Στην Αίγυπτο το ελληνικό animation και τα games

Την ευκαιρία να πλάσουν με τα χέρια τους ένα ταξίδι που ένωσε πολιτισμικά την Αίγυπτο με την Ελλάδα,

με την τεχνική του Stop motion, είχαν μικροί και μεγάλοι σε Αλεξάνδρεια και Κάιρο, στα θεματικά εργαστήρια που υλοποιήθηκαν μέσα από τη συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Παράρτημα Αλεξάνδρειας και του Animasyros Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων. Στις δράσεις οπτικοακουστικής παιδείας που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 22 Απριλίου στις δυο αιγυπτιακές πόλεις, συμμετείχαν 60 μικροί και μεγάλοι εκπαιδευόμενοι. Η συνεργασία αφορούσε στην υλοποίηση θεματικών εργαστηρίων πάνω στην τέχνη της εμψύχωσης και του σχεδιασμού παιχνιδιών, με παράλληλες προβολές κινουμένων σχεδίων από Έλληνες δημιουργούς.

Τα εργαστήρια animation πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Animasyros# #tour18_19, μιας σειράς περιφερειακών εκδηλώσεων με προβολές βραβευμένων ταινιών και εφαρμοσμένα εκπαιδευτικά εργαστήρια κινουμένων σχεδίων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, «κατά τη διάρκεια των εργαστήριων στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να πλάσουν κυριολεκτικά με τα χέρια τους ένα ταξίδι που ένωσε πολιτισμικά την Αίγυπτο με την Ελλάδα, με την τεχνική του Stop motion. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν προβολές ελληνικών ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, όπως το βραβευμένο Enough της Άννα Μάτζαρη, το Αράχνη της Χαρίκλειας Σακελλάρη και το Ίσως Είμαι Εγώ του Δημήτρη Σίμου.

Από την πλευρά του, το Athens Games Festival του ΥΨΗΠΤΕ εισήγαγε νέους και νέες στο σχεδιασμό ψηφιακών παιχνιδιών, προσκαλώντας τους να σχεδιάσουν από κοινού ένα ψηφιακό παιχνίδι, το οποίο έκανε τα πρώτα του βήματα στο Κάιρο και ολοκληρώθηκε στην Αλεξάνδρεια. Το παιχνίδι που στηρίζεται σε αποστολές και γρίφους, με τίτλο Jasmeen and the Four Missions, θα είναι διαθέσιμο στην αγγλική και στην αραβική γλώσσα».

«Τα κινούμενα σχέδια και τα video games αποτελούν μέσα οπτικοακουστικού εγγραμματισμού, αφού μικροί και μεγάλοι διδάσκονται καινούργιους και δημιουργικούς τρόπους αυτοέκφρασης, πειραματίζονται με τη νέα τεχνολογία και εν τέλει, μετατρέπονται σε ενεργούς πολίτες της κοινωνίας», δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος.

Από την πλευρά του, ο Αλεξανδρινός Γενικός Γραμματέας του ΥΨΗΠΤΕ, Γιώργος Φλωρεντής, αναφέρθηκε στη σημασία των πολιτιστικών γεφυρών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργική συνάντηση της παράδοσης με το νέο ψηφιακό πολιτισμό. Από την πλευρά του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, η Σταυρούλα Σπανούδη, διευθύντρια παραρτήματος Αλεξάνδρειας, ανέφερε χαρακτηριστικά «Το Παράρτημα Αλεξανδρείας του ΕΙΠ ευχαριστεί το ΥΨΗΠΤΕ, το Animasyros και το Athens Games Festival που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα μας και συνέβαλαν στην όλη διοργάνωση. Ευελπιστούμε σε παραπέρα, εξίσου εποικοδομητικές συνεργασίες».

photo:pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.