Το γράψιμο και η αποστολή μηνυμάτων από το κινητό τηλέφωνο (texting),
είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα που αποσπά περισσότερο την προσοχή ενός πεζού, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του, ιδίως όταν διασχίζει ένα δρόμο, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ό,τι να μιλάει ο πεζός στο τηλέφωνο του ή να ακούει μουσική από ακουστικά στο κεφάλι του.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Τζεφ Κέιρντ του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στην Αλμπέρτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Injury Prevention» (Πρόληψη Τραυματισμών), αξιολόγησαν στοιχεία από 22 έρευνες που αφορούσαν την ασφάλεια των πεζών.
Κάθε χρόνο περίπου 270.000 πεζοί πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αποτελεί σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των θυμάτων από τροχαία. Η αφηρημάδα και η απόσπαση της προσοχής των πεζών, οι οποίοι δεν κοιτάζουν αριστερά-δεξιά όταν διασχίζουν ένα δρόμο, αποτελεί τον βασικό παράγοντα κινδύνου.
Η μελέτη δείχνει ότι η ακρόαση μουσικής από τα ακουστικά δεν αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος για τον πεζό, η συνομιλία στο τηλέφωνο αυξάνει ελαφρά τον κίνδυνο, ενώ το γράψιμο μηνυμάτων είναι σαφώς η πιο επικίνδυνη συμπεριφορά, αυξάνοντας τον κίνδυνο όχι μόνο σύγκρουσης με άλλο πεζό, αλλά – ακόμη χειρότερα- με όχημα.
Η έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό των αφηρημένων πεζών κυμαίνεται από 12% έως 45%, δηλαδή μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, κάτι που πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους οι οδηγοί των οχημάτων.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://injuryprevention.bmj.com/content/early/2020/01/05/injuryprev-2019-043426
Παύλος Δρακόπουλος ΑΜΕ ΜΠΕ
photo:pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Ένας ακόμη μεθυσμένος οδηγός ενεπλάκη σε τροχαίο
- Θεσσαλονίκη: Καταδίκη 47χρονου για κακοποίηση ΑμεΑ, απηλλάγη λόγω αμφιβολιών ιερέας
- Θεσσαλονίκη: 32% άνοδος στις αεροπορικές αφίξεις από 11 ευρωπαϊκές αγορές-στόχους της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας
- Τα «παντοτινά χημικά» επιταχύνουν τη βιολογική γήρανση στους άνδρες μέσης ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα
- Καταγγελία Κυρανάκη για δολιοφθορά: «Δύο μέρες πριν την επέτειο των Τεμπών ήθελαν νεκρούς» – ΦΩΤΟ
- Γκόρντο και Φλοράνς: Οι πρώτες αρκούδες που ταξίδεψαν αεροπορικώς από την Αργεντινή στη Βουλγαρία
- Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 2 μαθήτριες μετά από κατανάλωση αλκοόλ – Συνελήφθη υπάλληλος καταστήματος ψιλικών
- Ρούμπιο: Είμαστε η μόνη οντότητα στον πλανήτη που έφερε σε κοντά τις Ρωσία και Ουκρανία, vid
- Καρδίτσα: Το πάρκο που αποτελεί διαχρονικό σήμα-κατατεθέν της πόλης
- Viral ο παγωμένος ιαπωνικός καφές! Πίνεις πάγο…ή καφέ; ΒΙΝΤΕΟ









