Οι ερευνητές σημειώνουν διαρκή πρόοδο πάνω στον συγκεκριμένο τομέα και τα αποτελέσματα των μελετών τους αναφέρει το enallaktikidrasi.gr.
Μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη
Πρόσφατα, μάλιστα, ερευνητές από τις ΗΠΑ κατάφεραν να θέσουν τα θεμέλια για μια νέα εποχή στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς υπήρξαν οι δημιουργοί ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που επιτυγχάνει την αποκωδικοποίηση της νευρωνικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, μεταφράζοντας τις προτάσεις σε πραγματικό χρόνο.
Το γεγονός αυτό αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, αν σκεφτούμε ότι μέχρι σήμερα οι διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής είχαν φτωχά αποτελέσματα στην παραγωγή τεχνητής ομιλίας μέσα από την αποκωδικοποίηση της σκέψης που μαρτυρά η εγκεφαλική δραστηριότητα. Επίσης, μέχρι σήμερα είχαν διαβαστεί μόνο λέξεις και όχι ολόκληρες προτάσεις.
Η μελέτη και τα αποτελέσματά της
Για την πραγματοποίηση της μελέτης, οι ερευνητές χρειάστηκαν τέσσερις εθελοντές στους οποίους, αφού εμφύτευσαν ηλεκτρόδια καταγραφής της νευρωνικής δραστηριότητας, ζήτησαν να διαβάσουν φωναχτά προτάσεις κειμένων. Το αποτέλεσμα ήταν η εκπαίδευση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης στη συσχέτιση των νευρικών σημάτων με την ομιλία και τα συστατικά της λέξης. Επόμενο στάδιο της εκπαίδευσης της τεχνητής νοημοσύνης υπήρξε η χρήση των λέξεων με τρόπο που οδηγούσε στη δημιουργία προτάσεων.
Η δημοσίευση φιλοξενήθηκε στο περιοδικό «Nature Neuroscience» από τους ερευνητές, με επικεφαλής τους Τζόζεφ Μέικιν και Εντουαρντ Τσανγκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο. Ουσιαστικά, οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της μηχανικής μετάφρασης ήταν αυτές που άνοιξαν τον δρόμο στους ερευνητές για την εκπαίδευση των τεχνητών νευρωνικών δικτύων.
Η ακρίβεια του νέου συστήματος
Η ακρίβεια του αλγορίθμου είναι πολύ μεγάλη, καθώς παρατηρείται μόνο ένα μικρό ποσοστό σφάλματος (περίπου στο 3%). Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος, μάλιστα, δεν υστερεί καθόλου σε αξιοπιστία από τα γνωστά μας «έξυπνα» υπολογιστικά συστήματα, που μετατρέπουν αυτόματα την ομιλία σε γραπτό κείμενο. Ασφαλώς υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης του συστήματος, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι ερευνητές. Μια αδυναμία του είναι πως μέχρι στιγμής αδυνατεί να υπερβεί τις 30 ως 50 προτάσεις με βάση ένα λεξιλόγιο έως 250 λέξεις.
Εάν η τεχνητή νοημοσύνη φτάσει στο σημείο να μεταφράζει σε προτάσεις τη νευρωνική δραστηριότητα ακόμη και της σκέψης των ανθρώπων, τότε αναμφισβήτητα θα είμαστε μάρτυρες μιας εκπληκτικής ανακάλυψης, που θα σηματοδοτήσει αρκετές αλλαγές στον κόσμο όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα.
photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Γερμανία: Οι εργαζόμενοι στα τοπικά δημόσια ΜΜΜ πραγματοποιούν 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο
- Ο Μαντς Μίκελσεν στο καστ της νέας ταινίας του Μάρτιν Σκορσέζε «What Happens at Night»
- Αναβαθμίζεται ποιοτικά το συσσίτιο των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αύξηση του χρηματικού αντιτίμου τροφοδοσίας
- Τι συμβαίνει με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Γαλλία;
- Έγραψε ιστορία ο ΛεΜπρόν Τζέιμς: Ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που κατάφερε κάτι τέτοιο, vid
- Παναθηναϊκός: Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο ο 18χρονος Βραζιλιάνος Κλέο Κάουα
- Την Πέμπτη απολογείται ο 46χρονος που κατηγορείται ότι πυροβόλησε 4 ανήλικους στο Αίγιο
- Μακρόν για Ουκρανία: Η παράδοση στρατιωτικού υλικού και η εκπαίδευση θα συνεχιστούν
- Ανησυχία στην Ρωσία! Ζητούν έρευνα για το αν Βρετανοί και Γάλλοι θέλουν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία
- Σύρος: Το Καρναβάλι μέρος της στρατηγικής του Δήμου για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου









