Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές για το “βιονικό μάτι”

Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκατάσταση της όρασης, μας φέρνει μια επαναστατική συσκευή που ανέπτυξαν Αυστραλοί επιστήμονες, η δοκιμαστική εφαρμογή της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους.

 

Ο λόγος για το “βιονικό μάτι” ή Gennaris Bionic Vision System -όπως είναι η επίσημη ονομασία του- ένα εμφύτευμα που με τη συνδρομή εξωτερικής συσκευής με κεραία και κάμερα σε γυαλιά, μεταδίδει οπτικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο του ασθενούς.

Μετά από μια δεκαετία έρευνας, η ομάδα του Monash Vision Group, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροχειρουργικής, Jeffrey Rosenfeld, έλαβε το “πράσινο φως” από την αρμόδια επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας για την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

“Στόχος μας είναι να αναλάβουμε σε πρώτη φάση έναν με δύο ασθενείς, ώστε να είναι δυνατή μια λεπτομερής εξέταση και να εξασφαλίσουμε ότι η συσκευή κάνει όλα όσα ευελπιστούμε”, ανέφερε ο κ. Rosenfeld.

Το καινοτόμο πρότζεκτ, που μόλις απέσπασε χρηματοδότηση ύψους $500.000 από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη στο συνέδριο Health Beyond Research & Innovation Showcase του Σίδνεϊ.

Η λειτουργία του βασίζεται σε έναν μικροεπεξεργαστή που μετατρέπει τις εικόνες σε δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στο μικροτσίπ που έχει εμφυτευθεί χειρουργικά στον εγκέφαλο.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Rosenfeld, η συσκευή θεωρείται κατάλληλη για οποιονδήποτε πάσχει από γλαύκωμα ή ολική απώλεια όρασης λόγω τραυματισμού για παράδειγμα, καθότι υποκαθιστά κατά κάποιον τρόπο τα μάτια καθιστώντας δυνατή την όραση μέσω του ερεθίσματος στον εγκέφαλο.
Και παρότι δεν υπόσχεται ολική αποκατάσταση της όρασης, το “βιονικό μάτι” αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα ασθενών.

“Θα αποκαταστήσει την όραση σε επαρκές επίπεδο για τη βελτίωση λειτουργιών σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να μπορεί κανείς να εντοπίζει αντικείμενα σε κοντινή απόσταση και να αναγνωρίζει άτομα όταν βρίσκονται εν κινήσει” εξήγησε ο κ. Rosenfeld, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα είναι δυνατόν να διακρίνονται λεπτομέρειες όπως τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου χωρίς τη συνδρομή άλλων αισθήσεων όπως η ακοή.

Στην Αυστραλία υπάρχουν περίπου 50.000 άνθρωποι που έχουν χάσει την όρασή τους.
Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Rosenfeld, βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης περισσότερων συμμετεχόντων για τις κλινικές δοκιμές της συσκευής, με τους καταλόγους τους να αριθμούν γύρω στα 50 άτομα επί του παρόντος.
Το κόστος βέβαια της συσκευής παραμένει αβέβαιο, με τον κ. Rosenfeld να δηλώνει πως ελπίζουν ότι τα έξοδα αγοράς θα μπορούν να καλυφθούν από την ασφάλεια υγείας του ασθενούς.
Οι κλινικές δοκιμές, διάρκειας 6 με 12 μήνες, πρόκειται να ξεκινήσουν εντός του έτους, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δημιοσιευθούν το 2019.

*Πηγή: SBS, The Age. Νέος Κόσμος

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu