Αναβαθμίζεται το ΟΑΚΑ: Τα πέντε μεγάλα έργα που θα το «μεταμορφώσουν»

Αναβαθμίζεται το ΟΑΚΑ μέσα από ένα μεγάλο έργο άνω των 53 εκατ. ευρώ που έχει βάλει μπρος το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να αλλάξει μορφή η σημαντικότερη αθλητική υποδομή της χώρας. Στόχος του έργου είναι να αξιοποιηθεί ο χώρος του αθλητικού συγκροτήματος, εντός και εκτός, για αθλητές, πολίτες ακόμη και τουρίστες. Έτσι λοιπόν πέρα […]

Αναβαθμίζεται το ΟΑΚΑ μέσα από ένα μεγάλο έργο άνω των 53 εκατ. ευρώ που έχει βάλει μπρος το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να αλλάξει μορφή η σημαντικότερη αθλητική υποδομή της χώρας.

Στόχος του έργου είναι να αξιοποιηθεί ο χώρος του αθλητικού συγκροτήματος, εντός και εκτός, για αθλητές, πολίτες ακόμη και τουρίστες. Έτσι λοιπόν πέρα από την την ανακαίνιση των στεγάστρων Καλατράβα, πρόκειται να χτιστεί αθλητικό ξενοδοχείο και να δημιουργηθεί ένα κτίριο και στάδιο χάντμπολ αλλά και να επισκευαστούν φθορές στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Την ίδια ώρα τα 16 γήπεδα αντισφαίρισης του σταδίου μαζί με τους βοηθητικούς τους χώρους «περνούν» στην «Στάδιο 2020», εταιρεία υπό των έλεγχο των ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και Ι. Στασινόπουλου μέσω σύμβασης που έχει υπογραφεί για το δικαίωμα εκμετάλλευσής τους.

Αυτά είναι τα έργα που προγραμματίζονται

Πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσίασε το όραμα και το στρατηγικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης» και η εταιρεία Dimand AE, εκπόνησε το ολοκληρωμένο πλάνο για το αθλητικό κέντρο.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει: Ενεργειακή αναβάθμιση, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργεια ς, μείωση του του ενεργειακού Αποτυπώματος και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων ύψους 10.000.000 ευρώ με πηγή χρηματοδότησης το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακόμη περιλαμβάνει συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό των μηχανοστασίων και του κολυμβητηρίου (ανοιχτό και κλειστό) με προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης το Ταμείο Ανάκαμψης

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει: Αντικατάσταση φθαρμένου υλικού, αποκατάσταση φθαρμένων υποδομών, συντήρηση και αποκατάσταση των αθλητικών υποδομών του αθλητικού κέντρου με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Ο.Α.Κ.Α.

Ακόμη πρόκειται να γίνουν:

εργασίες ανακατασκευής υποδομής του ταρτάν και των κουλουάρ του Κεντρικού Ολυμπιακού Σταδίου, των δύο ανοιχτών βοηθητικών γηπέδων/προπονητηρίων Κ1 και Κ2 του Ο.Α.Κ.Α και του κλειστού στίβου με προϋπολογισμό 2.600.000 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης την Περιφέρεια Αττικής.

Εργασίες Ανακατασκευής της Μόνωσης στις στέγες του Κλειστού Κολυμβητηρίου και του Κλειστού Γυμναστηρίου «Νίκος Γκάλης» του Ο.Α.Κ.Α με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης την Περιφέρεια Αττικής.

Ανακατασκευή και Ενίσχυση Περίφραξης και Θυρών εισόδου/ εξόδου του Ο.Α.Κ.Α. και προϋπολογισμό 110.000 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης την Περιφέρεια Αττικής.

Τα πέντε μεγάλα έργα που θα «αλλάξουν» του ΟΑΚΑ

Πέντε μεγάλα έργα που θα μεταμορφώσουν το ΟΑΚΑ πρόκειται να γίνουν σε βάθος χρόνου. Πρόκειται για:

-Στατική Ενίσχυση και Συντήρηση στεγάστρων Ολυμπιακού Σταδίου και γενικό πρόγραμμα Συντήρησης και Επισκευών Προϋπολογισμός: 15.000.000 ευρώ με πηγή χρηματοδότησης την Περιφέρεια Αττικής.

-Μελέτη και Κατασκευή κεντρικού κτιρίου στέγασης ομοσπονδιών και Κλειστού Εθνικού Γηπέδου εκδηλώσεων και χάντμπολ με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ και σχεδιασμό να υλοποιηθεί ως εργο-ΣΔΙΤ.

-Μελέτη και Ανέγερση ξενοδοχείου τεσσάρων ή πέντε αστέρων δυναμικότητας 100 έως 150 δωματίων σε αξιοποίηση υπολοίπων συντελεστή δόμησης του συγκροτήματος με εκτιμώμενο κόστος 6.000.000 – 10.000.000 ευρώ. Το έργο αυτό θα επιδιωχθεί να υλοποιηθεί ως έργο-ΣΔΙΤ.

-Μελέτη και Κατασκευή συντήρησης, αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού κλειστού στίβου και ξενώνων Ο.Α.Κ.Α με προϋπολογισμός 4.000.000 ευρώ και προσδοωκώμενη χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς Πόρους.

-Μελέτη και Κατασκευή συντήρησης, αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού κλειστού κολυμβητηρίου και δημιουργία νέας κολυμβητικής δεξαμενής με πηγή χρηματοδότησης τη LAMDA DEVELOPMENT.

Η συνεργασία με τη Lamda Development

Στις 28 Ιουλίου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με την «Lamda Development» για τη μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό. Στο Μνημόνιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι η Lamda θα εξετάσει προτάσεις του υφυπουργείου με στόχο το σχεδιασμό αξιοποίησης και ανακαίνισης των Ολυμπιακών και αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αττική.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως διαμήνυσε ο Λευτέρης Αυγενάκης πρόκειται να κατατεθεί πρόταση προς την εταιρεία για την πλήρη ανακατασκευή του κέντρου υγρού στίβου στο Ολυμπιακό Στάδιο καθώς και την κατασκευή μιας νέας πισίνας 25 x 25 μέτρων, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες προετοιμασίας των αθλητών ενόψει της προολυμπιακής σεζόν αλλά και πρόταση που θα αφορά στην ανακαίνιση μέρους των ξενώνων που φιλοξενούν τους πρωταθλητές στο ΟΑΚΑ.

«Το ΟΑΚΑ μπορεί να γίνει τοπόσημο»

Ο επικεφαλής της εταιρείας Dimand που διεξήγαγε αφιλοκερδώς τη μελέτη μιλώντας στην εκδήλωση σημείωσε μεταξύ άλλων πως το ΟΑΚΑ μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί τουριστικά και αθλητικά ώστε να γίνει ένα τοπόσημο της πόλης.

Πρόσθεσε ακόμη πως θα μπρορούσε να αποφέρει σημαντικά έσοδα, άνω των 2 εκατ.ευρώ, μόνο από εισιτήρια από επισκέπτες για ξενάγηση μιας ώρας

Τόνισε επίσης τη σημαντικότητα της δημιουργίας ξενοδοχειακού χώρου εντός του χώρου όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα μεγάλα αθλητικά κέντρα του εξωτερικού.

Από Protothema

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί