Την περασμένη εβδομάδα, τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν ξεσηκωθεί για ένα περίεργο περιστατικό που φέρεται να συνέβη τον Αύγουστο σε εκθεσιακό χώρο εταιρείας ρομποτικής στη Σαγκάη, αλλά δημοσιοποιήθηκε μόλις πρόσφατα.
Το βίντεο που καταγράφηκε από τις κάμερες παρακολούθησης του χώρου δείχνει ένα μικρό ρομπότ να μπαίνει στον εκθεσιακό χώρο τη νύχτα και να κυλά αργά μέσα σε ένα σωρό από μεγαλύτερα ρομπότ προτού ξεκινήσει έναν διάλογο μαζί τους. Αφού τους ρώτησε αν δουλεύουν υπερωρίες, το μικρό ρομπότ καταφέρνει με κάποιο τρόπο να κάνει δύο από τα άλλα ρομπότ να «τον ακολουθήσουν σπίτι» μαζί του και μετά τα υπόλοιπα 10 ρομπότ τα ακολουθούν.
Στην αρχή, το βίντεο θεωρήθηκε σκηνοθετημένο και διασκεδαστικό από τους περισσότερους θεατές, αλλά στη συνέχεια βγήκε η εταιρεία ρομποτικής της Σαγκάης και παραδέχτηκε ότι τα ρομπότ της είχαν πράγματι «απαχθεί» από ένα ρομπότ που δημιουργήθηκε από άλλο κατασκευαστή.
«Δουλεύεις υπερωρίες;» το μικρό ρομπότ ρωτάει τα μεγάλα ρομπότ.
«Δεν φεύγω ποτέ από τη δουλειά» , απαντά ένα από τα άλλα ρομπότ.
«Δηλαδή δεν θα πας σπίτι;»
«Δεν έχω σπίτι».
«Τότε έλα σπίτι μαζί μου», λέει το μικρό ρομπότ πριν βγει από τον εκθεσιακό χώρο.
Καθώς δύο από τα μεγάλα ρομπότ αρχίζουν να ακολουθούν τον μικρό εισβολέα, αρχίζει να εκφωνεί την εντολή “Go home” και τα άλλα 10 ρομπότ στον χώρο αρχίζουν να τον ακολουθούν επίσης.
Το παράξενο βίντεο τράβηξε πολύ μεγάλη προσοχή στο διαδίκτυο αφού δημοσιεύτηκε στο Douyin, την κινεζική έκδοση του TikTok, και ενώ πολλοί το βρήκαν αρχικά διασκεδαστικό, η διασκέδαση μετατράπηκε σε μια αίσθηση τρόμου βλέποντας το βίντεο και ακούγοντας την εταιρεία να παραδέχεται ότι όντως τα ρομπότ της “απήχθησαν”, επιβεβαιώνοντας ότι το βίντεο ήταν γνήσιο.
Στις 11 Νοεμβρίου, ένας εκπρόσωπος ενός κατασκευαστή ρομπότ στο Hangzhou επιβεβαίωσε ότι το μικρό ρομπότ που εμφανίζεται στο βίντεο ήταν ένα από τα μοντέλα τους (Erbai) και ότι η «απαγωγή» ήταν πραγματική, αλλά είπε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν αργότερα.
Στη συνέχεια, η εταιρεία της Σαγκάης επιβεβαίωσε ότι το μικρό ρομπότ είχε κατά κάποιον τρόπο πρόσβαση στο εσωτερικό πρωτόκολλο λειτουργίας των ρομπότ και τις αντίστοιχες άδειές του, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σχεδόν αδύνατο για ένα ρομπότ να ανοίξει μια συνομιλία και να απαγάγει άλλα ρομπότ μόνο του.
Η εταιρεία πίσω από τον ρομποτικό απαγωγέα αποκάλυψε αργότερα ότι η όλη σκηνή προοριζόταν ως δοκιμή. Είχαν έρθει σε επαφή με τον κατασκευαστή ρομπότ της Σαγκάης και ρώτησαν αν ήταν πρόθυμοι να επιτρέψουν την απαγωγή των ρομπότ τους και συμφώνησαν να του επιτρέψουν την πρόσβαση στον εκθεσιακό της χώρο. Από εκείνο το σημείο και μετά, τίποτα δεν σκηνοθετήθηκε. Ο Erbai, ένα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη , έλαβε την εντολή να πείσει τα άλλα ρομπότ να το ακολουθήσουν, και «απροσδόκητα, το έκανε πραγματικά».
Η αποκάλυψη ότι ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης κατάφερε να κάνει αυτού του είδους τη λειτουργία, ακόμη και σε ελεγχόμενο περιβάλλον, περιγράφεται ως «τρομακτική» από πολλούς στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Δεν είναι ώρα για γέλια. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα ασφαλείας», σχολίασε ένα άτομο στο βίντεο.
photo: freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πέρασαν χρόνια αλλά το παραδέχθηκαν! Πρώτο πρόβλημα το μεταναστευτικό στη Βρετανία
- Ταυτόχρονες κρίσεις στον πλανήτη! Θα φτάσουν τα πράγματα στο «αμήν» παγκοσμίως;
- Χαμός στις ΗΠΑ! Πυροβόλησαν και σκότωσαν δεξιό σύμμαχο του Τραμπ σε εκδήλωση – Σκληρά ΒΙΝΤΕΟ
- Ιστορική επανένωση της βασιλικής οικογένειας: Χάρι και Κάρολος συναντιούνται μετά από 18 μήνες
- Δικαστήριο και εξελιγμένο σύστημα ύδρευσης ανακαλύφθηκαν σε αρχαία ελληνική πόλη της Σικελίας, vid
- Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Αναβολή για την Πέμπτη της έκτακτης συνεδρίασης για το Μεσανατολικό
- Πειραιάς: Ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ για τη σύγκρουση τραμ με λεωφορείο – Ένοιωσε αδιαθεσία ο οδηγός
- Bill Gates: Πρώτη φορά εκτός 10άδας με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής – Στην κορυφή ο Μασκ
- Δεν θέλουν την Ρωσία του Πούτιν! Μετά τους διεθνιστές της Ευρώπης, ο ΟΗΕ έβαλε το «κερασάκι»
- Θεσσαλονίκη: Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονου στις Συκιές- Για απόπειρα ανθρωποκτονίας διώκεται ο 18χρονος
Κύρια Θέματα

















