Το μυστήριο «βαθούλωμα» στο μαγνητικό πεδίο της Γης που παραξένεψε τους επιστήμονες

Δείτε πού βρίσκεται.

Ένα παράξενο βαθούλωμα στο μαγνητικό πεδίο της Γης πάνω από τον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό αποδυναμώνει το νότιο σέλας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ανωμαλία του Νότιου Ατλαντικού είναι μια μεγάλη, οβάλ σχήματος περιοχή πάνω από τη Νότια Αμερική και τον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, όπου το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι πιο αδύναμο.

Η ανωμαλία είναι ήδη ευρέως γνωστή επειδή επιτρέπει στα φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο να βυθίζονται κοντά στην επιφάνεια της Γης, εκθέτοντας τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά πάνω σε υψηλά επίπεδα ιονίζουσας ακτινοβολίας, σύμφωνα με τη NASA.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 8 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Geophysical Research Letters διαπιστώνει ότι αυτή η αδύναμη περιοχή επηρεάζει επίσης το νότιο σέλας.

Το νότιο σέλας εμφανίζεται πάνω και γύρω από την Ανταρκτική και είναι το αντίστοιχο με το βόρειο σέλας που εμφανίζεται πάνω από την Αρκτική.

«Η ανακάλυψή μας υπογραμμίζει τη σημασία παραγόντων που σχετίζονται με τη Γη, όπως οι ανωμαλίες στα εγγενή μαγνητικά πεδία της Γης που περιστρέφονται με τη Γη», είπε ο Λιου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από ένα όργανο στο δορυφόρο FengYun-3E, που εκτοξεύτηκε το 2021, το οποίο μετρά τις διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου. Βρήκαν μια «ουσιαστική εξασθένηση» των μαγνητικών διακυμάνσεων στο aurora australis, ή στο νότιο σέλας, όπου επικαλύπτεται με την ανωμαλία του Νότιου Ατλαντικού.

Είναι πιθανό αυτή η εξασθένηση να είναι ορατή ακόμη και με γυμνό μάτι, σημείωσαν ο Liu και ο συν-συγγραφέας της μελέτης Qui-Gang Zong, επίσης του Ινστιτούτου Διαστημικής Φυσικής και Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας.

Freepik photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί