Η εταιρία είχε προηγουμένως λάβει δεδομένα ότι ο «Οδυσσέας», αξίας 118 εκατομμυρίων δολαρίων, στεκόταν και με τα έξι πόδια του στο έδαφος, αλλά οι ενημερώσεις αποκάλυψαν ότι το σκάφος βρίσκεται… ξαπλωμένο στο σεληνιακό τοπίο. Η εταιρεία σημείωσε ότι ένα από τα πόδια του πιάστηκε, με αποτέλεσμα να πέσει στο πλάι, μόλις μία ημέρα μετά από την προσελήνωση που επιβεβαιώθηκε ως ήπια.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας εξήγησε ότι αυτός και η ομάδα του δεν παραπλανούσαν σκόπιμα το κοινό όταν μοιράστηκαν στο X σχετικά με την επιστροφή της Αμερικής στην επιφάνεια της Σελήνης, απλώς «δούλευαν με την παλιά τηλεμετρία». Ο «Οδυσσέας» πιστεύεται ότι παίρνει ηλιακή ενέργεια, αλλά το ότι έχει σκοντάψει στο πλάι είναι κάτι που εμποδίζει τη ραδιομετάδοση.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ότι το ένα πόδι του σκάφους πιάστηκε στην επιφάνεια ενώ κινούνταν πλάγια, με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να πέσει πάνω σε έναν βράχο. Η πλειονότητα των ωφέλιμων φορτίων είναι υπό εξέταση, επιτρέποντας σε καθένα να συλλέγει επιστημονικά δεδομένα ενώ οι ελεγκτές προσπαθούν να ανακτήσουν εικόνες από το ρομπότ.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ηλιακή συστοιχία του επάνω καταστρώματος δεν έχει καταστραφεί και ότι ο ήλιος έρχεται γύρω από το σκάφος προσγείωσης για να πάρει λίγη δύναμη», είπε, καθώς χρησιμοποίησε ένα μοντέλο για να δείξει τη θέση του «Οδυσσέα» στο φεγγάρι. Συνέχισε εξηγώντας ότι ο «Οδυσσέας» διατηρεί πολλές από τις επιχειρησιακές του ικανότητες ανεξάρτητα από την ανατροπή του.
Τι προηγήθηκε
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πανηγύρισαν χθες μια ακόμη ιστορική στιγμή στην κούρσα κατάκτησης του Διαστήματος. Αμερικανική εταιρία έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρία που με τη στήριξη της NASA προσσελήνωσε με επιτυχία τον «Οδυσσέα» («Odysseus»), ένα μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος κοντά στον νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης.
Από το 1972, όταν έκλεισε η εποχή των επανδρωμένων αποστολών Apollo, οι ΗΠΑ επιστρέφουν για πρώτη φορά στη Σελήνη για να προετοιμάσουν το έδαφος για τη νέα σειρά επανδρωμένων αποστολών από το 2026.
«Πρόκειται για θρίαμβο. Ο “Οδυσσέας” κατέκτησε το φεγγάρι. Είναι ένα τεράστιο άλμα μπροστά για όλη την ανθρωπότητα», ανακοίνωσε ενθουσιασμένος ο Μπιλ Νέλσον, διοικητής της NASA. Η Υπηρεσία αγκάλιασε και χρηματοδότησε το εγχείρημα.
Στόχος να κατασκευάσει στόλο εμπορικών ρομποτικών συσκευών για να εξερευνηθεί η Σελήνη και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή αστροναυτών στο έδαφός της και αποστολών μέχρι τον πλανήτη Αρη.
(με πληροφορίες από eleftherostypos. gr/ photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Λαβρόφ: Όποιος καταρρίψει οτιδήποτε πάνω από εδάφη μας θα το μετανιώσει, video
- Δήλωση πολιτικού για το κλίμα: «Όποιος δεν προσαρμόζεται μάλλον έχει έναν αυτισμό», video
- Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
- Ρωσία κατά Ισραήλ: «Επιδιώκει να ανατινάξει τη Μέση Ανατολή»
- Μιλάνε για… «glitch στο Μάτριξ» μετά από αυτό το ΒΙΝΤΕΟ από τη Μόσχα
- Χάος στην Ινδία: Ποδοπατήθηκαν σε προεκλογική συγκέντρωση – Τουλάχιστον 31 νεκροί, vid
- Ψάρια σκαρφαλώνουν σε καταρράκτες σαν δεινοί αναρριχητές σε πρωτοφανές βίντεο!
- Ο Λαβρόφ βγάζει… HOAX τη Δύση στον ΟΗΕ: Λέτε ψέματα για να φτωχοποιείτε τους λαούς σας – Video
- Μήλο: Ρίχνει πίεση και χοληστερόλη – Τα εκπληκτικά οφέλη του για την υγεία!
- Δεν θα πιστεύετε πώς ένα μπαλάκι τένις βοηθάει στην καθαριότητα της κουζίνας
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΑΙΡΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

ΑΝΕΡΓΙΑ

ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΓΙΟΡΤΗ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΒΡΟΧΕΣ
