Βρέθηκε θαμμένος με το πρόσωπο προς τα κάτω, δίπλα σε θησαυρό, σε τάφο 1.300 ετών!

Σπουδαία ανακάλυψη από τους αρχαιολόγους. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ελ Κάνιο, στον Παναμά βρήκαν ένα τάφο προσώπου υψηλού κύρους, ο οποίος περιείχε ταφικές προσφορές κεραμικών και χρυσών αρχαίων αντικειμένων.


Το Αρχαιολογικό Πάρκο Ελ Κάνιο είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους στον Παναμά, και βρίσκεται στην περιοχή του Ελ Κάνιο, στην επαρχία Κοκλέ. Στο πάρκο αυτό υπάρχει μια νεκρόπολη με τάφους και μονόλιθους που χρονολογούνται μεταξύ 700 μ.Χ. και 1000 μ.Χ.

Η τοποθεσία ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1925, όταν ο Αμερικανός εξερευνητής Hyatt Verril, ανακάλυψε κατά τύχη τρία ταφικά μνημεία σε αρχαίους μονόλιθους που προεξείχαν από το έδαφος, και βρίσκονταν κατά μήκος του ποταμού Rio Grande.

Η πρώτη επίσημη έρευνα έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, έπειτα από μελέτη καταγραφών που άφησαν οι Ισπανοί Κονκισταδόρες. Οι Ισπανοί περιέγραφαν έναν πολιτισμό κυβερνώμενο από μια ελίτ που διαφοροποιούνταν από τις κατώτερες τάξεις, φορώντας χρυσές θωρακικές πλάκες, και η οποία είχε αναπτύξει μια πλούσια βιομηχανία τεχνιτών που κατασκεύαζε περίτεχνα αντικείμενα από χρυσό.


Ο Τάφος Νο9 που έκρυβε έναν θησαυρό
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού του Παναμά, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο (ονομασμένο Τάφο Νο 9), ο οποίος περιέχει τα λείψανα ενός άρχοντα του Κοκλέ και πολυάριθμες ταφικές προσφορές.

Οι ανασκαφές έχουν μέχρι στιγμής, αποκαλύψει 5 θωρακικές χρυσές πλάκες, 2 ζώνες από χρυσές χάντρες, 4 βραχιόλια, 2 σκουλαρίκια σε σχήμα ανθρώπινων μορφών, ένα σκουλαρίκι που απεικονίζει ένα διπλό κροκόδειλο, 1 κολιέ από μικρές χάντρες, 5 σκουλαρίκια από τα δόντια φάλαινας, ένα σύνολο από χρυσές πλάκες, δύο κουδούνια, κοκάλινα φλάουτα, βραχιόλια και εκατοντάδες κεραμικά αντικείμενα.


Τα συμπεράσματα των αρχαιολόγων
Η Δρ. Julia Mayo, διευθύντρια του Ιδρύματος El Caño, δήλωσε στην ιστοσελίδα Heritage Daily: «Ο τάφος χτίστηκε γύρω στο έτος 750 μ.Χ. και περιέχει τα λείψανα ενός άρχοντα του Κοκλέ, αλλά και άλλων ανθρώπων που θάφτηκαν προκειμένου να τον συνοδεύσουν στη μεταθανάτια ζωή».

Η Δρ. Mayo εξήγησε ότι οι ανασκαφές στον τάφο παραμένουν ανολοκλήρωτες , καθιστώντας ακόμη αδύνατη την εξακρίβωση του συνολικού αριθμού των ατόμων τα οποία ενταφιάστηκαν μαζί με τον άρχοντα του Κοκλέ. Ωστόσο, αυτό που έχει διαπιστωθεί, είναι ότι ο άρχοντας θάφτηκε σε πρηνή θέση, μια συνηθισμένη ταφική πρακτική στην κοινωνία της εποχής, συνήθως πάνω στα λείψανα μιας γυναίκας.

(με πληροφορίες από enikos. gr / Photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί