• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το εντυπωσιακό βίντεο της προσγείωσης του κινητήρα του πυραύλου CRS-8 της SPACE-X (ΒΙΝΤΕΟ)

Το εντυπωσιακό βίντεο της προσγείωσης του κινητήρα του πυραύλου CRS-8 της SPACE-X (ΒΙΝΤΕΟ)

spaceΧ

Η SPACE-X είναι πλέον πρωτοπόρος εταιρεία αφού είναι η πρώτη που κατάφερε να στείλει επανδρωμένη αποστολή με ιδία μέσα, χωρίς την εμπλοκή της NASA ή άλλης κρατικής διαστημικής εταιρείας, στο Διεθνές Διαστημικό Σταθμό.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί από παλαιότερες δοκιμές των συστημάτων της SPACE-X, η ικανότητα του κάτω στελέχους του πυραύλου, δηλαδή το τμήμα με τους προωστικούς κινητήρες, να μπορεί να προσγειωθεί κάθετα σε ένα πλοίο στη μέση του ωκεανού με εξαιρετική ακρίβεια, ή πίσω στη βάση εκτόξευσης του αρχικού πυραύλου.

Μετά την εκτόξευση του πυαραύλου και αφού φτάσει στα εξωτερικά όρια της ατμόσφαιρας της Γης, το μέρος του πυραύλου που φέρει τους προωθητικούς κινητήρες αποκόπτεται και ξαναπέφτει με τη χρήση της βαρύτητας προς τη Γη με το σημείο που θα πέσει να είναι υπολογισμένο από πριν. Ένα μη επανδρωμένο σκάφος, τηλεχειριζόμενο δηλαδή χωρίς φυσική ανθρώπινη παρουσία να επιβαίνει, κατευθύνεται στο σημείο που αναμένεται να πέσει το σύστημα το οποίο κατευθύνεται προς το σκάφος. Ο πύραυλος προσγειώνεται τελικά με ασφάλεια πάνω στο τηλεχειριζόμενο σκάφος με ασφάλεια αν και μερικές φορές το σύστημα έχει αστοχήσει, για διάφορους λόγους, και έχει επακολουθήσει απώλεια του συστήματος.

Δείτε το βίντεο:

Ένα ζήτημα που είχε προκύψει με τη διακοπή του βίντεο που αναμεταδίδει η SPACE-X κατά τη διάρκεια των εκτοξεύσεων, τη στιγμή που ο πύραυλος προσγειώνεται στο σκάφος, έχει να κάνει με τις δονήσεις που προκαλούν στο σκάφος οι κινητήρες του πυραύλου καθώς προσγειώνεται σε αυτό οι οποίες διαταράσσουν την κατεύθυνση του σήματος του βίντεο προς το δορυφόρο που αναμεταδίδει την εικόνα. Για το ζήτημα αυτό μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο το οποίο επεξηγεί αναλυτικά τη διαδικασία.