Τρεις ώρες πριν μπει στην ατμόσφαιρα, εντοπίστηκε μικρός αστεροειδής σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη (video)

Το σύστημα Scout της NASA προέβλεψε με ακρίβεια την πρόσκρουση του αστεροειδούς 2024 BX1 πάνω από τη Γερμανία, επιδεικνύοντας τις εξελίξεις στην πλανητική άμυνα ανιχνεύοντας και παρακολουθώντας μικρούς, αβλαβείς αστεροειδείς πριν εισέλθουν στην ατμόσφαιρα της Γης.

Το σύστημα αξιολόγησης πρόσκρουσης Scout υπολόγισε πού και πότε ο αστεροειδής 2024 BX1 θα έπληττε την ατμόσφαιρα της Γης, παρέχοντας μια χρήσιμη επίδειξη της ικανότητας πλανητικής άμυνας.

Ένας μικρός αστεροειδής με μέγεθος περίπου 3 πόδια (1 μέτρο) διαλύθηκε ακίνδυνα πάνω από τη Γερμανία την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στη 1:32 π.μ. τοπική ώρα (CET), 95 λεπτά πριν χτυπήσει την ατμόσφαιρα της Γης, το σύστημα αξιολόγησης κινδύνου πρόσκρουσης της NASA , το οποίο παρακολουθεί δεδομένα για πιθανές ανακαλύψεις αστεροειδών, έδωσε εκ των προτέρων προειδοποίηση για το πού και πότε θα προσκρούσει ο αστεροειδής. Αυτή είναι η όγδοη φορά στην ιστορία που ανιχνεύεται ένας μικρός αστεροειδής που συνδέεται με τη Γη ενώ ήταν ακόμα στο διάστημα, πριν εισέλθει και αποσυντεθεί στην ατμόσφαιρά μας.

Η πρόσκρουση του αστεροειδούς στις 21/1, παρήγαγε μια λαμπερή βολίδα ή bolide, η οποία φαινόταν τόσο μακριά όσο η Τσεχία και μπορεί να διασκόρπισε μικρούς μετεωρίτες στο έδαφος στο σημείο πρόσκρουσης περίπου 37 μίλια (60 χιλιόμετρα) δυτικά του Βερολίνου. Ο αστεροειδής αργότερα ονομάστηκε 2024 BX1.

Ενώ η NASA αναφέρει για αντικείμενα πλησίον της Γης (NEO) όλων των μεγεθών, η υπηρεσία έχει αναλάβει από το Κογκρέσο να ανιχνεύει και να παρακολουθεί NEO μεγέθους 140 μέτρων και άνω που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στο έδαφος εάν χτυπήσουν τον πλανήτη μας. Αυτά τα αντικείμενα μπορούν να εντοπιστούν πολύ πιο νωρίς από μικρά όπως το 2024 BX1.

Μικροσκοπικοί αστεροειδείς σαν αυτόν επηρεάζουν τον πλανήτη μας από καιρό σε καιρό. Δεν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή στη Γη, αλλά μπορούν να παρέχουν μια χρήσιμη επίδειξη των ικανοτήτων πλανητικής άμυνας της NASA , όπως ο υπολογισμός τροχιάς ταχείας απόκρισης του Scout και οι ειδοποιήσεις πρόσκρουσης.

Πώς προβλέφθηκε


Ο αστεροειδής 2024 BX1 παρατηρήθηκε για πρώτη φορά λιγότερο από τρεις ώρες πριν από την πρόσκρουσή του από τον Krisztián Sárneczky στον ορεινό σταθμό Piszkéstető του Παρατηρητηρίου Konkoly κοντά στη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία. Αυτές οι πρώιμες παρατηρήσεις αναφέρθηκαν στο Minor Planet Center – το διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο εκκαθάρισης για τις μετρήσεις θέσης μικρών σωμάτων ηλιακού συστήματος – και αναρτήθηκαν αυτόματα στη σελίδα του κέντρου επιβεβαίωσης αντικειμένων κοντά στη Γη, έτσι ώστε άλλοι αστρονόμοι να μπορούν να κάνουν πρόσθετες παρατηρήσεις.

Το Scout, το οποίο αναπτύχθηκε και λειτουργεί από το Κέντρο Μελετών Αντικειμένων Κοντά στη Γη ( CNEOS ) στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στη Νότια Καλιφόρνια, έλαβε αυτόματα τα νέα δεδομένα από αυτήν τη σελίδα, συνάγοντας την πιθανή τροχιά του αντικειμένου και τις πιθανότητες πρόσκρουσης στη Γη. Το CNEOS υπολογίζει την τροχιά κάθε γνωστού NEO για να παρέχει αξιολογήσεις πιθανών κινδύνων πρόσκρουσης για το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας ( PDCO ) στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον.

Με τρεις παρατηρήσεις που δημοσιεύτηκαν στη σελίδα επιβεβαίωσης σε διάστημα 27 λεπτών, το Scout αρχικά αναγνώρισε ότι ήταν δυνατή η πρόσκρουση και ότι χρειάζονταν επειγόντως πρόσθετες παρατηρήσεις. Καθώς οι αστρονόμοι σε όλη την Ευρώπη ανέφεραν νέα δεδομένα στο Κέντρο Μικρών Πλανητών, η τροχιά του αστεροειδούς έγινε πιο γνωστή και η πιθανότητα πρόσκρουσής του στη Γη αυξήθηκε σημαντικά.

Εβδομήντα λεπτά, το Scout ανέφερε 100% πιθανότητα πρόσκρουσης στη Γη και άρχισε να περιορίζει την τοποθεσία και τον χρόνο. Καθώς η παρακολούθηση συνεχίστηκε και περισσότερα δεδομένα έγιναν διαθέσιμα την επόμενη ώρα, το Scout βελτίωσε τις εκτιμήσεις για την ώρα και την τοποθεσία. Δεδομένου ότι ο αστεροειδής διαλύθηκε σε ένα σχετικά κατοικημένο μέρος του κόσμου, πολλές φωτογραφίες και βίντεο της βολίδας δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο λίγα λεπτά μετά το συμβάν.

(photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί