• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ρομπότ που παραχωρούν ομιλίες σε…Κοινοβούλια; Έγινε πραγματικότητα στη Βρετανία – Και είναι μόνο η αρχή (ΒΙΝΤΕΟ)

Ρομπότ που παραχωρούν ομιλίες σε…Κοινοβούλια; Έγινε πραγματικότητα στη Βρετανία – Και είναι μόνο η αρχή (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά το ρομπότ εν ονόματι «Σοφία» που του δόθηκε μέχρι και....ιθαγένεια, η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης στις ζωές μας διαφημίζεται όλο και περισσότερο.
του Άρη Δημόπουλου

Σειρά είχε ένα ρομπότ με το όνομα «Pepper», το οποίο και ήταν…καλεσμένο σε αίθουσα του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Οι σκηνές που θα παρακολουθήσετε μοιάζουν περισσότερο με ταινία επιστημονικής φαντασίας άλλων εποχών, όπου εξελιγμένα ρομπότ έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες με τους ανθρώπους.

Έτσι λοιπόν και το παρακάτω ρομπότ είχε την δική του ευκαιρία να μιλήσει στο βρετανικό κοινοβούλιο!

Το ρομπότ «Pepper» έχει ως βάση του το Πανεπιστήμιο Middlesex, όπου και συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητές του, ενώ παίρνει μέρος ακόμη και στην διδασκαλία!

Η παρουσία και μόνο του «Pepper» στο βρετανικό κοινοβούλιο θεωρείται -εκτός από καινοτομία- μία μεγάλη ευκαιρία για την Επιτροπή Παιδείας να εξετάζει τον αντίκτυπο που θα είχε η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση.

«Τα ρομπότ πρόκειται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο», τόνισε μεταξύ άλλων στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή του το ρομπότ «Pepper» αναφερόμενο στην επίδραση της ρομποτικής στην ανθρώπινη καθημερινότητα.

Με αφορμή την παραπάνω…παρθενική ομιλία ρομπότ σε Κοινοβούλιο, ο καθηγητής Rose Luckin, από το Εργαστήριο Γνώσης του Κολεγίου του Λονδίνου, συμφώνησε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να διαδραματίσει χρήσιμο και ουσιαστικό ρόλο στην τάξη, αναλαμβάνοντας καθημερινά καθήκοντα όπως η συλλογή δεδομένων, η αξιολόγηση (μαθητών) και ο σχεδιασμός των μαθημάτων.

Όλως τυχαίως προ ημερών κύριο θέμα συζήτησης του 5ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας ήταν ακριβώς η επέλαση των ρομπότ σε τομείς όπως η εκπαίδευση.

Ο Διευθυντής στο τμήμα Μαθητικών Επιτευγμάτων σε σχολείο του Μέιν στις ΗΠΑ αναφέρθηκε για τις πιθανότητες που συγκεντρώνει η τεχνητή νοημοσύνη να «εισβάλλει» στα σχολεία της νέας εποχής:

«Η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται όλο και πιο πολύ, μπορούμε να παρατηρήσουμε αυτή τη διαδικασία σε διάφορα κομμάτια της καθημερινής ζωής. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα της εκπαίδευσης.

Στην πράξη, κάθε συνηθισμένο σχολείο μπορεί να εισάγει αποτελεσματικά την τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Είστε έτοιμοι για ρομπότ τύπου «Sofiα» που θα διδάσκουν τη νέα γενιά των ανθρώπων και θα μπορούν ακόμη και να έχουν…θέσεις στην διοίκηση κρατών και οργανισμών;