Το James Webb έκανε κλικ σε μια λαμπερή σταγόνα στο διάστημα – “Αυτό το πράγμα είναι ένα πραγματικό τέρας”

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) έκανε τώρα κλικ στο AzTECC71. Αυτός είναι ένας "σκονισμένος" γαλαξίας που σχηματίζει αστέρια. Είναι μέρος του πρώιμου σύμπαντος.

Το τηλεσκόπιο James Webb, από την εκτόξευσή του, αναφέρεται πως είναι το πιο προηγμένο «μάτι στον ουρανό» της ανθρωπότητας. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εξακολουθεί να λειτουργεί και να μας στέλνει εικόνες του σύμπαντος, αλλά η προσθήκη του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε το σύμπαν κυριολεκτικά με διαφορετικό τρόπο, όπως αναφέρεται.


Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) έκανε τώρα κλικ στο AzTECC71. Αυτός είναι ένας “σκονισμένος” γαλαξίας που σχηματίζει αστέρια. Είναι μέρος του πρώιμου σύμπαντος.

Αν και το φως έχει απίστευτη ταχύτητα περίπου 300.000 χιλιομέτρων την ώρα, το σύμπαν είναι τόσο μεγάλο που ακόμη και το φως χρειάζεται εκατομμύρια χρόνια για να μας φτάσει από πολύ μακρινές γωνιές του διαστήματος. Και έτσι είναι γνωστό ότι όσο πιο μακριά κοιτάμε στο σύμπαν, τόσο περισσότερο κοιτάμε το παρελθόν.

Πριν από αυτό, μπορούσαμε να δούμε το AzTECC71 ως μια λαμπερή σταγόνα στο διάστημα μέσω των επίγειων τηλεσκοπίων μας. Στη συνέχεια, ο γαλαξίας εξαφανίστηκε από τις εικόνες που τραβήχτηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Τώρα επανεμφανίστηκε σε εικόνες που τραβήχτηκαν από το JWST.

Η παρατήρηση οδηγεί σε νέα συμπεράσματα
Ο AzTECC71 έχει ταξινομηθεί ως σκονισμένος γαλαξίας που σχηματίζει αστέρια. Αυτό σημαίνει ότι ο γαλαξίας σχηματίζει γρήγορα αστέρια αλλά καλύπτεται από ένα είδος σκονισμένου πέπλου. Η εικόνα που έχουμε είναι από περίπου 1 δισεκατομμύριο χρόνια από τη Μεγάλη Έκρηξη.

Παλαιότερα πίστευαν ότι τέτοιοι γαλαξίες ήταν σπάνιοι στα πρώτα χρόνια της ζωής του σύμπαντος. Αλλά τώρα προτείνεται ότι είναι πιο κοινοί από ό,τι πιστεύαμε πριν.

«Αυτό το πράγμα είναι ένα πραγματικό τέρας», είπε ο Jed McKinney, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

«Αν και μοιάζει με μια μικρή σταγόνα, στην πραγματικότητα σχηματίζει εκατοντάδες νέα αστέρια κάθε χρόνο. Και το γεγονός ότι ακόμη και κάτι τόσο ακραίο είναι μόλις ορατό στην πιο ευαίσθητη απεικόνιση από το νεότερο τηλεσκόπιό μας είναι τόσο συναρπαστικό για μένα. Πιθανώς μας λέει ότι υπάρχει ένας ολόκληρος πληθυσμός γαλαξιών που κρύβονται από εμάς».

Εάν το συμπέρασμα που συνάγεται από τις παρατηρήσεις είναι ακριβές, αυτό θα σήμαινε ότι το σύμπαν, στις νεότερες μέρες του, ήταν πολύ πιο “σκονισμένο” από ό,τι αρχικά πιστεύαμε.

Όπως αναφέρει το SciTechDaily, η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί