Σύνοδο για τους «κινδύνους της ΑΙ» ζητάει ο Λευκός Οίκος! Τι μας ετοιμάζουν;;

Ο Λευκός Οίκος έχει προσκαλέσει σήμερα τους επικεφαλής πολύ προχωρημένων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) επιχειρήσεων --Google, Microsoft, OpenAI και Anthropic--

για μια “ειλικρινή συζήτηση για τους κινδύνους” που συνδέονται με τις τεχνολογίες αυτές με αρκετά μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

“Ο σκοπός μας είναι να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση για τους σημερινούς και βραχυπρόθεσμους κινδύνους που διακρίνουμε στις εξελίξεις της Τεχνητής Νοημοσύνης”, αναφέρεται στην πρόσκληση για την συζήτηση αυτή, στην οποία είχε πρόσβαση το AFP την Τρίτη.

Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει επίσης να εξεταστούν “τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να μειωθούν οι κίνδυνοι αυτοί και άλλους τρόπους συνεργασίας για να εξασφαλίσουμε ότι ο αμερικανικός λαός επωφελείται των προόδων στην Τεχνητή Νοημοσύνη ενώ παράλληλα τον προστατεύουμε από τους κινδύνους”.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι τέσσερις επικεφαλής των επιχειρήσεων –Σαμ Άλτμαν για την OpenAI, Ντάριο Αμοντέι για την Anthropic, Σάτια Ναντέλα για την Microsoft και Σούνταρ Πιτσάι για την Google– επιβεβαίωσαν την συμμετοχή τους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε “σαφώς” τον τελευταίο μήνα ότι οι επιχειρήσεις αυτές “θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή προτού τα θέσουν στη διάθεση του κοινού”, επισημαίνεται στην πρόσκληση.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να επιμείνει στην ανάγκη “καινοτομίας με υπεύθυνο, ηθικό και αξιόπιστο τρόπο”. Συζητήσεις διεξάγονται επίσης με διάφορους ερευνητές, εταιρείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να τροφοδοτήσουν τις σκέψεις που γίνονται σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ιδίως όταν ο Άλτμαν, ο επικεφαλής της OpenAI, κάνει λόγο για την επερχόμενη έλευση της λεγόμενης “γενικής” Τεχνητής Νοημοσύνης, όταν τα προγράμματα θα είναι “πιο έξυπνα από τους ανθρώπους εν γένει”.

Ο Τζόφρι Χίντον, που θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της Τεχνητής Νοημοσύνης, προειδοποίησε τη Δευτέρα για τους “σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα” σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times αφού παραιτήθηκε από τη θέση του στην Google.

Όσον αφορά την ρύθμιση, η Ευρώπη ελπίζει να πρωτοστατήσει εκ νέου με ένα επί τούτου ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως έκανε με τον κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα.

Ο Λευκός Οίκος κοινοποίησε στα τέλη του 2022 “σχέδιο για μια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων όσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη”, ένα σύντομο κείμενο που απαριθμεί γενικές αρχές, όπως η προστασία από επικίνδυνα συστήματα ή συστήματα που είναι δυνατόν να σφάλλουν.

(απεμπε – freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί