Το δίδυμο του Milky Way; Οι αστρονόμοι εντόπισαν μυστηριώδη γαλαξία που μοιάζει παράξενα με τον δικό μας

Σε μια εκπληκτική ανακάλυψη, οι αστρονόμοι βρήκαν έναν μυστηριώδη γαλαξία που μοιάζει παράξενα με τον δικό μας.

Ο μακρινός γαλαξίας, ο οποίος είναι γνωστός ως ceers-2112, αναγνωρίστηκε από μια διεθνή ομάδα ερευνητών πρόσφατα αναλύοντας τις εικόνες που τραβήχτηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) Near Infrared Camera.

Αν και οι εικόνες δεν αποκάλυψαν τίποτα άλλο εκτός από μια θολή σταγόνα, αφού οι αστρονόμοι διενήργησαν περαιτέρω έρευνα χρησιμοποιώντας μια σειρά από μήκη κύματος, είδαν μια πολύπλοκη και φραγμένη σπειροειδή δομή που έμοιαζε πολύ με τον Γαλαξία μας.

Οι γαλαξίες είναι παρόντες σε όλα τα μεγέθη, σχήματα και φωτεινότητες και μερικοί από αυτούς είναι φουσκωτοί και μεγάλοι, άλλοι είναι ακανόνιστοι και μικροί, και άλλοι είναι απλωμένοι και γιγάντιοι.

Αν και διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν το σχήμα ενός γαλαξία, έχει γίνει κατανοητό εδώ και πολύ καιρό ότι τα περίπλοκα σχήματα χρειάζονται χρόνο για να σχηματιστούν.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ο γαλαξίας ceers-2112 έχει «ωριμάσει»


Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, σπειροειδείς γαλαξίες όπως ο Γαλαξίας μας, δεν υπήρχαν πριν από 8 δισεκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, μια μέτρηση ενός οριακού φωτός από έναν πρόσφατα ανακαλυφθέν γαλαξία υποδηλώνει ότι τέτοιο είδος γαλαξίες μπορεί να υπήρχε δύο δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Παρόλο που ο γαλαξίας ceers-2112 είναι ακόμα πολύ αχνός για να παρατηρηθούν οι λεπτομέρειες των σπειροειδών βραχιόνων του, μια παχύρρευστη ράβδος που βλέπουν οι αστρονόμοι στο κέντρο του είναι αρκετή για να τους πείσει ότι το ceers-2112 είναι καλά ανεπτυγμένος για την ηλικία του.

«Σχεδόν όλες οι ράβδοι βρίσκονται σε σπειροειδείς γαλαξίες», δήλωσε ο Αλεξάντερ ντε λα Βέγκα, ο οποίος είναι αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ρίβερσαϊντ.

Ο ceers-2112 υποδηλώνει ότι οι γαλαξίες ωρίμασαν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες πτυχές των θεωριών μας για το σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών χρειάζονται αναθεώρηση”, πρόσθεσε μιλώντας στο Science alert.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί