Πρόκειται για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εφαρμογή, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή η οποία βοηθάει στην καταγραφή και αποτύπωση της σεισμικής δραστηριότητα, ένα πείραμα ουσιαστικά, τα αποτελέσματα του οποίου, μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικά στην προσπάθεια που καταβάλει ο άνθρωπος να αποτυπώσει και να προλάβει το φαινόμενο των σεισμών. Το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.), με διευθυντή τον Φίλιππο Βαλλιανάτο, καθηγητή Γεωφυσικής-Εφ. Γεωφυσικής ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αlcala στην Iσπανία, πειραματίζονται στο Μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών του Δήμου Χανίων, ώστε αυτό να λειτουργήσει σαν δίκτυο σεισμογράφων. Το πείραμα διεξάγεται με την αποστολή ένα παλμού φωτός λέιζερ στο δίκτυο οπτικών ινών και από την παραμόρφωση της οπτικής ίνας, συλλέγονται πολύτιμες πληροφορίες για την παρουσία ελαστικών κυμάτων σεισμικής ή και ανθρωπογενούς προέλευσης. Το δίκτυο οπτικών ινών μετά τις τροποποιήσεις που υπέστη, μπορεί να καταγράφει την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά και να διακρίνει από πού προέρχεται. Ενσωματώνει την τεχνολογία Distributed Acoustic Sensing, με την οποία ένα καλώδιο οπτικών ινών μπορεί να ανιχνεύει σε 24ωρη βάση ακόμη και τις πιο ανεπαίσθητες κινήσεις και μεταβολές που συμβαίνουν γύρω του. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού σεισμικών γεγονότων. Με ειδικές έξυπνες τεχνικές γίνεται διαχωρισμός της σεισμικής δραστηριότητας από άλλου είδους πηγές.
Η χρήση των δικτύων οπτικών ινών (ειδικά σε αστικό περιβάλλον), μπορούν να προσφέρουν σεισμολογικές υπηρεσίες με τεράστιες δυνατότητες, αφού τέτοια δίκτυα είναι εγκατεστημένα σε μεγάλη έκταση στις περισσότερες περιοχές του ανεπτυγμένου κόσμου, αλλά ταυτόχρονα, μπορούν να δημιουργήσουν και πυκνότητα δικτύων που τα συμβατικά συστήματα αδυνατούν να υλοποιήσουν. Η εφαρμογή στα Χανιά έχει και τη βοήθεια του ΟΤΕ Χανίων, που συνέδραμε στην τεχνική υποστήριξη του πειράματος.
photo vvid screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συγκλονιστικοί ισχυρισμοί για την Παγκόσμια Τράπεζα! Γιατί συμβαίνει αυτό;
- «Αν πέσει η Ιερουσαλήμ, θα καεί η Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Μπαχτσελί
- Ισραήλ: Μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την Υεμένη συνετρίβη στον περίβολο ξενοδοχείου στην Εϊλάτ
- Οι Χριστιανοί στη Συρία γιορτάζουν την ημέρα του Σταυρού – Δείτε βίντεο
- «No Escape From Now»: Το ντοκιμαντέρ για τον Όζι Όσμπορν θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο – Δείτε το συγκινητικό τρέιλερ
- Ιταλία: Πρόταση να δοθεί το όνομα του Τζόρτζιο Αρμάνι στο αεροδρόμιο του νησιού Παντελερία
- Άναυδοι οι αρχαιολόγοι: Βρέθηκαν μούμιες στην Ασία 9.500 χρόνια αρχαιότερες από τις αιγυπτιακές
- Δημοσκόπηση: Χαμός με τον αριθμό κομμάτων που μπαίνουν Βουλή! Πόσοι θα ψήφιζαν πιθανό κόμμα Σαμαρά
- «Ο ήλιος ξυπνάει σιγά σιγά»: Η NASA προειδοποιεί ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα παραμείνει υψηλή
- ΕΣΕΕ: Το ελληνικό εμπόριο σε νέα «τροχιά» ενόψει τεχνολογικών και γεωπολιτικών εξελίξεων
Κύρια Θέματα

















