Εθνική: Οι σίγουροι, οι υποψήφιοι και τα νέα στοιχεία

Η Εθνική ομάδα ολοκλήρωσε με ήττα από τη Σερβία στον «τελικό» του τουρνουά «Ακρόπολις» τα φιλικά της εν όψει του Προολυμπιακού Τουρνουά και μετά το σημερινό ρεπό η αποστολή θα μπει στην τελική ευθεία για το ταξίδι στον Καναδά.

Ο Ρικ Πιτίνο φαίνεται πως έχει καταλήξει στο μεγαλύτερο μέρος της δωδεκάδας, αλλά θα περιμένει τις επόμενες μέρες για να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις. Εφόσον οι Καλάθης, Σπανούλης και Παπαγιάννης είναι απόλυτα καλά, τότε τα δεδομένα για την αποστολή που θα αναχωρήσει την Παρασκευή για τη Βικτώρια φαίνεται πως διαμορφώνονται ως εξής:

-Οι 100% «σίγουροι» για τη δωδεκάδα είναι οι Σπανούλης, Καλάθης, Σλούκας, Μήτογλου και Παπαγιάννης,

-Με το… ενάμιση πόδι στη δωδεκάδα είναι επίσης οι Λαρεντζάκης, Γιαννόπουλος, Λούντζης, Καββαδάς και Κ. Αντετοκούνμπο.

-Μοιάζει πολύ δύσκολο να κερδίσουν θέση στο ταξίδι για Καναδά οι Χουγκάζ, Μουράτος και Αθηναίου.

-Τις τελευταίες δύο θέσεις φαίνεται πως διεκδικούν οι Μποχωρίδης, Κατσίβελης, Κασελάκης, Ρογκαβόπουλος και Χρυσικόπουλος.

Την Τρίτη πιθανότατα θα γίνουν κάποια «κοψίματα από τον Ρικ Πιτίνο, αλλά ίσως η τελική δωδεκάδα να μην βγει μέχρι την Πέμπτη.

Τα στοιχεία της Εθνικής

Το δείγμα ήταν πολύ μικρό, οι απουσίες αρκετές, αλλά σε κάθε περίπτωση υπήρξαν αρκετά στοιχεία ευδιάκριτα στο παιχνίδι της Εθνικής του Ρικ Πιτίνο:

-Γρήγορο τέμπο: Η ελληνική ομάδα παίζει σε υψηλό αριθμό κατοχών. Ο Ρικ Πιτίνο ζητά από τους παίκτες του να περνούν το κέντρο στα 4-5 δευτερόλεπτα και να εκτελούν γρήγορα. Πολλές φορές τούς δίνει το ελεύθερο να επιτεθούν άμεσα, ακόμη και χωρίς πάσα, μετά από ριμπάουντ ή και καλάθι. Ζητούμενο, πάντως, είναι η βελτίωση στην αναλογία ασίστ/λαθών καθώς στο «Ακρόπολις» ήταν 16,7/14,7.

-Πολύ πικ εν ρολ: Είναι ο βασικός τρόπος επίθεσης απέναντι σε οργανωμένη άμυνα. Δεδομένης της έλλειψης τεράστιας ποιότητας στο ρόστερ, οι σωστές συνεργασίες είναι επιβεβλημένες, ενώ συχνά βλέπουμε και το παλιομοδίτικο Figure 8 για να κυκλοφορήσει η μπάλα στις επιθέσεις. Με την είσοδο Σπανούλη και Καλάθη στην ομάδα φαίνεται πως θα λειτουργήσει καλύτερα αυτό το κομμάτι.

-Πολλά τρίποντα, ελάχιστα mid-range: Ο Ρικ Πιτίνο γνωρίζει καλά και το έχει δηλώσει πως δεν έχει πολλούς καλούς σουτέρ η Εθνική. Παρ’ όλα αυτά ζητεί πολλά τρίποντα, ακόμη και από τους ψηλούς. Στο «Ακρόπολις» η Εθνική εκτελούσε 25,7 τρίποντα ανά αγώνα, αν και το ποσοστό ήταν χαμηλό, 26%. Αντίθετα, ο 68χρονος τεχνικός δεν πολυθέλει τα σουτ μέσης απόστασης (mid-range) προτιμώντας τα drive. Η ελληνική ομάδα είχε 60% στα δίποντα στα τρία της φιλικά.

-Ένταση στην άμυνα, πολλά deflections: Γνωρίζοντας τις ελλείψεις σε ποιότητα που έχει η Εθνική, είναι ακόμη περισσότερο αναγκαίο να ποντάρει στην άμυνά της. Με εξαίρεση την πρεμιέρα με το Μεξικό που δέχτηκε 98 πόντους, κράτησε στους 69 το Πουέρτο Ρίκο και στους 75 τη Σερβία. Τα 7 κλεψίματα και οι 3,7 τάπες κατά μέσο όρο είναι αριθμοί που δείχνουν τη διάθεση της Εθνικής να παίξει επιθετική άμυνα, όπως και τα 16 λάθη ανά αγώνα που είχαν οι αντίπαλοί της στο τουρνουά (από 18 είχαν Πουέρτο Ρίκο και Σερβία).

ΠΗΓΗ: sportfm. gr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί