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με την οριστική επανέναρξη του πρωταθλήματος. Την ίδια στιγμή Μιλγουόκι Μπακς και Γιάννης Αντετοκούνμπο γνωρίζουν πως πλησιάζει η στιγμή που θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Με δεδομένο πως το συμβόλαιο του Greek Freak ολοκληρώνεται το 2021 θεωρείται βέβαιο πως τα «ελάφια» θα προσπαθήσουν να τον «δέσουν» από το καλοκαίρι του 2020. Οι Μπακς ήταν έτοιμοι να του προσφέρουν το super max 5αετές συμβόλαιο με τις εξής αστρονομικές αποδοχές: 43.365.000 δολάρια(1ος χρόνος), 46.834.200 δολάρια(2ος χρόνος) 50.303.400 δολάρια(3ος) ,53.772.600 δολάρια(4ος) 57.241.800 δολάρια(5ος).

Πόσο θα αλλάξει όμως η πανδημία του κορωνοϊού και οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής το πλάνο επένδυσης στον Γιάννη; Το salary cap (το μέγιστο ποσό που μπορεί να διαθέσει κάθε ομάδα του ΝΒΑ για συμβόλαια παικτών) είχε μειωθεί κατά 1 εκ. δολ. με αφορμή τις «αψιμαχίες» της λίγκας με την Κίνα. Για τη σεζόν 2019-20 το salary cap είχε διαμορφωθεί στα 109,14 εκατ.

Η κρίση στις σχέσεις ΝΒΑ-Κίνας, με αφορμή ένα tweet του τζένεραλ μάνατζερ των Ρόκετς για τις κοινωνικές αναταραχές στο Χονγκ Κόνγκ, «στοίχισε» περίπου 400 εκατ. δολάρια, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 5% των συνολικών ετήσιων εσόδων της λίγκας.Στην προκειμένη περίπτωση(κορωνοϊός), η χασούρα, ακόμη κι αν τελικά η χρονιά ολοκληρωθεί, θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς τα ετήσια μπάτζετ των ομάδων θα πέσουν κατά 15 εκατ. δολάρια.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες εξαιρετικά πιθανό είναι το ενδεχόμενο οι Μπακς να μην μπορέσουν να υλοποιήσουν την υπόσχεση τους για παραχώρηση max συμβολαίου στον Γιάννη. Σε αυτή την περίπτωση ο Αντετοκούνμπο, από την στιγμή που η συμφωνία του με τους Μπακς ολοκληρώνεται το 2021, ενδεχομένως να μην βιαστεί να υπογράψει ένα πολυετές συμβόλαιο. Την ίδια στιγμή σενάρια θέλουν τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς να καταστρώνουν ένα φιλόδοξο πλάνο για την απόκτηση του Γιάννη που περιλαμβάνει παραχώρηση παικτών και pics του draft στους Μπακς.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η επόμενη μέρα στο ΝΒΑ ούτε ποιες θα είναι με ακρίβεια οι επιπτώσεις που θα επιφέρει αυτό το lockdown στην σεζόν 2020-21. Το βέβαιο όσο αφορά τις σχέσεις Μπακς-Αντετοκούνμπο είναι πως τα «ελάφια», που απολύτως συνειδητά έχουν κτίσει την ομάδα γύρω από τον Γιάννη με στόχο την κορυφή, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τον διατηρήσουν στις τάξεις τους. Εξίσου βέβαιο όμως είναι πως τα δεδομένα σε σχέση με αυτά που ξέραμε προ δύο μηνών για το ΝΒΑ, έχουν αλλάξει.

ethnos.gr / photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί