Όπως αποκαλύπτουν οι ίδιοι, οι υδρατμοί αυτοί προέρχονται από τις ποσότητες πάγου που καλύπτουν την επιφάνεια.
Από προηγούμενη έρευνα είχε προκύψει ότι ο Γανυμήδης διαθέτει μεγαλύτερες ποσότητες νερού από ότι όλοι οι ωκεανοί της Γης, οι οποίες βρίσκονται σε μορφή πάγου λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι τεράστιοι όγκοι νερού του μεγαλύτερου δορυφόρου του ηλιακού μας συστήματος βρίσκονται «θαμμένοι» έως και 100 μίλια κάτω από την παγωμένη επιφάνεια.
Έτσι, οι αστρονόμοι στην προσπάθειά τους να επανεξετάσουν τις παρατηρήσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών του τηλεσκοπίου Χαμπλ, προέβησαν σε νέες έρευνες οι οποίες έδειξαν τα σταγονίδια από την εξάτμιση του πάγου στην ατμόσφαιρα. Διαπιστώθηκε ότι κοντά στον ισημερινό οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να θερμαίνεται η ατμόσφαιρα τόσο ώστε να απελευθερωθούν μικρές ποσότητες μορίων νερού.

«Μέχρι στιγμής μόνο μοριακό οξυγόνο είχε παρατηρηθεί», εξήγησε ένας από τους αστρονόμους. «Αυτό παράγεται όταν φορτισμένα σωματίδια διαβρώνουν την επιφάνεια του πάγου. Οι υδρατμοί που μετρήσαμε τώρα προέρχονται από εξάχνωση του πάγου -δηλαδή την μετατροπή του στερεού απευθείας σε αέριο- που προκαλείται από τη διαφυγή υδρατμών μέσω της θερμότητας», συμπλήρωσε.
Προσδοκάται ότι στη μελέτη των παρόντων ευρημάτων θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από την προγραμματισμένη για το 2022 αποστολή «JUICE» της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) που αναμένεται να φτάσει στον Δία το 2029.
(protothema)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τραγωδία στον ΗΣΑΠ: Νεκρός ανασύρθηκε ο άνδρας που έπεσε στις ράγες στα Κάτω Πατήσια
- Θεσσαλονίκη: Καλάντα από … ρομπότ στην παιδοχειρουργική κλινική του Γ. Γεννηματάς
- Παραμονή Χριστουγέννων με «Νύχτα των Ευχών» στην πλατεία Κοτζιά
- Εκεί στα κράτη του Βορρά κινδυνεύει να συμβεί κάτι πολύ άσχημο
- Σοκ στην Ιταλία: Μέλη συμμορίας ανάγκασαν 15χρονο να γδυθεί και να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ
- Υπόθεση Πελικό και στη Βρετανία: 49χρονος νάρκωνε και βίαζε επί χρόνια τη σύζυγό του, μαζί με πέντε συνεργούς
- Το μήνυμα του Νετανιάχου μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
- Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ
- Πέθανε ο Chris Rea σε ηλικία 74 ετών – Ήταν ο τραγουδιστής του «Driving Home for Christmas» (upd)
- Κ. Μητσοτάκης: Τι δήλωσε μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ









