• Αρχική
  • Άρθρα
  • SPORT
  • Διάσημος Νευρολόγος: «Οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο προκαλούν άνοια και εγκεφαλικά προβλήματα»

Διάσημος Νευρολόγος: «Οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο προκαλούν άνοια και εγκεφαλικά προβλήματα»

Τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ έχουν έρθει στην επιφάνεια οι αρνητικές επιπτώσεις που έχουν διάφορα σπορ στον εγκέφαλο -λόγω των χτυπημάτων στο κεφάλι - όπως το αμερικανικό ποδόσφαιρο και η πυγμαχία.

Παρ όλα αυτά φαίνεται ότι και φαινομενικά πιο αθώα σπορ όπως το ποδόσφαιρο μπορεί να έχουν τις ίδιες επιπτώσεις.

Σοβαρά προβλήματα υγείας στον εγκέφαλο των ποδοσφαιριστών υποστηρίζει πως προκαλούν οι κεφαλιές ένας διάσημος νευρολόγος στις ΗΠΑ.

Ο γιατρός Bennett Omalu, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε το τρόπο με τον οποίοι οι κεφαλιές συνδέονταν με προβλήματα υγείας στον εγκέφαλο αρκετών Αμερικανών ποδοσφαιριστών, δήλωσε στο BBC πως πρέπει να απαγορευτεί στους ανήλικους αθλητές να χτυπούν τη μπάλα με το κεφάλι.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού με λιγότερες επαφές για τα παιδιά κάτω των 12 και 14 ετών» σημείωσε ο γιατρός.

«Ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους, αλλά η επιστήμη εξελίσσεται. Αλλάζει η κοινωνία και είναι καιρός να αλλάξουμε μερικές από τις συνήθειές μας», πρόσθεσε ο Bennett Omalu.

Ο συγκεκριμένος γιατρός είχε διαγνώσει τα εγκεφαλικά προβλήματα υγείας του πρώην ποδοσφαιριστή Mike Webster και υποστηρίζει πως πρέπει σταδιακά οι κεφαλιές να απαγορευτούν και από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

«Δεν έχει νόημα να ελέγχουμε με το κεφάλι μας ένα αντικείμενο που ταξιδεύει με τόσο μεγάλη ταχύτητα. Πιστεύω ότι πως πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση της κεφαλιάς σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι επικίνδυνο» σημείωσε ο γιατρός στο BBC.

Ο γιατρός Bennett Omalu δεν είναι ο πρώτος που μιλά για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο συγκεκριμένος τρόπος παιχνιδιού αργότερα στη ζωή των ποδοσφαιριστών.

Όλα ξεκίνησαν το 2004, όταν έγινε γνωστό πως ο 72χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Jeff Astle, πέθανε από εγκεφαλικά τραύματα τα οποία είχαν προκληθεί από τις χιλιάδες κεφαλιές που είχε κάνει όσο έπαιζε ποδόσφαιρο.

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτός. Στις αρχές του 2018, ο επίσης παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Rod Taylor διαγνώστηκε μετά θάνατον πως έπασχε από την ίδια μορφή άνοιας με εκείνη του Jeff Astle.

«Το μυαλό του ανθρώπου επιπλέει σαν ένα μπαλόνι μέσα στο κρανίο μας, έτσι όταν το βάζετε να κάνει κεφαλιές μπορεί να υποστεί εγκεφαλική βλάβη» σημείωσε ο γιατρός.

«Το ποδόσφαιρο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να πάθετε άνοια όσο μεγαλώνετε. Βλάπτετε τον εγκέφαλό σας κάνοντας κεφαλιές» κατέληξε ο Bennett Omalu.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu