• Αρχική
  • Άρθρα
  • To ελικόπτερο Ingenuity της NASA προετοιμάζεται για την πρώτη του πτήση στον Άρη

To ελικόπτερο Ingenuity της NASA προετοιμάζεται για την πρώτη του πτήση στον Άρη

Η NASA σκοπεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη της απόπειρα για πτήση αεροσκάφους σε άλλο πλανήτη με το Ingenuity Mars Helicopter «όχι νωρίτερα από τις 8 Απριλίου».

Το 1,8 κιλών ελικόπτερο είναι προσδεδεμένο στην «κοιλιά» του οχήματος Perseverance της NASA, που προσεδαφίστηκε στον πλανήτη στις 18 Φεβρουαρίου. Το ρόβερ είναι καθ’οδόν προς το «αεροδρόμιο» όπου θα γίνει η προσπάθεια. Μετά, το Ingenuity θα έχει 30 αρειανές ημέρες, ή sols, (31 γήινες ημέρες) για να πραγματοποιήσει μια σειρά δοκιμών πτήσεων.

Η ελεγχόμενη πτήση στον Άρη είναι δυσκολότερη από ό,τι στη Γη: Ο Κόκκινος Πλανήτης έχει σημαντική βαρύτητα (1/3 αυτής της Γης), μα η ατμόσφαιρά του έχει μόλις το 1% της πυκνότητάς της στην επιφάνεια. Κατά την ημέρα, η επιφάνεια του πλανήτη λαμβάνει περίπου το ήμισυ της ηλιακής ενέργειας που φτάνει στη Γη κατά την ημέρα και οι νυχτερινές θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν πολύ χαμηλά, στους -90 βαθμούς Κελσίου.

Πριν κάνει την πρώτη του πτήση, πρέπει να μεταφερθεί στη μέση του «αεροδρομίου», ενός χώρου 10 x 10 μέτρων που έχει επιλεγεί επειδή είναι επίπεδος και δεν υπάρχουν εμπόδια. Μόλις επιβεβαιωθεί πως το Perseverance βρίσκεται εκεί, θα αρχίσει η διαδικασία για την εναπόθεση του ελικοπτέρου στην επιφάνεια του Άρη- κάτι που δεν έχει γίνει ξανά στο παρελθόν. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει έξι αρειανές ημέρες. Θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες προετοιμασίας για την πτήση.

Το ελικόπτερο προορίζεται να πετάξει και να αιωρηθεί σε ύψος τριών μέτρων πάνω από την επιφάνεια για 30 δευτερόλεπτα και μετά να προσεδαφιστεί. Ακολούθως θα αποσταλούν δεδομένα πίσω στη Γη προκειμένου να αποφασιστεί ότε θα γίνει η επόμενη δοκιμή.

Ναυτεμπορική