Τεράστιος κομήτης εμφανίζει λάμψεις τις τελευταίες νύχτες που μοιάζουν με… κέρατα

Ένας τεράστιος κομήτης στο μέγεθος του κομήτη του Halley έχει παρατηρηθεί πέντε φορές να αυξάνει τη φωτεινότητά του τις τελευταίες νύχτες, δημιουργώντας απροσδόκητα «κέρατα» γύρω από τον πυρήνα του.

Κάποιοι έχουν υποθέσει ότι το σχήμα του πετάλου του το κάνει να μοιάζει με το διαστημόπλοιο Millennium Falcon στο Star Wars.

Ο κομήτης 12P/Pons-Brooks περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο κάθε 71 χρόνια, αλλά στη συνέχεια θα πλησιάσει πιο κοντά στον ήλιο στις 21 Απριλίου 2024 και θα γίνει πιο φωτεινός στον νυχτερινό ουρανό της Γης στις 2 Ιουνίου 2024.

Προβλέπεται ότι θα φτάσει σε μέγεθος +4,7, επομένως θα είναι δυνητικά ορατό με γυμνό μάτι τη νύχτα τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024.

Κομήτης σε ξέσπασμα


Στις 19 Ιουλίου 2023, το Pons-Brooks εθεάθη για πρώτη φορά να φωτίζεται δραστικά από τον Elek Tamás στο Ουγγρικό Αστεροσκοπείο Harsona, σύμφωνα με το Sky and Telescope . Ήταν πέντε φορές πιο φωτεινό από το αναμενόμενο -μέγεθος 16,6 αντί για μέγεθος 11,6- υποδηλώνοντας ένα ξέσπασμα.


Ο κομήτης μεγαλώνει “κέρατα”


Από το ξέσπασμα, ο Pons-Brooks παίρνει ένα ασυνήθιστο σχήμα. Από τις 22 Ιουλίου, ο κομήτης απεικονίστηκε με ένα ζευγάρι «κέρατα» να προεξέχουν από την ασαφή περιοχή γύρω από τον πυρήνα του κομήτη.

Τα κέρατα θα μπορούσαν να προκληθούν από τον πυρήνα του κομήτη που εμποδίζει τη θέα της ουράς του, από την προοπτική της Γης.

Το Pons-Brooks βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αστερισμό του Δράκου «ο Δράκος» στον βόρειο ουρανό. Παρά την τεράστια αύξηση της φωτεινότητας, το Pons-Brooks παραμένει σε μέγεθος 11,6º πολύ αμυδρό για να το δει κανείς με γυμνό μάτι ή κιάλια.

Προς το παρόν απαιτεί ένα τηλεσκόπιο έξι ιντσών για να το δει κάποιος καθαρά. Ωστόσο, μόλις την περασμένη εβδομάδα χρειαζόταν για να το δει κάποιος ένα τηλεσκόπιο οκτώ ιντσών.


Τελευταία φορά που εμφανίστηκε ως αντικείμενο ορατό με γυμνό μάτι, ήταν το 1954. Τότε ο Pons-Brooks περιγραφόταν από τους αστρονόμους ως «κομήτης τύπου Halley», επειδή η 71χρονη τροχιά του γύρω από τον ήλιο τον τοποθετεί στην ίδια κατηγορία (ο κομήτης του Halley χρειάζεται 75-76 χρόνια για να περιφέρεται γύρω από τον ήλιο). Άλλοι κομήτες χρειάζονται πολλές χιλιάδες χρόνια για να περιφερθούν γύρω από τον ήλιο.

Ανακαλύφθηκε το 1812 από τον Jean Louis Pons στη Γαλλία και επιβεβαιώθηκε το 1883 στην Αμερική από τον William R. Brooks, εξ ου και το όνομα.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί