Βιοπληροφορική: Μπορούμε να παρέμβουμε στο DNA μας και να κάνουμε αλλαγές; (ΒΙΝΤΕΟ)

Καλεσμένη στην εκπομπή Citizen One βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 8 Νοεμβρίου η καθηγήτρια Βιοπληροφορικής,

Άρτεμις Χατζηγεωργίου, όπου μίλησε για την επιστήμη της και πώς αυτή εξελίσσεται και τι μπορεί να προσφέρει στην παγκόσμια γνώση σχετικά με τον άνθρωπο και τη φύση.

Η μεγάλη τομή που έγινε στην επιστήμη της βιοπληροφορικής είναι το γεγονός ότι μέσω της μελέτης των γονιδίων μπορείς να βρεις τι προδιαθέσεις έχουμε ως προς τις ασθένειες. «Διαβάζοντας το DNA και βλέποντας τι προδιαθέσεις έχουμε θα μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας», είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Όσον αφορά τη θνητότητα και αν αυτή η καινοτομία θα επηρεάσει τη διάρκεια ζωής, η κα. Χατζηγεωργίου υποστήριξε πως κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί, καθώς «όσο μεγαλώνουμε είναι πιο δύσκολο να επιδιορθώνουμε τις βλάβες και αυτό είναι το γήρας. Συν αυτοίς, όσο πολλαπλασιάζεται το κύτταρο μικραίνει στις άκρες του και αυτό σημαίνει ότι πεθαίνει» και πρόσθεσε πως «θα ήταν ενάντια της ίδιας μας της φύσης, είναι τόσο εξισορροπημένος ο οργανισμός που αν προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε θα αλλάξει κάτι άλλο. Είναι πολύ δύσκολο να επηρεάσεις κάτι τόσο βασικό όσο η διάρκεια της ζωής». Ωστόσο, όσο παρακολουθούμε τα κύτταρα πριν εμφανιστεί η νόσος, αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιαστούν ασθένειες ή να προληφθούν.

Η κα. Χατζηγεωργίου εξέπληξε λέγοντας πως τα γονιδιακά δεδομένα είναι πολύ περισσότερα από τα αστρονομικά. Τα δεδομένα αυτά είναι ανώνυμα και χρησιμοποιούνται από ιδρύματα και οργανισμούς αποκλειστικά και μόνο με την επίδειξη της εκάστοτε ταυτότητας.

Τέλος, ερωτηθείσα για το εάν πιστεύει στο Θεό, η καθηγήτρια απάντησε πως «η φύση είναι καλή, η εξέλιξη είναι πολύ ωραία ιστορία, πρέπει να δείχνουμε σεβασμό σε αυτήν».

Σχόλιο El.gr: Εννοείται πως στο βίντεο αυτό απλά δίνεται μια άποψη, όχι η αλήθεια για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...