Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί ακόμη να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με δημοσίευμα δυο ισραηλινών ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο ο στρατός του Ισραήλ βασιστηκε σε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) για να προσδιοριστούν δεκάδες χιλιάδες στόχοι βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη επαληθεύσει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος των +972 Magazine και Local Call, είπε ο κ. Κέρμπι.
Το ρεπορτάζ επικαλείται έξι αξιωματικούς των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι ενεπλάκησαν στη δημιουργία ή τη χρήση του προγράμματος, του «Lavender» («Λεβάντα»).
Εξηγεί πως ο ισραηλινός στρατός όρισε δεκάδες χιλιάδες στόχους με το πρόγραμμα ΤΝ, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.
Ως και 37.000 Παλαιστίνιοι θεωρήθηκαν εξτρεμιστές ή δυνητικά εξτρεμιστές και προγράφτηκαν, εξηγεί.
Ο ισραηλινός στρατός αρνείται πως βασίστηκε σε πρόγραμμα ΤΝ για να ορίσει τους στόχους των βομβαρδισμών του.
Επέμεινε, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, πως «δεν χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να αναγνωρίζει τρομοκράτες ή να προσπαθεί να προβλέψει αν κάποιος είναι τρομοκράτης», προσθέτοντας πως «τα συστήματα πληροφορικής είναι απλά εργαλεία των αναλυτών στη διαδικασία αναγνώρισης των στόχων».
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, προβλέπεται πως αναλυτές κάνουν με ανεξάρτητο τρόπο εξέταση των δεδομένων για να επαληθεύσουν αν οι στόχοι που αναγνωρίζονται εκπληρώνουν τα κριτήρια.
Ωστόσο πηγή του περιοδικού επέμεινε στο ότι το προσωπικό απλά βάζει «σφραγίδα» στα αποτελέσματα της στοχοποίησης από το πρόγραμμα ΤΝ, εξηγώντας πως συνήθως κάποιος ασχολείται με τον στόχο «κάπου 20 δευτερόλεπτα» απλά για «να σιγουρευτεί ότι πρόκειται για άνδρα», παρότι το πρόγραμμα είναι «γνωστό πως κάνει ‘λάθη’» που φθάνουν ως και «το 10% των περιπτώσεων». Οι στόχοι βομβαρδίζονταν συστηματικά «ενώ βρίσκονταν σπίτια τους», κάτι που ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε θανάτους αμάχων, συμπλήρωσε.
Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ της αμερικανικής προεδρίας Κέρμπι είπε εξάλλου στο CNN, ερωτηθείς σχετικά, πως θεωρεί «ευπρόσδεκτη» εξέλιξη το άνοιγμα του σημείου διέλευσης Έρετς για την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στον παλαιστινιακό θύλακο.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κακοκαιρία Byron: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σχεδόν σε όλη την Αττική
- «Παγωμένη» η διεθνιστική Ευρώπη μετά την αλλαγή που γνωστοποίησε η κυβέρνηση Τραμπ – Τι σχολιάζεται
- Κλήρωση Μουντιάλ 2026: Αυτοί είναι οι δώδεκα όμιλοι του παγκοσμίου κυπέλλου
- Αίγιο: Άνοιξε ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Κορίνθου
- Τo Μετρό Θεσσαλονίκης επιστρέφει τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου – Αναλυτικά το πρόγραμμα λειτουργίας του
- Ο Καντίροφ φέρεται να δήλωσε πως ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε το Γκρόζνι
- Ιταλία: Δολοφόνησε τον γείτονά του, που προσπαθούσε να του γκρεμίσει το σπίτι – Τον αθώωσε το δικαστήριο
- “Βραβείο ειρήνης” στον Τραμπ από τη FIFA: Παραβρέθηκε στην κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, vid
- Χαμός με το πρόστιμο της ΕΕ στο X! Ρούμπιο: «Η εποχή της λογοκρισίας των Αμερικανών στο διαδίκτυο έχει τελειώσει»
- Νεαρά μυρμήγκια ικετεύουν να τα σκοτώσουν όταν είναι άρρωστα – Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη









