Οι φαν του όμως μπορούν να τον ακούσουν να τραγουδά ένα νέο τραγούδι! Κι αυτό, χάρη σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, που χρησιμοποιήθηκε για να αναδημιουργήσει τη φωνή του.
Το σύστημα αυτό, λέγεται SVS (Singing Voice Synthesis) και «έμαθε» 20 τραγούδια του Κιμ με βάση «εκπαίδευση» σε πάνω από 700 κορεατικά τραγούδια, έτσι ώστε να αποκτήσει επίπεδο ακριβείας, που του επιτρέπει να μιμηθεί ένα νέο τραγούδι στο ύφος και το στυλ του Κιμ, σύμφωνα με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Supertone, που αναδημιούργησε τη φωνή του νεκρού τραγουδιστή.
Στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής που θα προβαλλόταν την Παρασκευή από τον νοτιοκορεατικό σταθμό SBS (Competition of the Century: AI vs Human), η φωνή του τραγουδιστή χρησιμοποιείται για να τραγουδήσει μια μπαλάντα του 2002 που είχε βγάλει ο διάσημος τραγουδιστής Κιμ Μπουμ-σου.
«Αυτό που μας ενδιέφερε και μας προβλημάτιζε πιο πολύ ήταν η άδεια της οικογένειας του Κιμ» είπε η Κιμ Μιν-τζι, ένας από τους παραγωγούς της εκπομπής.
«Μα όταν παίξαμε το ηχητικό ΑΙ στην οικογένειά του, ήταν πολύ χαρούμενοι. Στην αρχή ανησυχούσαν, μα αφού άκουσαν το αποτέλεσμα, είπαν πως ήταν σαν να επέστρεψε ζωντανός ο Κιμ Κουάνγκ-σεόκ» πρόσθεσε.
Σημαντικό επίσης ήταν η φωνή και η εκτέλεση να περιλαμβάνουν επαρκές συναίσθημα, τόνισε ο Ναμ Σανγκ-μουν, επικεφαλής παραγωγός της εκπομπής. «Έχει να κάνει με το να τραγουδάς ένα τραγούδι με συναισθήματα. Και η κάθε νότα θα έπρεπε να συνδέεται φυσικά, ώστε να μπορούν να μεταδοθούν συναισθήματα, που είναι το βασικό σημείο της τεχνολογίας. Οι developers εκπαίδευσαν την ΑΙ να μιμείται ακριβώς τα ανθρώπινα φωνητικά όργανα» είπε ο Ναμ.
Οι παραγωγοί τόνισαν πως οι φόβοι για την ΑΙ, ως προς ζητήματα copyright και ηθικής, θα έπρεπε να ληφθούν σοβαρά, αλλά δεν θα έπρεπε να επισκιάζουν το πεδίο στο σύνολό του.
«Δεν θα έπρεπε να δούμε την ΑΙ μόνο σε κατηγορία copyright, μα επίσης να σκεφτούμε τρόπους να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ΑΙ, ως εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους και να μας κάνει χαρούμενους» σημείωσε ο Ναμ.
Όλα τα βλέπουμε πολύ χαρούμενα, καθώς φαίνεται, αλλά στο τέλος θα δούμε τα αποτελέσματα της εισβολής της ΑΙ στη ζωή μας.
με πληροφορίες naftemporiki/ photo pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά
- Χάος στο Μεξικό μετά την εξόντωση αρχηγού των καρτέλ – Ο στρατός στους δρόμους, vid
- Συναγερμός στον Έβρο – Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί, έσπασαν αναχώματα σε Κορνοφωλιά και Αμόριο
- Πάτρα: Πάνω από 50.000 καρναβαλιστές πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης για πάνω από πέντε ώρες
- ΗΠΑ: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης
- Σπάτα: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε χώρο επιχείρησης με αθλητικά είδη
- Κατάρρευση πατώματος σε ταβέρνα στην Κομοτηνή: Ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα οι ιδιοκτήτες
- Σοκ στη Βρετανία – Γυναίκα έχασε τα 4 άκρα της επειδή ο σκύλος της έγλειψε μια μικρή πληγή
- Η Αθήνα «χόρεψε» στους ρυθμούς του καρναβαλιού
- Ξεκινούν στη Νίσυρο οι εργασίες εκσυγχρονισμού τριών μονάδων αφαλάτωσης









