Βρέθηκε αρχαίο ρωμαϊκό λιμάνι στην Αδριατική – Ποια ανακάλυψη ενθουσίασε τους επιστήμονες

Σε μία σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν οι αρχαιολόγοι, εντοπίζοντας τα δείγματα ενός αρχαίου ρωμαϊκού λιμανιού, κοντά στις ακτές της Σλοβενίας που βρέχονται από την Αδριατική, ρίχνοντας φως στην πλούσια ναυτική ιστορία της περιοχής.


Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν σε μία τοποθεσία κοντά στην προβλήτα της Σχολής Ναυτιλιακών Σπουδών και Μεταφορών, στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, στο Φιζίνε, κοντά στην πόλη Πορτορόζ.

Υποβρύχιες ανασκαφές από το 2017
Οι υποβρύχιες ανασκαφές, ξεκίνησαν το 2017, και παρά τις δυσκολίες, όπως η περιορισμένη ορατότητα, κατάφεραν να ανασύρουν έναν θησαυρό από χειροποίητα αντικείμενα. Ανάμεσα στα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα των ανασκαφών, συγκαταλέγονται τα, περισσότερα από 3.000 θραύσματα κεραμικών αγγείων, τα οποία ήταν τα κυρίως εισαγόμενα αγγεία της Ύστερης Αρχαιότητας, αγγεία όπως αμφορείς, ακατέργαστα κεραμικά και κεραμικές επιφάνειες με σφραγίδες terra sigillata.


Πολύτιμες γνώσεις και συμπεράσματα από τα κεραμικά θραύσματα
Τα κεραμικά έργα προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το εμπόριο και τις πολιτιστικές ανταλλαγές της περιοχής της Ρωμαϊκής Εποχής
. Οι αρχαιολόγοι με ενθουσιασμό ανακάλυψαν εξαρτήματα απ’ τον εξοπλισμό του καταρτιού και δύο εξαιρετικά σπάνια ευρήματα από κατάρτια ιστιοφόρων.


Ένα από τα θραύσματα του καταρτιού, μήκους περίπου ενός μέτρου, ήταν κατασκευασμένο από ξύλο έλατου και διέθετε ενσωματωμένη μία δρύινη τροχαλία. Το άλλο κατάρτι, επίσης κατασκευασμένο από έλατο, έχει το εντυπωσιακό μήκος του 1.5 μέτρου. Οι ανακαλύψεις αυτές, μαρτυρούν ότι οι θαλάσσιες δραστηριότητες κάποτε άκμαζαν σ’ αυτό το αρχαίο λιμάνι.


Ένα πολυσύχναστο λιμάνι της αρχαιότητας
Η προστατευμένη θέση του χώρου ανασκαφής, κατά μήκος της ακτής και, σε συνδυασμό με τους παρακείμενους αρχαιολογικούς χώρους, υποδεικνύει ότι, στην περιοχή υπήρχε ένα μικρό λιμάνι με ξύλινες αποβάθρες και κατασκευές, όπως ένας λιμενοβραχίονας και μία κατασκευή που συνέδεε το λιμάνι με την ακτή κατά την Ύστερη Αρχαιότητα.

Ειδικοί, από διαφορετικά επιστημονικά και αρχαιολογικά πεδία, σχεδιάζουν τώρα να ξεκινήσουν το επόμενο στάδιο της επιτόπιας έρευνας, ώστε να εξετάσουν διεξοδικά συγκεκριμένες πτυχές του χώρου και ν’ αξιολογήσουν τα ευρήματα, πλέον υπό το φως των προγενέστερων ερευνών.


Για τη συντήρηση των ξύλινων στοιχείων που ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν ρητίνη μελαμίνης, ενώ τα υπόλοιπα υλικά έχουν μεταφερθεί στο Ναυτικό Μουσείο, στο Πιράν, για επιπλέον μελέτη και συντήρηση.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί