Το μυστήριο με τις προϊστορικές γραμμές στη Μάλτα! Λένε ότι δημιουργήθηκαν από… καρότσια

Τα νησιά Μάλτα και Γκόζο στο αρχιπέλαγος της Μάλτας είναι σημαδεμένα με εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, παράλληλες γραμμές που φαίνεται να είναι χαραγμένες βαθιά στην πέτρα. Αυτά τα αρχαία αυλάκια προβληματίζουν τους ειδικούς εδώ και αιώνες. Μερικά από τα παράξενα μονοπάτια σκόπιμα βυθίζονται από βράχους ή συνεχίζουν από τη στεριά στον ωκεανό. Ποιος έφτιαξε αυτά […]

Τα νησιά Μάλτα και Γκόζο στο αρχιπέλαγος της Μάλτας είναι σημαδεμένα με εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, παράλληλες γραμμές που φαίνεται να είναι χαραγμένες βαθιά στην πέτρα. Αυτά τα αρχαία αυλάκια προβληματίζουν τους ειδικούς εδώ και αιώνες. Μερικά από τα παράξενα μονοπάτια σκόπιμα βυθίζονται από βράχους ή συνεχίζουν από τη στεριά στον ωκεανό. Ποιος έφτιαξε αυτά τα αινιγματικά καροτσάκια και γιατί;


Τα ίχνη βυθίζονται στο βράχο, διασχίζοντας τα νησιά, κυρίως στο Misrah Ghar il-Kbir, έναν προϊστορικό βράχο στη Μάλτα. Όπως οι εντυπωσιακές γραμμές Nazca του Περού , ή οι γιγάντιοι πέτρινοι κύκλοι στη Μέση Ανατολή, η μυστηριώδης φύση των κομματιών έχει μπερδέψει τους ερευνητές εδώ και χρόνια. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα σημάδια της ερήμου που γίνονται για τελετουργικό ή θεϊκό σκοπό, τα λεγόμενα «curt ruts» (που σημαίνει αυλάκια καροτσιού), της Μάλτας πιστεύεται ότι είναι ενδείξεις μεταφοράς ή βιομηχανίας – σιδηροδρόμων του αρχαίου κόσμου.

Ονομάζονται αυλακώσεις καροτσιών λόγω της ομοιότητάς τους με τα ίχνη που αφήνουν τα καροτσάκια, δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα πώς ή γιατί κατασκευάστηκαν. Αυτά τα ξεκάθαρα τεχνητά αυλάκια είναι διπλά κανάλια, παράλληλες αυλακώσεις χαραγμένες στο ασβεστολιθικό βράχο των νησιών. Τα κανάλια έχουν βάθος περίπου οκτώ έως 15 εκατοστά (5,90 ίντσες), αλλά σε κάποια σημεία μπορεί να έχουν βάθος έως και 60 εκατοστά (23,62 ίντσες). Το πλάτος μεταξύ των κομματιών εκτείνεται περίπου 140 εκατοστά (55,11 ίντσες), αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Τα ίχνη που μετρήθηκαν στην τοποθεσία San Gwann στη Μάλτα λέγεται ότι έχουν βάθος μισού μέτρου, καθιστώντας τα τα πιο βαθιά που έχουν βρεθεί.

Μερικά από τα αυλάκια είναι στενά και βαθιά, τετράγωνα σαν κομμένα με εργαλεία, ενώ άλλα είναι φαρδιά, σε σχήμα V και ρηχά, σαν να έχουν φθαρεί από τον χρόνο και τη χρήση. Κάποιοι διερωτώνται μήπως αυτό υποδεικνύει διαφορετικά οχήματα για διαφορετικές χρήσεις ή απλώς σημαίνει ότι έχουν φθαρεί διαφορετικά από τις καιρικές συνθήκες;

Οι αυλακώσεις είναι τόσο διαδεδομένες στο Misrah Ghar il-Kbir που η τοποθεσία έχει το παρατσούκλι “Clapham Junction” (το όνομα σιδηροδρομικού σταθμού στο Λονδίνο) από έναν Άγγλο που ονομάζεται David Trump. Οι αυλακώσεις εκεί είναι τόσο πολλές και φαίνεται να προκαλούν τόσο μποτιλιάρισμα που μοιάζουν με το πολύπλοκο δίκτυο σιδηροδρομικών γραμμών του σιδηροδρομικού σταθμού του Λονδίνου.

Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι οι αυλακώσεις στη Μάλτα κατασκευάστηκαν με επαναλαμβανόμενη χρήση καροτσιών, ολισθητήρες ή έλκηθρα (με τροχούς ή δρομείς) που περνούσαν από την ίδια διαδρομή για δεκαετίες ή αιώνες. Πιστεύεται ότι τα εμπορεύματα μπορεί να μεταφέρονταν χρησιμοποιώντας αυτό το σύστημα. Άλλοι πάλι αναρωτιούνται αν τα σκόπιμα κανάλια ήταν ένα προϊστορικό σύστημα άρδευσης που εκτείνεται σε όλα τα νησιά. Μια λιγότερο αποδεκτή θεωρία προτείνει ότι οι γραμμές εξυπηρετούσαν έναν αστρονομικό σκοπό.

Αυτό που περιπλέκει περαιτέρω το θέμα είναι το πώς μετακινούνταν τα καρότσια (εάν υποθέσουμε ότι είναι σωστή η θεωρία των αρχαιολόγων). Εάν χρησιμοποιήθηκαν ζώα για να μετακινούν τα καρότσια, τα ίχνη τους θα έπρεπε να είναι εμφανή ανάμεσα ή έξω από τις παράλληλες αυλακώσεις, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτό. Κάποιοι ερευνητές φαντάζονται έτσι ότι τα καρότσια σπρώχνονταν από ανθρώπους.

Εικάζεται ότι οι γραμμές δημιουργήθηκαν από νέους αποίκους που έφτασνα στη Μάλτα από τη Σικελία στις αρχές της Εποχής του Χαλκού, περίπου το 2000 π.Χ. Ωστόσο, ο Μαλτέζος αρχαιολόγος Anthony Bonanno θεωρεί ότι οι αυλακώσεις είναι φοινικικές κατασκευές και ότι κατασκευάστηκαν πιο πρόσφατα, κατά τον 7ο αιώνα π.Χ.

Οι μυστηριώδεις γραμμές συνδέονται από κάποιους ερευνητές με τους καταπληκτικούς ναούς της Μάλτας. Θεωρείται ότι τα μονοπάτια μπορεί να είναι τα εναπομείναντα στοιχεία για το πώς χτίστηκαν οι ναοί. Μήπως χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά μεγάλων βράχων από μακρινές αποστάσεις προς τις τοποθεσίες των ναών;


Οι ναοί της Μάλτας και του Γκόζο είναι διάσημοι σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα από τα 30 πέτρινα συγκροτήματα και οι κατασκευές ναών, αναφέρεται ότι χρονολογούνται από το 5500 έως το 2500 π.Χ. Ενώ υποστηρίζεται ότι είναι τα παλαιότερα γνωστά ελεύθερα μνημεία στον κόσμο, παλαιότερα από το Στόουνχεντζ και τις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Τόσα πολλά ερωτήματα παραμένουν γύρω από τα αινιγματικά “καροτσάκια” της Μάλτας. Τα κανάλια αυτά προφανώς έπαιξαν σημαντικό σκοπό στη ζωή των αρχαίων ανθρώπων που ζούσαν εκεί, αλλά η σημασία τους θεωρείται ένα άλυτο μυστήριο.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί