Πρόκειται για το ακριβέστερο αλγοριθμικό εργαλείο που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα στο πεδίο της εγκληματολογίας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου, με επικεφαλής τον Ισάνου Τσατοπανταγιάϊ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Human Behaviour», ανέφεραν ότι το «έξυπνο» μοντέλο τους μπορεί, βασισμένο στα ιστορικά δεδομένα, να προβλέψει με αρκετή ακρίβεια την πιθανότητα συγκεκριμένων εγκλημάτων σε επιμέρους περιοχές μίας μεγάλης πόλης.
«Αν τροφοδοτήσεις το μοντέλο με δεδομένα που συνέβησαν στο παρελθόν, θα σου πει τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Δεν είναι μαγικό, έχει περιορισμούς, αλλά επιβεβαιώσαμε ότι δουλεύει πραγματικά καλά. Μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει και ως εργαλείο προσομοίωσης για να δει τι θα συμβεί εάν το έγκλημα αυξηθεί σε μία περιοχή της πόλης ή εάν αυξηθούν οι διαθέσιμες αστυνομικές δυνάμεις σε μία άλλη περιοχή», δήλωσε ο Τσατοπανταγιάϊ.
Οι αστυνομικές Αρχές και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες σε διάφορες χώρες κάνουν ολοένα συχνότερα χρήση «έξυπνων» τεχνολογιών πρόβλεψης. Από την άλλη πλευρά, τέτοια συστήματα με ειδικούς εγκληματολογικούς αλγόριθμους έχουν επικριθεί ότι μπορεί να διαιωνίζουν ρατσιστικές και άλλες προκαταλήψεις.
Κάτι που -εν προκειμένω- αρνούνται οι ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το σύστημά τους, το οποίο δοκιμάστηκε σε οκτώ αμερικανικές πόλεις, θα βοηθήσει την αστυνομία να κατανείμει πιο σωστά το δυναμικό της και να μη βρίσκεται συχνά προ εκπλήξεων.
(απε-μπε φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΕΚΤ: Έρχονται νέα «αντίστροφα στρες τεστ» στις τράπεζες για τους γεωπολιτικούς κινδύνους
- Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ: Αστυνομικός σώζει τη ζωή βρέφους στο δρόμο
- Κρήτη: Σύλληψη 45χρονου για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και εργασιακή εκμετάλλευση
- ΑΣΕΠ: Προσωρινά αποτελέσματα για 2.217 θέσεις σε φορείς του Δημοσίου (8Κ/2024)
- Συμβολικό κλείσιμο των δήμων όλης της χώρας από την ΚΕΔΕ στις 16/12, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού
- Δωρεάν εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το ΕΒΕΑ και το ΕΚΠΑ
- Θεοδωρικάκος: Συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους στις ΗΠΑ
- Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Στις 9/2 εκδηλώσεις στο Παρίσι και σε όλο τον κόσμο
- Κρήτη: Ο Δήμος Αμαρίου συμμετέχει στην Πανελλαδική Κινητοποίηση της ΚΕΔΕ την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου
- Βήματα επαναπροσέγγισης των ΗΠΑ και με τη Λευκορωσία, vid









