• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σε αυτά είμαστε «πρωτοπόροι»: H Ελλάδα ανάμεσα στα κράτη που θα αναπτύξουν πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης το 2019

Σε αυτά είμαστε «πρωτοπόροι»: H Ελλάδα ανάμεσα στα κράτη που θα αναπτύξουν πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης το 2019

Η χώρα μας θα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα AI4EU, έργο το οποίο θα αφορά τη διαμόρφωση μίας ευρωπαϊκής πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα AI4EU, το οποίο θα προωθήσει μία μεγάλη πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα, με επικεφαλής τη γαλλική εταιρεία Thales, θα λάβει συνολική χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Η πλατφόρμα αναμένεται να συσταθεί εντός του 2019.

Το AI4EU θα φέρει σε επαφή 79 ερευνητικά ιδρύματα, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε 21 χώρες, με την Ελλάδα να συμμετέχει με ποσοστό συμμετοχής 6%, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός εστιακού σημείου για τους διάφορους πόρους της τεχνητής νοημοσύνης, όπως αποθετήρια δεδομένων, υπολογιστική ισχύ, εργαλεία και αλγόριθμους.

Συνεχίζοντας, η πλατφόρμα θα προσφέρει υπηρεσίες και θα παρέχει υποστήριξη σε δυνητικούς χρήστες, βοηθώντας τους να δοκιμάζουν και να ενσωματώνουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης στις διαδικασίες, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες τους.

Η AI4EU, όπως διαβάζουμε στο ΑΜΠΕ, ως ανοικτή και συνεργατική πλατφόρμα, θα προσφέρει επίσης κύκλους μαθημάτων για την αναβάθμιση των τεχνολογικών δεξιοτήτων των πολιτών.

Σύμφωνα με τους επιτρόπους Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, Άντρους Άνσιπ και Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, «το έργο AI4EU θα συμβάλει στη μεταφορά της τεχνητής νοημοσύνης σε μικρές επιχειρήσεις, σε μη τεχνολογικές εταιρείες και σε δημόσιες διοικήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Συνολικά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξάνει τις επενδύσεις της στην έρευνα και την ανάπτυξη στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης σε 1,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2018-2020. Ακόμη, οι συνολικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις της ΕΕ στον τομέα αυτό οφείλουν να ανέλθουν σε τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020.