«Τεράστιο Άλμα»: Η NASA δοκιμάζει επιτυχώς τρισδιάστατη εκτύπωση κινητήρα πυραύλων

Η NASA συνεχίζει να δοκιμάζει και να αναπτύσσει νέους κινητήρες και διαστημικά οχήματα. Και δοκίμασε με επιτυχία έναν 3D-εκτυπωμένο κινητήρα την Τετάρτη (20 Δεκεμβρίου).

Το καινοτόμο σύστημα πρόωσης ονομάζεται Rotating Detonation Rocket Engine (RDRE).


«Το φθινόπωρο του 2023», όπως το έθεσε η NASA, το RDRE δοκιμάστηκε στο Marshall Space Flight Center του οργανισμού στο Huntsville της Αλαμπάμα. Ο κινητήρας ολοκλήρωσε επιτυχώς μια «δοκιμή καυτής φωτιάς» διάρκειας 251 δευτερολέπτων, είπε η NASA. Ο κινητήρας παρήγαγε περισσότερα από 5800 λίβρες ώσης.

Ένα τέτοιο παρατεταμένο κάψιμο πυραύλων είναι παρόμοιο με αυτό που απαιτείται για την προσεδάφιση ή ακόμα και για ένα κάψιμε στο βαθύ διάστημα που θα έστελνε έναν πύραυλο, ας πούμε, από τη Σελήνη στον Άρη, σύμφωνα με τον Thomas Teasley, μηχανικό συσκευών καύσης Marshall όπως αναφέρεται από τη NASA. Ο Teasley είναι επικεφαλής της προσπάθειας δοκιμών RDRE στο κέντρο.

Ένα «τεράστιο άλμα»


«Το RDRE επιτρέπει ένα τεράστιο άλμα στην αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού», είπε. «Δείχνει ότι είμαστε πιο κοντά στην κατασκευή ελαφρών συστημάτων πρόωσης που θα μας επιτρέψουν να στείλουμε περισσότερη μάζα και ωφέλιμο φορτίο περαιτέρω στο βαθύ διάστημα, ένα κρίσιμο συστατικό για την στρατηγική από το Φεγγάρι προς τον Άρη της NASA».

Η πρώτη δοκιμή θερμής πυρκαγιάς του RDRE πραγματοποιήθηκε στο κέντρο το καλοκαίρι του 2022. Για αυτό, η NASA συνεργάστηκε με την In Space LLC και το Πανεπιστήμιο Purdue. Σε αυτή τη δοκιμή παρήχθησαν περισσότερες από 4000 λίβρες ώθησης για σχεδόν ένα λεπτό.

Ο Teasly είπε ότι ο πρωταρχικός στόχος της τελευταίας δοκιμής ήταν να αποκτήσει καλύτερη κατανόηση σχετικά με τον τρόπο κλιμάκωσης του καυστήρα για διαφορετικές κατηγορίες ώσης, «υποστηρίζοντας συστήματα κινητήρα όλων των τύπων και μεγιστοποιώντας την ποικιλία των αποστολών που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει». Αυτές οι αποστολές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη χρήση μηχανημάτων από μηχανήματα προσγείωσης έως κινητήρες ανώτερου σταδίου και υπερηχητικής οπισθοκίνησης.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί