«Το μετασύμπαν θα οδηγήσει στην απομόνωση», προειδοποιεί ο δημιουργός του PlayStation

Για τον κίνδυνο απομόνωσης που ελλοχεύει με το μετασύμπαν (metaverse) προειδοποίησε, την Πέμπτη (20/01), ο δημιουργός του PlayStation, Κεν Κουταράγκι, και τάχθηκε εναντίον των «ενοχλητικών» –όπως είπε– συσκευών εικονικής πραγματικότητας.

Ο δημιουργός του PlayStation, Κεν Κουταράγκι, απέρριψε την ιδέα του εικονικού μετασύμπαντος (metaverse) ως το επόμενο μεγάλο στοίχημα στη βιομηχανία της τεχνολογίας, τονίζοντας την Πέμπτη (20/01) πως «θα οδηγήσει στην απομόνωση».

Συγκεκριμένα, ο Κεν Κουταράγκι, πρώην στέλεχος της Sony που μερικές φορές αναφέρεται ως ο «πατέρας του PlayStation», σε σχετικές δηλώσεις στο Bloomberg, ανέφερε πως «δεν βλέπει τον λόγο για το metaverse» εξαιτίας της απομόνωσης που θα επιφέρει από τον πραγματικό κόσμο.

Μάλιστα, ο 71χρονος που πλέον είναι επικεφαλής startup εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε: «Το να βρίσκεσαι στον πραγματικό κόσμο είναι πολύ σημαντικό, αλλά το μετασύμπαν σχετίζεται με το να γίνει σχεδόν πραγματικός ο εικονικός κόσμος και δεν βλέπω το νόημα γι’ αυτό. […] Θα προτιμούσατε να είστε ένα γυαλιστερό avatar αντί για τον πραγματικό σας εαυτό; Αυτό ουσιαστικά δεν διαφέρει από κάποιους ιστότοπους ανταλλαγής μηνυμάτων».

Αντίθετα, ο Κεν Κουταράγκι είπε ότι η «αποστολή της ζωής» του ήταν να συνδυάσει τους δύο κόσμους με έναν τρόπο, που δεν θα είχε gadgets παρόμοια με τα ολογράμματα που εμφανίζονται στο «Star Wars».Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι η ανάπτυξη ρομπότ και αισθητήρων της εταιρείας Ascent για τη συλλογή οπτικών δεδομένων από τον πραγματικό κόσμο ήταν προσανατολισμένη προς αυτόν τον στόχο. Πάντως, αυτή η τοποθέτηση έρχεται σε μια εποχή που μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η μητρική εταιρεία του Facebook, δηλαδή η Meta, αλλά και η Microsoft, η Apple, ακόμα και το τμήμα PlayStation της Sony, βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για να αναδείξουν συσκευές εικονικής πραγματικότητας στην αναδυόμενη αγορά.

Παράλληλα, άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η Nike και η Adidas, αλλά και έμποροι λιανικής όπως η Walmart φέρεται να εξερευνούν, επίσης, δρόμους για εικονικό εμπόριο. Ωστόσο, ο Κεν Κουταράγκι είπε ότι «δεν μπορεί να συμφωνήσει» με την ανάγκη για «απλώς ενοχλητικές» συσκευές εικονικής πραγματικότητας, αναφέροντας ότι αυτές «θα σε απομόνωναν από τον πραγματικό κόσμο».

Εκτός από τη χρήση των ρομπότ του για να δημιουργήσει μια «επανάσταση στο ηλεκτρονικό εμπόριο», ο ίδιος δήλωσε ότι ελπίζει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να αναδημιουργήσει χώρους συνάντησης στον πραγματικό κόσμο που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να κοινωνικοποιούνται εξ αποστάσεως, χωρίς να χρειάζονται συσκευές εικονικής πραγματικότητας.

(sputniknews. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί