Την ψυχική υγεία και τη διάθεση θα διαβάζουν από τις φορητές συσκευές που φοριούνται, με χρήση ΑΙ!!

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι φορητές συσκευές μπορούν να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με την υγεία: τον αριθμό των βημάτων που έγιναν, τα πατώματα που ανέβηκε κάποιος, τις θερμίδες που καίγονται, τον χρόνο ύπνου και τον καρδιακό ρυθμό, για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα. Τι γίνεται όμως με την αξιολόγηση της ψυχικής υγείας ενός ατόμου; Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα wearables μπορούν επίσης να το κάνουν αυτό.

Οι αισθητήρες κίνησης στα wearables, στις συσκευές που φοριούνται ή που μπορεί να είναι ενσωματωμένοι σε ρούχα, λαμβάνουν ένα στιγμιότυπο από τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου και τις συγχρονίζουν με κινητές συσκευές ή υπολογιστές. Η πρόοδος στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, η μεταφορά δεδομένων υψηλής ταχύτητας και οι μικροεπεξεργαστές έχει ήδη οδηγήσει στο να γίνει η φορητή συσκευή αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής για πολλούς.

Ερευνητές από το Icahn School of Medicine στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη εφάρμοσαν μοντέλα μηχανικής μάθησης στα δεδομένα που συλλέγονται παθητικά από φορητές συσκευές όπως το Apple Watch για να μετρήσουν την ανθεκτικότητα και την ψυχική ευεξία ενός ατόμου . Από όσο γνωρίζουν, είναι η πρώτη μελέτη που το κάνει.

«Τα wearables παρέχουν ένα μέσο για τη συνεχή συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη φυσική κατάσταση ενός ατόμου», δήλωσε ο Robert Hirten, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Τα αποτελέσματά μας παρέχουν μια εικόνα για τη σκοπιμότητα της αξιολόγησης ψυχολογικών χαρακτηριστικών από δεδομένα που συλλέγονται παθητικά».

Λένε ότι το κάνουν γιατί δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε μονάδες ψυχικής υγείας

Δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, γι’ αυτό, λένε οι ερευνητές, η μελέτη τους είναι τόσο σημαντική.

«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην πρόσβαση μεταξύ της γεωγραφίας και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και η ανάγκη για προσωπική αξιολόγηση ή ολοκλήρωση επικυρωμένων ερευνών ψυχικής υγείας είναι περαιτέρω περιοριστική», δήλωσε ο Zahi Fayad, ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης. «Χρειάζεται καλύτερη κατανόηση του ποιος βρίσκεται σε ψυχολογικό κίνδυνο και βελτιωμένα μέσα παρακολούθησης του αντίκτυπου των ψυχολογικών παρεμβάσεων. Η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας παρουσιάζει μια ευκαιρία βελτίωσης της πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για όλους τους ανθρώπους».

Πώς έγινε η μελέτη Warrior Watch

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης Warrior Watch, σχεδιασμένα να βοηθήσουν στην κατανόηση των επιπτώσεων της πανδημίας στην ψυχολογική ευεξία του προσωπικού του νοσοκομείου. Το σύνολο δεδομένων περιελάμβανε 329 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που εγγράφηκαν σε επτά νοσοκομεία της Νέας Υόρκης.

Τα άτομα φορούσαν ένα Apple Watch Series 4 ή 5 κατά τη διάρκεια της μελέτης, το οποίο μέτρησε τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (ο χρόνος μεταξύ των καρδιακών παλμών) και τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας. Η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού αντιπροσωπεύει τη φυσική αντίδραση του σώματος στο στρες. Διεξήχθησαν βασικές έρευνες για την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας, της αισιοδοξίας και του βαθμού συναισθηματικής υποστήριξης που παρέχεται από άλλους.

Χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να προσδιορίσουν την ανθεκτικότητα ενός ατόμου και έναν συνδυασμό ανθεκτικότητας, αισιοδοξίας και συναισθηματικής υποστήριξης με βάση τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν την έρευνά τους, χρησιμοποιώντας δεδομένα φορητών συσκευών για να διερευνήσουν μια σειρά από σωματικές και ψυχολογικές διαταραχές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMIA Open .

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί