Ζωή στα τοξικά σύννεφα της Αφροδίτης; Τι λένε επιστήμονες ότι δείχνει νέο πείραμα

Οι επιστήμονες, σε ένα νέο πείραμα, ανακάλυψαν ότι εάν ζωντανοί οργανισμοί φιλοξενούνται στα τοξικά σύννεφα της Αφροδίτης, δεν θα στερούνται αμινοξέα, τα οποία είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο της ζωής.


Η Αφροδίτη, που είναι ένας «δίδυμος πλανήτης» της Γης, έχει υψηλή θερμοκρασία που ξεπερνά τους εκατοντάδες βαθμούς και καλύπτεται από σύννεφα διαβρωτικού θειικού οξέος. Αυτό το οξύ είναι ένα άχρωμο, καρκινογόνο υγρό που διαβρώνει τα δόντια, ερεθίζει τα μάτια, το λαιμό και τη μύτη μας και διαλύει τα μέταλλα.

Παρόλο που ο βραχώδης πλανήτης δεν θεωρείται ως ένα κατοικήσιμο σύστημα για ζωντανούς οργανισμούς, ωστόσο, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αν κάποιο είδος ζωής έχει εμφανιστεί στο κολασμένο περιβάλλον της Αφροδίτης, θα μπορούσε να βρεθεί στα επιβλαβή σύννεφα της.

Αυτά τα σύννεφα έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία σε σύγκριση με την επιφάνεια του πλανήτη και μπορούν να υποστηρίξουν ορισμένους τύπους ακραίων μορφών ζωής.

Το νέο πείραμα

Στο νέο πείραμα, το οποίο διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), διαπιστώθηκε η ύπαρξη 19 αμινοξέων για τουλάχιστον ένα μήνα σε ένα διάλυμα θειικού οξέος, το οποίο περιελάμβανε και νερό.

Η συγκέντρωση θειικού οξέος του διαλύματος ήταν παρόμοια με αυτή που υπάρχει στα νέφη της Αφροδίτης. Στα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε ότι το θειικό οξύ δεν είναι γενικά εχθρικό προς την οργανική χημεία που υπάρχει στη Γη. Έδειξε επίσης ότι τα νέφη της Αφροδίτης μπορούν να φιλοξενήσουν τουλάχιστον μερικά από αυτά τα πολύπλοκα μόρια.

“Δεν σημαίνει ότι η ζωή εκεί θα είναι ίδια με εδώ”


Σε μια δήλωση, η Sara Seager, αστροφυσικός και πλανητολόγος στο MIT και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης είπε: “Δεν σημαίνει ότι η ζωή εκεί θα είναι ίδια με εδώ. Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να είναι .”

«Αλλά αυτή η εργασία προωθεί την ιδέα ότι τα σύννεφα της Αφροδίτης θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πολύπλοκες χημικές ουσίες που απαιτούνται για τη ζωή», πρόσθεσε.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης του Τμήματος Γης, Ατμόσφαιρας και Πλανητικών Επιστημών (EAPS) του MIT Janusz Petkowski είπε: “Οι άνθρωποι έχουν αυτή την αντίληψη ότι το συμπυκνωμένο θειικό οξύ είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός διαλύτης που θα τεμαχίσει τα πάντα. Αλλά διαπιστώνουμε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια .”

Το πείραμα ολοκληρώθηκε πριν από τέσσερις εβδομάδες, επειδή δεν υπήρχαν άλλα σημάδια δραστηριότητας.

Ο προπτυχιακός φοιτητής του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Worcester στη Μασαχουσέτη, Maxwell Seager, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Το να δείξουμε μόνο ότι αυτή η βάση είναι σταθερή σε θειικό οξύ, δεν σημαίνει και ότι υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη. Αλλά αν δείχναμε ότι αυτή η βάση δεν μπορούσε να διατηρηθεί, τότε αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα υπήρχε καμία πιθανότητα ζωής όπως την ξέρουμε».

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί