Το πρώτο Τρισδιάστατο Τυπωμένο Σπίτι

Πριν από ένα χρόνο, το πρώτο μικρό σπίτι που τυπώθηκε στην πόλη Ώστιν του Τέξας της Αμερικής είχε τεράστια επιτυχία.

Η δομή αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική και οικονομικά αποδοτική, δίνοντας το πράσινο φως για επέκταση. Ήδη κατασκευάζονται άλλες πενήντα τρισδιάστατες κατοικίες στην αγροτική περιοχή της Λατινικής Αμερικής που προορίζονται για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, -το οποίο δεν ξεφεύγει τα 200 δολάρια το μήνα.
Τα εκτυπωμένα σπίτια αντιπροσωπεύουν την τελευταία λέξη στις κατασκευές. Τον Μάρτιο, η New Story, -μια κατασκευαστική εταιρεία στο Σαν Φρανσίσκο, και η Icon, -τεχνολογική εταιρεία η οποία σχεδιάζει 3D εκτυπωτές, αψήφησαν τα στερεότυπα με την κατασκευή ενός μικρού σπιτιού $ 10.000 σε 48 μόλις ώρες.
Ο χρόνος κατασκευής ενός συμβατικού σπιτιού μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 6 μήνες και να κοστίσει πάνω από 300.000 ευρώ. Το 3D-τυπωμένο σπίτι από την άλλη πλευρά, μπορεί να κατασκευαστεί για περίπου 8.000 ευρώ και ο χρόνος κατασκευής του διαρκεί μόνο 24 ώρες. Η εταιρεία είναι σίγουρη ότι μπορεί να εκτυπώσει μια μεγαλύτερη δομή σε ένα 24ωρο με ακόμη λιγότερο κόστος – περίπου $ 4.000 – δεδομένου ότι ο εκτυπωτής αυτή τη στιγμή δεν τρέχει με κανονική ταχύτητα, αλλά με το 25% της δυναμικής του.
Ο 3D εκτυπωτής Vulcan II όπως αναφέρει το “GoodNewsNetwork”, τα κάνει όλα εύκολα και σχεδιάστηκε ειδικά για την κατασκευή φθηνών κατοικιών. Μετά το πρώτο τρισδιάστατο τυποποιημένο σπίτι του 2018 που έγινε πρωτοσέλιδο, οι ερευνητές πέρασαν στο επόμενο σκαλί, βελτιώνοντας το σχέδιο. Ήθελαν να είναι πιο εύχρηστο και πιο ανθεκτικό στις εξωτερικές συνθήκες.
Ένα χρόνο μετά την αποδέσμευση του πρωτότυπου των 10.000 δολαρίων στο Ώστιν του Τέξας, η Wall Street Journal ανέφερε ότι, η εκτύπωση ενός σπιτιού 2.000 τετραγωνικών ποδιών θα κοστίσει περίπου $ 20.000.
Σύμφωνα με την εταιρεία Icon, το Vulcan II είναι πλέον διαθέσιμο για διεθνή χρήση καθώς η εταιρεία αποφάσισε να αποστέλλει τον εκτυπωτή όπου χρειάζεται κατά παραγγελία.
Σε δήλωση τους αναφέρουν:
“Το Vulcan II είναι έτοιμο να φύγει από το εργαστήριο ICON και να δοθεί στον κόσμο τον επόμενο μήνα, έχοντας τη δυνατότητα να χαρίζει σε όλους μια ζωή που πραγματικά θέλουν να ζήσουν. Μπορεί να λειτουργήσει από οποιονδήποτε έχει βασική κατάρτιση στην τεχνολογία αυτοματισμού, στον τομέα ηλεκτρονικών και μηχανολογίας, όπως επίσης και τη σύνθεση εξειδικευμένου λογισμικού.”
Το πρώτο τρισδιάστατο μοντέλο της Icon προσφέρει μια ματιά στο τι θα μπορούσε να παράγει μια μηχανή του μέλλοντος.

Σημ. “Ποιες είναι οι άπειρες δυνατότητες της Εφαρμοσμένης Αρχιτεκτονικής προδόμησης;” (τόμος 23, Γιατί και Πως Ζουν Ανάμεσά μας- Τα βουνά των θεών)
Ρίξτε μια ματιά.

New Story + ICON : 3D Printed Homes for the Developing World

3D-printed house built in one week | Architecture | Dezeen

Δέσπω

photo pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •