Όπως αποκαλύπτουν οι ίδιοι, οι υδρατμοί αυτοί προέρχονται από τις ποσότητες πάγου που καλύπτουν την επιφάνεια.
Από προηγούμενη έρευνα είχε προκύψει ότι ο Γανυμήδης διαθέτει μεγαλύτερες ποσότητες νερού από ότι όλοι οι ωκεανοί της Γης, οι οποίες βρίσκονται σε μορφή πάγου λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι τεράστιοι όγκοι νερού του μεγαλύτερου δορυφόρου του ηλιακού μας συστήματος βρίσκονται «θαμμένοι» έως και 100 μίλια κάτω από την παγωμένη επιφάνεια.
Έτσι, οι αστρονόμοι στην προσπάθειά τους να επανεξετάσουν τις παρατηρήσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών του τηλεσκοπίου Χαμπλ, προέβησαν σε νέες έρευνες οι οποίες έδειξαν τα σταγονίδια από την εξάτμιση του πάγου στην ατμόσφαιρα. Διαπιστώθηκε ότι κοντά στον ισημερινό οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να θερμαίνεται η ατμόσφαιρα τόσο ώστε να απελευθερωθούν μικρές ποσότητες μορίων νερού.

«Μέχρι στιγμής μόνο μοριακό οξυγόνο είχε παρατηρηθεί», εξήγησε ένας από τους αστρονόμους. «Αυτό παράγεται όταν φορτισμένα σωματίδια διαβρώνουν την επιφάνεια του πάγου. Οι υδρατμοί που μετρήσαμε τώρα προέρχονται από εξάχνωση του πάγου -δηλαδή την μετατροπή του στερεού απευθείας σε αέριο- που προκαλείται από τη διαφυγή υδρατμών μέσω της θερμότητας», συμπλήρωσε.
Προσδοκάται ότι στη μελέτη των παρόντων ευρημάτων θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από την προγραμματισμένη για το 2022 αποστολή «JUICE» της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) που αναμένεται να φτάσει στον Δία το 2029.
(protothema)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “Φεγγάρι του Κάστορα”: Πότε θα δούμε τη μεγαλύτερη πανσέληνο του έτους – Από πού πήρε το όνομά της
- Θέλουν την Ουκρανία σε «μαντρί»! Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το μέλλον της χώρας
- ΗΠΑ: Η κυβέρνηση θα καταβάλει στους φτωχούς Αμερικανούς τη μισή επισιτιστική βοήθεια για τον Νοέμβριο
- Σταθερά πρώτη η Νέα Δημοκρατία σε ακόμα μία δημοσκόπηση
- Γάζα: Δηλώσεις Φιντάν μετά τη διάσκεψη ισλαμικών χωρών
- Βίντεο – σοκ από Ρώμη: Απανωτές καταρρεύσεις στον “Πύργο των Κόμηδων” κοντά στο Κολοσσαίο
- Ν. Ανδρουλάκης: Όχι πολυφωνία από τα κορυφαία στελέχη, να έχουμε ενσυναίσθηση και συναντίληψη μέχρι τις εκλογές
- Σέρρες: Ζωονόσοι αφανίζουν το 1/5 των ζώων – 20.000 οδηγήθηκαν στη σφαγή λόγω ευλογιάς το τελευταίο τρίμηνο
- Α. Διαμαντοπούλου: Το επερχόμενο συνέδριο είναι η μεγάλη ευκαιρία για να αναταχθεί το κόμμα
- Το «σκοτεινό» σενάριο που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ









