Το πρώτο αμφίβιο drone (vid)

Ονομάζεται MEDUSA (Multi-Environment Dual robot for Underwater Sample Acquisition) και είναι ένα drone που μπορεί να προσθαλασσώνεται.

Το MEDUSA κατασκεύασαν ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθεί σε επιστημονικά προγράμματα. Το drone θα ακουμπά την επιφάνεια της θάλασσας και θα μπορεί με τα όργανα και τους μηχανισμούς που θα είναι εγκατεστημένα σε αυτό να συλλέγει δείγματα από το σημείο που βρίσκεται ή να συλλέγει διαφόρων ειδών δεδομένα.

Στις δοκιμές που έχουν γίνει το drone έχει χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει σε νερά λιμνών άλγη και άλλους μικροοργανισμούς που μπορεί να αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Σε επόμενο στάδιο το MEDUSA θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρατηρήσεις και συλλογή κλιματικών δεδομένων όπως τις μεταβολές θερμοκρασίες στις θάλασσες της Αρκτικής.

«Έχουμε πολλά να μάθουμε από το νερό της Γης. Παρακολουθώντας τις οικολογικές παραμέτρους μπορούμε να εντοπίσουμε τις μεταβολές και να κατανοήσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του νερού και την υγεία των οικοσυστημάτων σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Η μοναδική ικανότητα του MEDUSA να προσεγγίζει δυσπρόσιτα σημεία και να συλλέγει δείγματα νερού και θαλάσσια δεδομένα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει κλιματικά σε δύσκολα προσεγγίσιμες περιοχές όπως αυτές της Αρκτικής» αναφέρει ο Μίρκο Κόβατς, καθηγητής αεροναυτικής στο Imperial College.

naftemporiki/ photo vid scr

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.