• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το βλέπουν να έρχεται: Ηλιακή καταιγίδα – «κανίβαλος» μπορεί να φέρει «διαδικτυακή Αποκάλυψη»

Το βλέπουν να έρχεται: Ηλιακή καταιγίδα – «κανίβαλος» μπορεί να φέρει «διαδικτυακή Αποκάλυψη»

Η Γη πρέπει να «προετοιμαστεί» καθώς μέσα στα επόμενα χρόνια ο πλανήτης μας αναμένεται να χτυπηθεί από ηλιακές καταιγίδες που θα «κανιβαλίσουν» η μία την άλλη, σύμφωνα με πρόβλεψη επιστημόνων.

Πώς μπορεί να επηρεάσει τον πλανήτη μας ο «διαστημικός καιρός».

Τα τελευταία χρόνια είχαμε πολύ μικρή δραστηριότητα, όπως συνηθίζεται κατά την περίοδο του ηλιακού ελάχιστου, την περίοδο δηλαδή με τη μικρότερη ηλιακή δραστηριότητα κατά τον 11ετή κύκλο του Ήλιου.
«Ωστόσο, τώρα ετοιμαζόμαστε να μπούμε με φόρα στο επόμενο ηλιακό μέγιστο, το οποίο αναμένουμε ότι θα συμβεί το 2025» ανέφερε στην ιστοσελίδα Space o Μπιλ Μέρταγκ, συντονιστής προγράμματος στο Space Weather Prediction Center (SWPC) της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).


Πολλές ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες χτύπησαν τη Γη στις αρχές του Νοέμβρη, αμέσως μετά το Χάλογουιν. Οι καταιγίδες αυτές θεωρούνται από τους επιστήμονες ως δείκτες της τωρινής φάσης του ηλιακού κύκλου.
«Βλέπουμε αύξηση της δραστηριότητας την οποία θα περιμέναμε με την αλλαγή στον ηλιακό κύκλο. Είναι μια φάση αφύπνισης» σημειώνει ο Μέρταγκ.

Οι καταιγίδες αυτές προέρχονται από τις λεγόμενες στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας (CMEs). Πρόκειται για εκρήξεις ηλιακού υλικού – κυρίως συννέφων από αέρια πλάσματος και μαγνητικών πεδίων – που εκτινάσσονται πού και πού από τον Ήλιο προς το διάστημα.
Ωστόσο, τα σύννεφα αυτά δεν τα… πάνε καλά με το μαγνητικό πεδίο της Γης, προκαλώντας έτσι γεωμαγνητικές καταιγίδες.


Κάποιες φορές τα CMEs μεγαλώνουν όσο ταξιδεύουν από τον Ήλιο προς τη Γη, κάτι που οι ερευνητές του διαστήματος αποκαλούν «κανιβαλισμό».

Το μέγεθος ενός CME και ο τρόπος που αλληλοεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας καθορίζει και τις συνέπειες της γεωμαγνητικής καταιγίδας. Αν είναι CME είναι αρκετά μεγάλα, τότε οι επιπτώσεις του μπορεί να είναι ανησυχητικές.
Εν μέρει, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικές υποδομές στη Γη, όπως δίκτυα δορυφόρων, ηλεκτρικά δίκτυα και τα αεροπορικά συστήματα επικοινωνίας.

Όμως, το αποτέλεσμα μιας ηλιακής καταιγίδας μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που σε μια έρευνα ονομάζεται «διαδικτυακή Αποκάλυψη», η οποία θα άφηνε την πλειονότητα της ανθρωπότητας χωρίς ίντερνετ για εβδομάδες ή και μήνες.
«Καθώς συχνά τα CMEs προέρχονται από τις μαγνητικά ενεργές περιοχές κοντά στις ηλιακές κηλίδες, ένας μεγαλύτερος αριθμός ηλιακών κηλίδων θα αυξήσει την πιθανότητα ενός πιο ισχυρού CME. Αν η πρόβλεψη αυτή αποδειχθεί ακριβής, τότε αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα να συμβεί ένα μεγάλης κλίμακας συμβάν σε αυτή τη δεκαετία» αναφέρει η Sangeetha Abdu Jyothi από το Πανεπιστήμιο του Ίρβιν της Καλιφόρνια.

sputnik/ photo vid screenshot

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.