• Αρχική
 • Άρθρα
 • ΣΟΚ: Αυτό θα είναι το μέλλον μας; Δείτε και διαδώστε την ΑΛΗΘΕΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΣΟΚ: Αυτό θα είναι το μέλλον μας; Δείτε και διαδώστε την ΑΛΗΘΕΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Αυτό προκαλεί ένα μείγμα ενθουσιασμού αλλά και ανησυχίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να ζήσουν σε έναν υπερ-μοντέρνο κόσμο, με πολύ φευγάτη τεχνολογία σαν αυτή που έχουν συνηθίσει να βλέπουν στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ.

Από την άλλη, υπάρχουν σαφώς και εκείνοι που εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για το που θα οδηγήσει αυτό το μονοπάτι.

Έρευνα που διεξήχθη από το Center for the Governance of Change, στην Ισπανία, μας δείχνει με νούμερα το τι έρχεται.

Πριν πάμε όμως στα αποτελέσματα της έρευνας για το τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι σε σχέση με την εξέλιξη αυτή, ας δούμε μερικά άλλα πολύ σημαντικά δεδομένα.

 • Η Διεθνής Ομοσπονδία Ρομποτικής (International Robotics Federation-IFR, εκτιμά, πως το 2020, τα βιομηχανικά ρομπότ θα αριθμούν 3,05 εκατομμύρια σε σχέση με τα 1,47 εκατομμύρια που υπήρχαν το 2014.

 • Το 2018, τα ρομπότ που είναι εγκατεστημένα σε βιομηχανίες και σε άλλες επιχειρήσεις, έφθασαν περίπου τα 2,32 εκατομμύρια. Πλην τούτου, όλο και περισσότερα εργοστάσια γίνονται «έξυπνα», με περισσότερους αυτοματισμούς και περισσότερα ρομπότ και μηχανές ψηφιακά συνδεδεμένες. Με αυτό τον τρόπο,
  συνεχώς μειώνεται ο χρόνος ανάπτυξης και παραγωγής νέων προϊόντων, ενώ αυξάνεται η ποιότητά τους.

 • Η McKinsey είχε εκτιμήσει πως έως το 2030 θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη δουλειά τους έως και 800 εκατομμύρια εργαζόμενοι ανά τον πλανήτη– μέγεθος που αντιστοιχεί σε περισσότερο από 1/5 του υφιστάμενου παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

 • Η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Boston Consulting Group προβλέπει ότι έως το 2025 περίπου το ένα τέταρτο των εργαζομένων θα έχουν αντικατασταθεί είτε από κάποιο «έξυπνο» λογισμικό είτε από ρομπότ.

Καταλαβαίνετε πως τα όσα σας γράφουμε στο El.gr, δεν αποτελούν απλά τις ανησυχίες κάποιων γραφικών επάνω σε κάποια θεωρία συνωμοσίας, αλλά επάνω σε ένα εφιαλτικό μέλλον που πλησιάζει μέρα με τη μέρα.

Ας δούμε παρακάτω, τι έδειξε η έρευνα που ανέδειξε το Ηuffpost, στην οποία εξετάζεται «το πώς οι πολίτες οκτώ ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο) αισθάνονται απέναντι στις αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία στις πόλεις και τους χώρους εργασίας τους, και το πώς θεωρούν πως θα έπρεπε να σταθούν απέναντί τους οι κυβερνήσεις».

Διαβάστε τα αποτελέσματα και κρατήστε στο μυαλό σας πως για όλα όσα θα διαβάσετε παρακάτω και για το μέλλον που έρχεται έχει γράψει αναλυτικά εδώ και χρόνια ο Δημοσθένης Λιακόπουλος.

 • Το 56% των Ευρωπαίων ανησυχούν κάπως ή ανησυχούν πολύ ότι στο μέλλον τα ρομπότ θα κάνουν τις περισσότερες δουλειές.

 • Το 67% θεωρούν ότι η διαχείριση των νέων τεχνολογιών είναι, μαζί με την κλιματική αλλαγή, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

 • Το 70% των Ευρωπαίων κάθε ηλικίας πιστεύουν πως, εάν δεν υπάρξει επαρκής έλεγχος, οι νέες τεχνολογίες θα προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό στην επερχόμενη δεκαετία.

 • Το 25% των Ευρωπαίων είναι κάπως ή πλήρως υπέρ του να αναλάβει μια Τεχνητή Νοημοσύνη να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας:
  Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στην Ολλανδία (43%), και ακολουθούσαν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (31%), η Ιταλία (30%), η Ιρλανδία (29%), η Ισπανία (26%), η Γαλλία (25%), και η Πορτογαλία (19%).

 • Το 68% των Ευρωπαίων προβληματίζονται λίγο ή πολύ πως οι άνθρωποι θα έχουν κοινωνικές συναναστροφές περισσότερο με ψηφιακά μέσα παρά πρόσωπο με πρόσωπο.

 • Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν πως οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να παρέμβουν για τον περιορισμό της αυτοματοποίησης:
  Το 67% θέλουν ειδικό φόρο.
  Το 75% πιστεύουν πως η αυτοματοποίηση θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο σε επικίνδυνες ή επιβλαβείς δουλειές.
  Το 70% θέλουν επιπλέον στήριξη προς αυτούς που χάνουν τις δουλειές τους εξαιτίας του αυτοματισμού και το 72% πιστεύουν ότι θα έπρεπε να επιβληθούν όρια στον βαθμό αυτοματοποίησης/ αντικατάστασης θέσεων εργασίας με μηχανές.

 • Υπάρχει ομοφωνία σε όλες τις χώρες για την ανάγκη επιβολής ορίων στην αυτοματοποίηση, καθώς και ως προς τη στήριξη κυβερνητικών παρεμβάσεων για το θέμα.

 • Πάνω από το 50% πιστεύουν ότι το περιεχόμενο πολιτικού και ιδεολογικού χαρακτήρα θα έπρεπε να απαγορευτεί στα κοινωνικά δίκτυα, για να προστατευτεί η δημοκρατία.

 • Το 40% πιστεύουν πως η εταιρεία για την οποία δουλεύουν θα εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια εάν δεν προβεί σε δραστικές αλλαγές.

 • Το 60% των Ευρωπαίων αποφοίτων πανεπιστημίου πιστεύουν ότι τα πανεπιστήμιά τους δεν τους εκπαίδευσαν επαρκώς για να διαχειριστούν τις τεχνολογικές αλλαγές.

World Government Summit 2018


Δικαίωση Λιακόπουλου: Ανθρωπόμορφα ρομπότ θα κάνουν τις δουλειές των ανθρώπων

(φώτο: Pexels)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.