• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Θεός του Χάους»: Ο τεράστιος αστεροειδής που θα περάσει αύριο από τη Γη (vid)

«Θεός του Χάους»: Ο τεράστιος αστεροειδής που θα περάσει αύριο από τη Γη (vid)

God of Chaos
Ένας τεράστιος αστεροειδής που πήρε το όνομά του από τον Αρχαίο Αιγυπτιακό Θεό του «Χάους» μας έλειπε μόνο κι έρχεται κι αυτός.

Θα είναι ορατός αυτήν την εβδομάδα, αφού θα περάσει από τη Γη, αλλά σε ασφαλή απόσταση.

Ο διαστημικός βράχος Apophis, όπως τον αναφέρουν οι επιστήμονες, θα έρθει σε απόσταση 10.471.577 μιλίων από τη Γη, θα μας ξεπεράσει λίγο μετά τη 1 π.μ. το Σάββατο (6/3).

Όσον αφορά την πιθανότητα σύγκρουσης, οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού ο αστεροειδής θα πετάξει πολύ μακριά και συγκεκριμένα, περίπου 43 φορές την απόσταση από τον πλανήτη μας έως το φεγγάρι.

Ωστόσο ο συγκεκριμένος αστεροειδής θα είναι ορατός από τα τηλεσκόπια και θα βρίσκεται επίσης εντός της εμβέλειας ραντάρ, όπως αναφέρει το gazzetta.gr.

«Με ένα τηλεσκόπιο υψηλών προδιαγραφών μπορείτε να το παρακολουθήσετε καθώς κινείται με ασφάλεια», αναφέρει το Space.com.

Μάλιστα εκτός από «Θεός του Χάους», αναφέρεται και ως «ο πιο διάσημος αστεροειδής του ηλιακού μας συστήματος».

Τι γνωρίζουμε για τον αστεροειδή «Θεό του Χάους»

Όπως αναφέρει το gazzetta.gr, o αστεροειδής αυτός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2004 από τους αστρονόμους Roy Tucker, David Tholen και Fabrizio Bernardi στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Kitt Peak στο Tucson της Αριζόνα.

Έχει πλάτος 1.120 πόδια (340 μέτρα), το οποίο αντιστοιχεί σε τρία γήπεδα ποδοσφαίρου, και έχει χαρακτηριστεί ως «δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής» από το Κέντρο Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.

Εμπειρογνώμονες στο Goldstone Deep Space Communications Complex της NASA στην Καλιφόρνια παρατηρούν τον αστεροειδή από τις 3 Μαρτίου και θα συνεχίσουν να τον παρακολουθούν μέχρι τις 14 Μαρτίου.

Πρόκειται να περάσει ξανά από τη Γη τον Απρίλιο του 2029, όταν και θα έρθει πολύ πιο κοντά στον πλανήτη μας πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι ορατός με γυμνό μάτι.

Οι επιστήμονες φοβόντουσαν αρχικά ότι θα χτυπήσει τη Γη εκείνο το έτος χάρη στους αρχικούς υπολογισμούς, αλλά ευτυχώς η NASA απέκλεισε αυτήν την πιθανότητα.

photo video screenshot