Το φεγγάρι του αστεροειδή Ντίνκι συνεχίζει να σοκάρει τους επιστήμονες – Η νέα αποκάλυψη που τους έχει μπερδέψει

Η αποστολή Lucy της NASA ανακάλυψε ένα αξιοσημείωτο δυαδικό σύστημα αστεροειδών.


Νωρίτερα, το διαστημόπλοιο εξέπεμψε εικόνες που έδειχναν ότι ο Ντίνκινες ή ο Ντίνκι είχε έναν δορυφόρο, το δικό του φεγγάρι γύρω του. Τώρα ήρθαν στο φως μερικές εκπληκτικές πληροφορίες για αυτό το φεγγάρι. Αυτός ο δορυφόρος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ντινκινές δεν είναι ένας αλλά δύο ενωμένοι διαστημικοί βράχοι, δηλαδή δύο μικρότερα αντικείμενα σε επαφή το ένα με το άλλο.

Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το σύστημα δεν περιλαμβάνει έναν ή δύο βράχους, αλλά στην πραγματικότητα αποτελείται από τρεις διαστημικούς βράχους.

«Είναι τουλάχιστον μπερδεμένο», είπε ο Hal Levison, κύριος ερευνητής της Lucy, σε μια δήλωση. “Δεν θα περίμενα ποτέ ένα σύστημα που να μοιάζει με αυτό. Συγκεκριμένα, δεν καταλαβαίνω γιατί τα δύο στοιχεία του δορυφόρου έχουν παρόμοια μεγέθη. Αυτό θα είναι διασκεδαστικό για την επιστημονική κοινότητα να το καταλάβει.”

Ενώ τα δυαδικά στοιχεία επαφής δεν είναι ασυνήθιστα στο ηλιακό σύστημα, η παρατήρησή τους από κοντά είναι σπάνια. Αυτό που κάνει αυτή την ανακάλυψη ιδιαίτερα μοναδική είναι ότι ένας αστεροειδής περιφέρεται γύρω από έναν άλλο. Ο Ντινκινές είχε δείξει περίεργες διακυμάνσεις φωτεινότητας, υπονοώντας την παρουσία ενός δορυφόρου.

«Τα δυαδικά αρχεία επαφής φαίνεται να είναι αρκετά κοινά στο ηλιακό σύστημα», είπε ο John Spencer, αναπληρωτής επιστήμονας του έργου Lucy, από το Boulder, Κολοράντο, παράρτημα του Southwest Research Institute με έδρα το San-Antonio.

«Δεν έχουμε δει πολλούς από κοντά και δεν έχουμε δει ποτέ έναν να περιφέρεται γύρω από έναν άλλο αστεροειδή. Ήμασταν μπερδεμένοι με περίεργες παραλλαγές στη φωτεινότητα του Ντινκινές που βλέπαμε κατά την προσέγγιση, κάτι που μας έδινε έναν υπαινιγμό ότι ο Ντίνκινες μπορεί να είχε κάποιο φεγγάρι, αλλά ποτέ δεν υποψιαζόμασταν κάτι τόσο περίεργο!», πρόσθεσε.

Ο πρωταρχικός στόχος της Lucy είναι να εξερευνήσει τους Τρωικούς αστεροειδείς του Δία, με τη συνάντηση με έναν μικρό αστεροειδή της κύριας ζώνης όπως ο Dinkinesh που προστέθηκε στις αρχές του 2023.

Αυτό χρησίμευσε ως δοκιμή του συστήματος παρακολούθησης και απεικόνισης του διαστημικού σκάφους κατά τη διάρκεια πτήσεων υψηλής ταχύτητας.

Η επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει ένα παζλ


Τα χαρακτηριστικά του δυαδικού συστήματος αστεροειδών ανέκαθεν μπέρδευαν τους επιστήμονες, ειδικά η ομοιότητα στο μέγεθος μεταξύ των δύο συστατικών του δορυφόρου.

Η αποστολή Lucy επεξεργάζεται αυτήν τη στιγμή πρόσθετα δεδομένα από τη συνάντηση. Ο Dinkinesh και ο δορυφόρος του είναι μόνο οι πρώτοι από τους 11 αστεροειδείς που θα εξερευνήσει η Lucy κατά τη διάρκεια του 12ετούς ταξιδιού της.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί