Ο πλανητικός επιστήμονας Abhilash Ramachandran και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας πρέπει είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με αυτή τη μοναδική ανακάλυψη.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν να διερευνήσουν πώς οι καλλιέργειες ρυζιού χειρίζονται τους στρεσογόνους παράγοντες που υπάρχουν στο έδαφος του Άρη. Για αυτό, καλλιέργησαν ρύζι σε μια σειρά από μείγματα κανονικού μείγματος γλάστρας και προσομοιωτή αρειανού εδάφους που προέρχεται από βασάλτη που εξορύχθηκε από την έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια.
Το αρειανό έδαφος έχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά από αυτό της Γη, αλλά παραδόξως, φυτά ρυζιού αναπτύχθηκαν στο έδαφος του Άρη, αν και με πιο μικροσκοπικούς βλαστούς και ρίζες με μάζα! Επιπλέον, οι επιστήμονες ανέφεραν καλύτερη ανάπτυξη όταν αναμίξανε αρειανά και κανονικά εδάφη και χρησιμοποίησαν το μείγμα για καλλιέργεια ρυζιού.
Αλλά το έδαφος του Άρη φιλοξενεί επίσης ορισμένες ενώσεις που θα μπορούσαν να είναι τοξικές για τα φυτά. Έτσι, οι ερευνητές προσπάθησαν να καλλιεργήσουν διαφορετικά φυτά ρυζιού – μια άγρια ποικιλία και δύο μεταλλαγμένες ποικιλίες με ανθεκτικότητα σε περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες όπως η ξηρασία – σε προσομοιωμένο αρειανό έδαφος με φυτική τοξική υπερχλωρική που έχει ανιχνευθεί στον Άρη.
Όπως αναμενόταν, καμία καλλιέργεια ρυζιού δεν αναπτύχθηκε σε υψηλότερες συγκεντρώσεις υπερχλωρικού. Αλλά μια μεταλλαγμένη ποικιλία έδειξε πολλά υποσχόμενη ανάπτυξη ριζών και βλαστών και η άγρια ποικιλία κατάφερε να φυτρώσει ρίζες σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις υπερχλωρικού. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η σύγκρουση με το γονίδιο SnRK1a, το οποίο ρυθμίζει την απόκριση του φυτού στις περιβαλλοντικές πιέσεις, θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει την απόκριση ανάπτυξης στον αρειανό ρηγόλιθο.
Λαμβάνοντας υπόψη πόσο ακριβό θα ήταν να μεταφέρουμε προμήθειες τροφίμων στον Άρη, είναι σίγουρα μια καλή ιδέα να δουλέψουμε σε ποικιλίες ρυζιού «Mars-Suited» για το διαστημικό μας περιβάλλον όταν η ανθρωπότητα θα πατήσει τελικά στον κόκκινο πλανήτη.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Διέσωσαν ελέφαντα που παγιδεύτηκε σε πηγάδι βασιζόμενοι στην αρχή του Αρχιμήδη, vid
- Flyover: Σε ποιά σημεία κλείνει σήμερα ο Περιφερειακός Θεσσαλονίκης – Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
- Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός, Χρήστος Βαλαβανίδης
- Κικίλιας: «Αισθανόμαστε υπερήφανοι βλέποντας ελληνικές δυνάμεις να προασπίζουν την ασφάλεια της Κύπρου»
- Απίθανο βίντεο: Έφερε αδέσποτη γάτα στο σπίτι για να κυνηγήσει ποντίκι! Δείτε τι συνέβη
- Η Ρωσία «απελευθερώνεται» από την Ευρώπη – Ιστορική στροφή εν όψει
- Κρίσιμες ώρες για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή
- Συγκλονιστικά βίντεο: Ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν το Μίσιγκαν – 4 νεκροί και τραυματίες
- Η Χεζμπολάχ αναφέρει πως μαχητές της απέτρεψαν την ανάπτυξη ισραηλινών στρατιωτών
- Ευλογιά αιγοπροβάτων: Παραμένουν σε ισχύ τα δρακόντεια υγειονομικά μέτρα









